fb
НовиниПо света

Мирослав Пенков става протеже на Майкъл Ондатджи

2 мин.
Miroslav Penkov Rolex
Пенков и Онтаджи

Мирослав Пенков и Майкъл Ондатджи ще бъдат протеже и ментор в програма на Ролекс, която събира млади таланти и големи творци за година, разбираме от e-vestnik.bg. Знаменитият автор на „Английския пациент“ лично е избрал младия Na Iztok ot Zapada Miroslav Penkovбългарски писател за свое протеже, след като е прочел сборника с разкази „На изток от Запада“, издаден в единадесет държави и донесъл на Пенков световно признание.

От 2002 година насам арт инициативата „Ментор и протеже“ на Ролекс събира знаменити личности от сферата на танцовото изкуство, киното, литературата и музиката с начинаещи, но обещаващи творци, които тепърва започват да градят своите кариери. Имена като Тони Морисън, Сър Колин Дейвис, Брайън Ено, Марио Варгас Льоса, Джули Теймор и Мартин Скорсезе са си сътрудничили с поверените им млади таланти в продължение на година.

В програмата на Ролекс, обхващаща седем сфери на изкуството, менторът получава хонорар от 75 хил. швeйцарски франка, а протежето – два гранта по 25 хил. швейцарски франка и покриване на разходите. Изискването е дуото да прекара заедно минимум шест седмици за годината. Мирослав Пенков възнамерява да се възползва от този шанс и от ценните съвети на Онтатджи, за да завърши първия си роман

Мирослав Пенков е роден през 1982 г. в Габрово. Завършва Първа английска езикова гимназия в София, а през 2001 г. е приет в Университета на Арканзас, където получава бакалавърска степен по психология, а по-късно и магистърска по творческо писане. Сборникът му „На Изток от Запада“, издаден в единадесет държави, е финалист за наградите 2012 William Saroyan International Prize for Writing и Steven Turner Award for First Fiction by the Texas Institute of Letters. Пенков преподава в докторската програма по творческо писане на Университета на Северен Тексас, където е и един от редакторите на литературното списание American Literary Review.