fb
СпециалниЧети повече

Михаела Филева и Радостина Николова дадоха старт на „Забавното четене“

2 мин.

Пред замечтаните погледни на повече от 50 деца певицата Михаела Филева и детската писателка Радостина Николова дадоха официален старт на националната кампания „Забавното четене“ в неделя. Чрез различни събития и активности организаторите от Az-deteto.bg, Bulgaria On Air и Dnes.bg ще помагат на младите читатели да разберат колко е важно да се научат да четат критично, с анализ и оценка. Инициативата бе представена и от главния редактор на Az-deteto.bg Мария Дуковска.

„Много обичам да чета, обичам силата на думите, на словото. Но наскоро се запознах със стряскаща статистика, според която много ученици и млади хора, макар да са грамотни и да четат, не разбират смисъла на прочетеното. По този проблем трябва да се работи от най-ранна детска възраст“, каза Михаела Филева по време на официалното откриване на кампанията.

Авторът на „Приключенията на мотовете“ Радостина Николова, която се присъедини към писателите посланици на „Забавното четене“ тази година, представи любимата на децата „Пипи дългото чорапче“ по атрактивен начин, с рисунки и анализ между редовете.

В събитието се включиха още детските писатели Марин Бодаков, Весела Фрамбурари, Иван Раденков, Петя Кокудева, Юлия Спиридонова–Юлка, както и дългогодишният посланик на „Забавното четене“ – актрисата Силвия Лулчева.

Традиционния конкурс на „Забавното четене“ за най-четящо дете представи 11-годишната ученичка Неда, която е активен участник в кампанията от самото й създаване. Всички на възраст от 6 до 14 г. може да се регистрират в електронния читателски дневник на сайта Az-deteto.bg и да публикуват информация за прочетените от тях книги до края на годината.

Медийни партньори на „Забавното четене“ са най-голямата българска онлайн медия за четене и книги Azcheta.com и популярният детски портал Detskiknigi.com. Съорганизатор е „Столична библиотека“. Кампанията се провежда с подкрепата на фондация „Глобални библиотеки – България“ и агенция CIVITAS. Партньор на „Забавното четене“ е УНИЦЕФ България. Проектът е съфинансиран от Столична програма „Култура” на Столична община за 2016 г.