fb
НовиниПо света

Москва измери: Пиратството на книги в Русия достига до 30%

2 мин.

Министерството на вътрешните работи в Русия разследва поредица от криминални случаи относно нелегални книги, разпространявани в някои от веригите книжарници в страната през последните месеци, съобщава Publishing Perspectives, позовавайки се на изявление от представител на министерството.

Руски и международни издатели с дейност в страната апелират правителството за нови мерки за борба с пиратството на книги, което според тях се е увеличило значително в последните години. Като най-проблемни и с най-сложни сценарии на измама, издателствата определят южните райони – Ростов, Пятигорск, Грозни и Махачкала – където делът на фалшифицирани книги достига до 50% от местния пазар.

Според официални данни на министерството пиратските издания съставляват между 25% и 30% от целия пазар на книги в Русия и се очаква тези цифри да продължават да растат. Основната част от пиратсвото на книги продължава да бъде нелегалното разпространяване на електронни издания. От министерството посочват, че руският пазар е залят от пиратски копия на произведения от най-известните западни автори. Голяма част от проблема е в разбирането за пиратството сред самите потребители, твърди Russia Behind the Headlines в статия от май 2017. Изследване на Irdeto от началото на 2017 разкрива, че 66% от руснаците смятат, че свалянето на пиратско съдържание онлайн не е нелегално, а повече от половината от респондентите се определят като активни потребители на пиратски продукти.

Олег Новиков, Ексмо

Олег Новиков, Ексмо

Основният проблем в сектора на хартиени издания идва от украинския пазар, твърди Олег Новиков, президент на “Ексмо”, водещото издателство в Русия, пред Kommersant.ru. Според Новиков, до 50% от рускоезичните издания на руски и чуждестранни автори в Украйна са пиратски и се разпространяват въпреки доскорошната забрана за внос на руски книги в страната.

Пиратството на книги афектира и пазара на учебни материали в Русия до такава степен, че издателство “Просвещение” предлага награда до 500,000 рубли ($8,334) за информация относно потребители и производители на незаконни издания на учебници. Материал на RBC.ru от юли 2017 сигнализира, че пиратските учебници костват на издателствата до 300 милиона рубли годишно ($5 млн).

Според изявления от Министерството на образованието и науката, руското правителство обсъжда предприемането на сериозни наказателни мерки срещу лица, замесени в пиратство на книги, както и унищожаване на нелегалните издания.