fb
НовиниПо света

„На Западния фронт нищо ново“ спечели в седем категории на БАФТА

1 мин.
Едуард Бергер с наградата БАФТА/Снимка: BAFTA/Getty

Немската адаптация на романа на Ерих Мария Ремарк „На Западния фронт нищо ново“ (изд. „Сиела“) стана абсолютен хит на годишните филмови награди на британската академия БАФТА. Отличията бяха връчени на бляскава церемония снощи, а филмът на германския режисьор Едуард Бергер спечели награди в седем категории.

Екранизацията за Netflix е отличена в категориите за „Най-добър филм“ и за „Най-добър режисьор“. Бергер споделя, че е решил да направи филма по желание на дъщеря си Матилда, тъй като романа на Ерих Мария Ремарк от 1929 г. бил един от любимите ѝ в училище.

Лентата спечели и в категориите за най-добър неанглоезичен филм, операторско майсторство, звук, музика, най-добър адаптиран сценарий.

С 14 номинации „На Западния фронт нищо ново“ е най-номинираният чуждоезичен филм в 76-годишната история на БАФТА.

Книжните адаптации оглавиха още 2 категории. За най-добър късометражен анимационен филм беше избран „Момчето, къртицата, лисицата и конят“ (изд. „Сиела“), базиран на едноименния роман на Чарли Макеси от 2019 г.

„Пинокио“ на Гийермо дел Торо взе наградата за „най-добър анимационен филм“.

Най-добър документален филм на престижните британски награди стана филмът „Навални“, в който участва и българският разследващ журналист, обявен за издирване от Русия – Христо Грозев. Веднага след като разбра новината, журналистът написа в профила си в Twitter „Wow“. Грозев не беше допуснат до церемонията заради заплахите към него и заради сигурността на събитието.

Прочетете още:

„На Западния фронт нищо ново“ с номинации за Оскар 2023