fb

Книжарници "Хермес" препоръчват, виж какво!

БългарияНовини

Над 1500 деца ще изберат най-добрата детска книга у нас за 2014

3 мин.

За пръв път повече от 1500 деца ще определят носителите на Националната награда за най-добра детска книга “Бисерче вълшебно” – толкова са били гласувалите седмица преди края на вота. Проектът, чиято основна цел е да насърчи четенето сред децата и да провокира интерес към съвременната литература за деца, се провежда за втора поредна година и за първи път е под патронажа на президента на Република България Росен Плевнелиев. Организатори на инициативата са фондация “Детски книги” и едноименният сайт DetskiKnigi.com, част от групата на “Аз чета”.

Своя избор за най-добра книга децата могат да направят на онлайн платформата www.biserche.com до сряда, 30 април. Гласуването  стартира през март, като право да дадат своя глас за книгите – художествена литература на български език, издадена през 2013 г. и неприсъстваща в задължителните учебни списъци, имат всички деца на възраст от 6 до 15 години.

Двете книги-победители в отделните възрастови групи ще бъдат обявени на специална тържествена церемония на 14 май 2014 г. В същото време в рамките на инициативата „Нощ на литературата“ всички желаещи да се запознаят с книгите – победители ще имат възможност да чуят откъси от тях в двора на международната фондация „Св. св. Кирил и Методий“ на ул. „Васил Априлов“ № 3. Четец на събитието ще бъде чаровната актриса Здрава Каменова.

На 11 май, дни преди официалното обявяване на книгите, спечелили детското внимание и обич, организаторите на наградата организират детски празник „Бисерче вълшебно“ в Bulgaria Mall. Събитието ще забавлява малки и големи читатели с любопитни викторини, музика, танци и детски книги – ще се включат малките таланти от вокална група „Смехоранчета” и танцовите школи „Мантис“ и Dance Machine Crew.

По време на детския празник ще бъдат изтеглени и победителите сред гласувалите деца, които ще спечелят два таблета от магазин за компютри Powercomp, шест комплекта с книги от номинираните заглавия и много други награди. Специални подаръци за децата ще има и от Da Vinci Learning, които са основен партньор на събитието заедно с Bulgaria Mall.

Повече подробности за „Бисерче вълшебно“ и нейните цели, както и допълнителни материали за учители, билиотекари и родители, могат да бъдат открити в сайта www.biserche.com.

Партньори на „Бисерче вълшебно“ 2014 са сайтът “Аз чета”, Асоциация „Българска книга“, Българска библиотечно-информационна асоциация, Столична библиотека, Асоциация „Родители“, Национална мрежа на децата, “Заедно в час”, Чешки културен институт, Регионална библиотека “Партений Павлович” Силистра, библиотека “Родина” Стара Загора, Регионална библиотека “Захарий Княжески” Стара Загора и Регионална библиотека “Любен Каравелов” Русе. Наградният фонд е предоставен от магазин за компютри Powercomp.

Медийни партньори на наградата са на Детски Дневник, Az-Deteto.bg и TeenProblem.net.