fb
БлоговеМаркетинг за издатели

Милена Ташева: Goodreads е мястото за издателите да сверяват часовника със световните тенденции

3 мин.

Броени дни преди семинара „Ефективен маркетинг за издатели: Как успешно да представяме и продаваме своите книги“, организиран от „Аз чета“ на 14 март, започваме да представяме лекторите. Започваме с Милена Ташева, която ще говори за „Социалните мрежи, които (може би) не познавате: Goodreads“.

Милена има вече 10 години опит в книгоиздаването и търговията с книги, а през последните 3 от тях е директор „ПР и реклама“ в издателство „Софтпрес“. Вижте какво можете да очаквате от нейната лекция през отговорите на няколко въпроса, които й зададохме.

  • С какво Goodreads превъзхожда Facebook като място, където да говорим за книги?

С потребителска база от близо 50 милиона души, които са там заради книгите и четенето. Като цяло Goodreads е много по-тясно специализирана и таргетирана социална мрежа, която позволява на читателя не само да споделя мнение, да общува с любимите си автори и да участва в дискусионни групи, но и да открива нови заглавия. Това се случва както чрез препоръки от приятели, така и чрез вградения в сайта алгоритъм за препоръка на заглавия от базата данни спрямо вече маркирани като прочетени книги.

  • Колко активни трябва да са издателите в Goodreads – не е ли това читателска социална мрежа?

Издателят не е ли особен вид читател? За издателите Goodreads е полезен по няколко причини – един път за сверяване на часовника със световните тенденции, набиращи популярност автори и място, където можеш да откриеш следващия си издателски проект. От друга – чудесно място, където да получиш обратна връзка и да общуваш неформално, като читател, с читателите. От трета – нека не забравяме, че Goodreads предоставя на автори и издатели редица инструменти за маркетинг и реклама на вашите книги.

  • Дава ли тя достатъчно възможности за маркетиране на книгите и достатъчно ефективни ли са те – какво сочи твоят личен опит?

Goodreads дава много възможности, не само за маркетинг, но и за комуникация с читателя. Доколко са ефективни те зависи от инвестицията на издателя – не само на пари, но и на ресурс и време, често лично такова.

  • Какво ще научат от лекцията ти участниците в семинара „Ефективен маркетинг за издатели“ на 14-ти март?

Ще разкажа на издателите, които не познават Goodreads, какво представлява социалната мрежа, как да я използват в своя полза и кои са най-добрите инструменти и програми, които тя ни предоставя – голяма част от тях безплатно – за да рекламираме своите книги. И няколко „трика“, които не са широко разпространени, но пък доказано работят.

Семинарът „Ефективен маркетинг за издатели: Как успешно да представяме и продаваме своите книги“ ще се проведе на 14 март в Читалище.то. Запази своя билет сега: