fb
БиблиотекитеНовини

Набират средства за дарителски фонд в памет на Снежана Янева

2 мин.

Стартира кампания за създаване на фонд в памет на Снежана Янева, обяви Фондация BCause в онлайн пларформата за дарения platformata.bg. Фондът ще се управлява от Фондация „Глобални библиотеки – България“, чийто председател на Настоятелството бе Снежана. С набраните средства ще се подкрепят дейности в паралел на нейната прогресивна визия за библиотеките в България – проекти за модернизирането им и стипендии за подготовка на библиотекари.

До момента има дарени 725 лв., а крайният срок за набиране на средства е 23 януари 2020 г. Как можете да се включите – вижте тук.

Снежана Янева ни напусна на 26 декември 2019 г. Тя бе председател на Българската библиотечно-информационна асоциация, уважавана и обичана колега и експерт, посветила живота си на библиотеките и тяхното модернизиране в услуга на гражданите.

През изминалите 30 години тя беше вдъхновител и двигател на много значими за  развитието на библиотеките кампании и инициативи в България. Нейният принос може да бъде намерен навсякъде – при създаването на Американски центрове и кътове в обществени библиотеки в страната, в кампанията „Направи зелена твоята библиотека“, в навлизането на новите технологии  – 3D принтери, роботизирани играчки за забавно програмиране. Благодарение на нея, днес имаме изградено ползотворното професионално сътрудничество с Американската библиотечна асоциация, а много библиотечни специалисти посетиха и се вдъхновиха от библиотечната практика в САЩ.

Тя бе в основата на поканата и последвалите близки контакти с Фондация „Бил и Мелинда Гейтс“ и възможността в страната да се осъществи мащабният проект „Глобални библиотеки – България“, който през последните 30 години промени съществено облика на обществените библиотеки в България и ги превърна в центрове за равноправен достъп до информация за всички граждани.