fb
Новини

Мирела Иванова спечели Наградата на София за 2018 за литература

1 мин.

Поетесата и драматург на Народния театър „Иван Вазов“ Мирела Иванова е носител на наградата на Столична община за ярки постижения в областта на културата в категория Литература за 2018 година! Тя бе отличена за своята нова книга „Седем. Стихотворения (с) биографии“ (ИК „Хермес“) – „една нетипична стихосбирка за модерната жена“, както самата авторка я определя.

Литературата доминираше тазгодишните награди на Столична община. В категория Кино награда получи фестивалът CineLibri, който вече няколко години обединява любовта към киното и изкуството и все още е без аналог в света. Захари Бахаров бе отличен в категория Театър за ролята си в моноспектакъла „Чамкория“ по едноименния роман на Милен Русков. По изключение тази година бяха връчени и две Награди на журито – на Столична библиотека и на проекта „Скритите букви“.

Специалната награда на София за изключителни постижения и принос в националната култура бе връчена на писателя Георги Господинов.

Смисъл и съчувствие на това ни учи литература.

Това заяви писателят по време на благодарствената си реч. Господинов се обърна и към управниците с призив да не забравят културата и в духа на двойния празник завърши с думите:

Децата ни гледат и в тях е нашата надежда, вяра и любов!