fb
БиблиотекитеНовини

Най-добрата обществена библиотека за 2022 г. е в Мисула

5 мин.

В Мисула, щата Монтана, екологичната осведоменост върви ръка за ръка с местната култура и дигиталните иновации, а местната библиотека вече е обявена за обществена библиотека на 2022 г.

Обществената библиотека на Мисула стои в подножието на планината Сентинел, красива и иновативна сграда, където хората се събират за култура и обучение. Новопостроената библиотека разполага с всичко – от оборудване за снимане и продуцентски студия до съоръжения за генеалогични изследвания, семейни работилници и разбира се, купища книги. Библиотеката предлага на своите граждани уникално място за срещи за игра, учене и експериментиране.

Великолепната природна среда, която служи като фон на библиотеката, е впечатляващо отразена в нейната конструкция и интериор. Природата и околния пейзаж могат да се видят в много аспекти на архитектурата и обзавеждането на библиотеката. Следователно библиотеката не можа да избегне от вниманието на журито.

Наградата „Обществена библиотека на годината“ се връчва всяка година от Международната федерация на библиотечните асоциации и институции (IFLA). Това се случва в сътрудничество с датската софтуерна компания Systematic, която също спонсорира паричната награда от 5 000 USD, която се изплаща на победителя. Тази година за наградата се състезаваха 20 библиотеки от 17 различни страни. Четири бяха номинирани, а крайният победител, Обществената библиотека в Мисула, беше обявен на Световния библиотечен и информационен конгрес на IFLA (WLIC), който тази година се провежда в Дъблин на 26-29 юли.

„Радваме се, че сме носители на тази важна награда, която издига пресечната точка на библиотечните услуги и архитектурата. Благодарим на журито за тази чест и поздравления за нашите колеги, включени в краткия списък. Вдъхновяващо е да станем свидетели на цялата велика работа, която се случва по света“, коментираха Оноре Брей и Трейси Леснески – директор на библиотеката (пенсиониран) и главен изпълнителен директор и директор на MSR Design.

Председателят на журито Якоб Гийоа Леркес обясни решението на журито:

„Полето от номинирани библиотеки тази година е особено силно и разкрива широчината на обхвата в новите библиотечни сгради. От големи и впечатляващи престижни сгради до иновативни и устойчиви решения и по-малки местни места за срещи. Но обществената библиотека на Мисула разполага с всичко. Сградата се отличава с красивата си архитектура, която отдава почит на околния пейзаж, като същевременно функционира като библиотека с богатство от предложения и възможности, която също така служи като място за срещи на местната общност. Следователно библиотеката получава висок резултат по всички критерии на наградата. Това е библиотека, която бихте искали да имате във вашия район. Това е библиотека, създадена за бъдещето.“

Зад дизайна на новата библиотека на Мисула

MSR Design и A&E Design създадоха визията зад новопостроената обществена библиотека в Мисула. Те намират вдъхновение за дизайна на библиотеката в заобикалящата ги природа – стълбите, стените и мебелите са облицовани с дърво, а виолетовият цвят на интериора е знак на почит към държавното цвете на Монтана – горчивия корен. По този начин основните централни стълби между етажите напомнят изкачване на планина. Всеки от етажите предлага различни дейности и възможности. На горния етаж посетителите могат да се насладят на великолепна гледка към планината Сентинел от терасата на покрива на библиотеката.

При проектирането на новата обществена библиотека в Мисула, MSR и A&E имаха три ръководни принципа: Новата библиотека трябва да бъде дълготрайна, гъвкава и устойчива. Следователно дизайнът на сградата включва енергоспестяваща система за разпределение на въздуха, а сградата се отоплява с геотермална енергия.

9910 кв.м. на основната библиотека са разпределени на четири етажа:

Приземният етаж функционира като място за срещи – има кафене, магазин, както и избрани библиотечни материали. В допълнение, високотехнологичното продуцентско студио на Missoula Community Access Television (MCAT) е на разположение на хората да експериментират с технологията и медийното производство. На приземния етаж ще намерите и Живата лаборатория на Университета на Монтана, която преодолява пропастта между библиотеката и света на научните изследвания.

Първият етаж е предназначен за деца и семейства. Тук има места за игра и учене с детската библиотека на Ханк и Нанси Харингтън, лабораторията Families First Learning Lab и зоната за открития spectrUM на университета в Монтана.

На втория етаж се помещават книжните колекции на библиотеката, кухня, която може да се използва от граждани, учебни помещения и център за генеалогични изследвания.

Последният етаж е предназначен за събития, приеми и други социални мероприятия. Ако стъпите на откритата тераса, е възможно да се насладите на изключителна гледка към планинската природа.

Обществената библиотека на Мисула по този начин приютява четири други организации и нейната многофункционална роля на библиотека и център за знания, обучение и общност правят тазгодишната Обществена библиотека на годината уникално място за събиране, общуване и иновации на хората в модерна и живописна среда.

[ + ]