fb
Ревюта

„Морелси“ – приключение, което всеки заслужава

3 мин.

МорелсиАко има нещо, което не харесвам на фентъзито и фантастиката, то е, че една книга може да продължава стотици страници, в които не се случва почти нищо, просто се описва светът, а всичко да се случи в последните петдесет страници. При Чайна Миевил подобно протакане липсва – но не и пътуването, пътешествието, което е в основата на всяко приключение.

Когато четеш Миевил, трябва да си подготвен за резки обрати в сюжета и нетрадиционно развитие на героите, на заигравки с жанра и една идея повече ирония към класическите постановки в литературата.

Лично аз предпочитам мрачната атмосфера на „Градът и градът“, която може да задоволи и най-взискателния почитател на алтернативна история и криминален noir с елементи на фантастика, но не мога да не трепна пред момчешкото очарование на приключението, наречено „Морелси“. Мисля, че спокойно мога да я сравня с „Момчешки живот“ – макар и не толкова носталгично-романтична, това е книга за (не)пораснали момчета.

Шам ап Сурап поема на пътешествие с къртоловен влак с неособено голямо желание, но вече е мъж и трябва да си намери работа, а от витаене в облаците човек не може да се храни. Затова се качва на „Медис“ и става най-смотаният лекарски помощник, който някога се е качвал на влак. Ако имаше късмет, с годините щеше да се отрака, може би да понаучи малко медицина и би пътешествал с влак, подгонил философията (огромно страшилище, мръснобял кърт, отговарящ на името Джак Присмехулника).

Такъв свят като този на Шам не сте виждали –  познатата ни земя е покрита с релси, които се преплитат и оплитат до такава степен, че променят дори езика на хората, пътешестващи по тях, променяйки думите и съюзите в знаци, напомнящи плетеницата от железопътни релси – &. Релсовото море се е превърнало в единствена посока, а градовете и държавите по пътя на влаковете – в пристанища. Релсите са едновременно в религия и митология, а пътешествениците, къртоловците, ловците на останки и дори пиратите възпроизвеждат нови и нови легенди и митове. Въпреки привидно младежката си тема и структура, тази книга е едно огромно намигване към литературата, историята и еволюцията на идеите.

Шам ап Сурап не е късметлия. Той е благословен от съдбата да стане герой на роман, затова не просто има късмет – той има страхотен късмет да е на точното място в точното време и дори когато изгледите за продължителността на живота му изглеждат особено зле, възелът се разплита и историята на Шам поема в правилната посока.

О, колко много едно момче би могло да се забавлява с тази книга – кръвожадни зверове и вманиачени капитани, които ги преследват с цената на собствените си крайници и живота на екипажа си; леко загубен главен герой, които постепенно израства и възмъжава; загадъчна красавица с тъмно семейно минало и достъп до вълнуващи технологии; тайни за разгадаване и загадки за разнищване…

Морелси“ е приключение, което всеки заслужава, защото в него ще откриеш точно това, от което имаш нужда – вълнуващо пътешествие в непозната земя или дълбока философия и разбиране за света, който познаваме  –  въпрос повече на нагласа, отколкото на възраст. И на склонност към витаене в облаците.