fb
Новини

Международно жури избра Пловдив за Европейска столица на културата

2 мин.

Пловдив ще е българската номинация за титлата Европейска столица на културата за 2019 г. На церемония, излъчвана директно по БНТ, в галерия „Средец“ на Министерство на културата бе обявен изборът на международното жури. Пловдив бе отличен в надпреварата със София, Велико Търново и Варна. Номинацията ще бъде предложена за гласуване от Европейския парламент през март 2015 г. Мотото на Пловдив в състезанието бе „Заедно“.

През октомври ще стане ясно кой от италианските градове Каляри, Лече, Матера, Перуджа, Равена и Сиена ще бъде другата европейска столица на културата през 2019.

Инициативата „Европейска столица на културата” е сред най-престижните и популярни европейски културни събития. Съществува от 1985 г. по идея на гръцката актриса и политик Мелина МеркуриАндрула Василиу, европейски комисар по въпросите на образованието, културата, многоезичието и младежта се обърна към града победител още в първите минути след като председателят на журито Стив Грийн обяви името на Пловдив:

„Поздравявам Пловдив както за спечелването на конкурса, така и за това, че ще бъде първата Европейска столица на културата в България. Конкурсът беше тежък с 8 първоначални кандидати, от които бяха подбрани 4 финалисти. Убедена съм, че посетителите от Европа и целия свят ще могат не само да открият забележителностите на Пловдив, но и ще могат да оценят културното многообразие, история и ценности на нашия континент. Убедена съм, че титлата ще донесе на Пловдив и околностите му значителни дългосрочни културни, икономически и социални преимущества, както видяхме при предишните Европейски столици на културата“.

Следващото голямо събитие в Пловдив, който стана известен като pLOVEdiv, ще бъде десетото юбилейно издание на Нощ на музеите и галериите – Пловдив, което ще се проведе на 12 и 13 септември, а през 2015 очакваме и поредното издание на литературния фестивал „Пловдив чете“.