fb
БългарияНовини

Близо 2000 участници посетиха Базар на професиите 2019

5 мин.

Петото издание на уникалната за страната инициатива – “Базар на професиите” – привлече близо 2000 посетители – ученици, учители и родители, 20 организации и над 40 лектори. „Аз чета“ беше медиен партньор на събитието, с което организаторите от Българска мрежа на Глобалния договор на ООН доказаха за пореден път, че са пионери в иновативните практики, насочени към устойчивото развитие на обществото.

“Тази инициатива е изключително ценна за обществото и среща подкрепа в лицето на Министерството на образованието и науката. Тя не само помага на децата и младежите в тяхното професионално ориентиране и избор на житейски път. Дава им възможността да разберат, че всеки един човек е нужен за света – заради своята уникалност и креативност, независимо каква професия упражнява. Инициативата има и сериозна роля за укрепване на връзката със семейството, повишаване на разбирането за съвместни отговорности, за насърчаване на предаването на една професия от поколение на поколение.” – отправи поздравление към участниците зам. министърът на образованието и науката Деница Сачева.

Най-посещаваните щандове в рамките на Базара бяха тези, които предоставяха възможност на бъдещите професионалисти да усетят от първо лице спецификата на конкретната работа. Децата имаха възможността сами да идентифицират и предотвратят кибератака на щанда на ТехноЛогика, да управляват роботизирана ръка на щанда на Фесто производство, да направят химически опит на щанда на Софарма, да построят газова инсталация на щанда на Овергаз и дори да накарат анимиран динозавър да оживее на щанда на Хаос Груп. Десетки бяха и интервютата, които бъдещи журналисти направиха на съвместния щанд на Bulgaria On Air и Bloomberg TV Bulgaria.

“Радваме се, че тазгодишното издание на Базара бе посетено от много подрастващи, на които предстои да направят отговорния избор на професионална област за реализация и да кандидатстват в подходяща професионална гимназия.  Той бе разпознат и посетен и от много гимназисти, които търсеха информация и контакт с професионалисти относно спецификите на специалностите в избраната от тях професия. Това бе ценна възможност за тези младежи. Техният интерес и присъствие е висока оценка за нас, защото те са тези, които могат и взеха най-много от нашето събитие и осмислиха в най-голяма степен и инвестициите на време за подготовка и участие в Базара на професиите. Още повече, те са във възраст, в която са много взискателни.”, коментира председателят на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН (БМГД) Огнян Траянов.

Йордан Колев

Лекционната програма във втория ден от Базара предложи вълнуващи срещи с добри професионалисти и атрактивни лектори. Една от най-любопитните беше презентацията на пилота Йордан Колев, а въпросите за професията идваха и от деца, и от възрастни. Той сподели кои са предизвикателствата в отговорната професия и допълни романтичния образ, който мнозина имат за нея.

Композиторката Мария Каракушева беше донесла със себе си инструменти, с които показа на практика как се създава музика. Лекцията за родители на Елена Анастасова „Разбира ли ме тийнейджърът? А аз разбирам ли го?” беше полезна за по-ефективно общуване и сближаване на родителя с детето му в тази сложна възраст. Две гледни точки бяха представени за отговорностите на професията Мениджър Човешки ресурси – на София Лазарова от Deloitte Bulgaria и на Анна Вдовичина от Софарма Трейдинг. Защитник на децата, биолог, минералог, енергетик, жестомимичен преводач, специалист по добри дела, фотограф, и още много други професии бяха представени през двата дни.

Марин Трошанов

Какво е да си обичан писател на фентъзи романи разказа Марин Трошанов. Той показа на децата, че не бива да ограничават мечтите се, а ако те са разностранни – още по-добре. Вложиш ли много труд и постоянство в преследването на целите си, кариерните успехи ще ти носят и голямо удовлетворение. Ценни послания предадоха още лекари, учени, програмисти и инженери.

“Базар на професиите” е част от програмата “Гордея се с труда на моите родители” на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН. От своето начало над 5200 деца са гостували на работното място на своите родители, а над 8000 други участници са се запознали с различни професии по време на открития годишен Базар на професиите.  Отворено е записването за издание 2020, което ще се проведе през ноември идната година. Отговорните компании, които припознават за свои ценностите на инициативата, могат да заявят участие още на този етап.

Петото издание на “Базар на професиите” се осъществи с медийното партньорство на Economy.bg, Investor.bg, Bulgaria ON AIR, Bloomberg TV Bulgaria, Dnes.bg, Teenproblem.net, Az-jenata.bg, b2b Media, Детски дневник, Жената днес, Mama Ninja, ПоПоТам, Майко мила, Mediabricks.bg, Danybon.com, Computerworld.bg, LoveTheater.bg, Аз чета, Uspelite.bg, Sofia Plays.

Вижте снимки от събитието в нашата галерия.

Снимки: Нони Панайотов, Sound vision