fb
НовиниПо света

Мураками отново спряган за Нобелов лауреат

2 мин.

Японският автор Харуки Мураками отново стана фаворит за Нобеловата награда за литература, съобщава The Guardian. Авторът е известен със заглавия като „Норвежката гора”, „Хроника на птицата с пружина” и „IQ84”, а шансовете му да спечели приза са оценени най-високо от сайта за залагания Ladbrokes – 10 към 1.

Сред имената на предполагаемите носители на нобеловото отличие тази година са спрягани също имената на Боб Дилан (коефициент 33/1), Иън Макюън (50/1), американския писател Филип Рот (16/1) и израелския автор Амос Оз (16/1). Носителят на наградата обаче и тази година ще бъде само един и той ще получи своето отличие на официалната церемония на 10 декември в Стокхолм.

Предварителните очаквания на Ladbrokes обаче невинаги се оказват верни – миналогодишният носител на престижната награда Томас Транстрьомер мапример беше оценяван от букмейкърската къща през 2011 като вторият най-възможен избор на Шведската академия с коефициент 9/2, веднага след сирийския поет Адонис. Тази година сириецът е позициониран по-надолу в списъка на предполагаемите нобелови лауреати с коефициент само 14/1, което го изравнява с корейския поет Ко Ун и албанския писател Исмаил Караде.

По-рано тази година Петер Енглунд, ръководител на Шведската академия, която отговаря за избора на лауреатите, разкри, че за 46 от 210-те предложения за тазгодишната Нобелова награда това е първа номинация. Кандидатурите се предлагат от членове на Шведската академия и изявени имена в световната литература. В своя блог Енглунд също коментира, че тази година необичайно голям брой от бивши Нобелови лауреати са упражнили правото си да номинират.

Номинациите за Нобеловите награди за литуратура се пазят в тайна и могат да бъдат оповестени едва 50 години след провеждането на съответната годишна процедура. Тайната на наградата включва както номинираните, така и номиниращите за съответната година.

Хронологията на процеса на избор на лауреатите може да видите на инфографиката* по-долу.

nobel infogr