fb
@-книгиАудиокниги

Най-големите издатели в САЩ съдят Audible

2 мин.

Най-големите книгоиздатели в САЩ съдят компанията Audible, съобщава „Ройтерс“. Те се опитват да спрат Audible да пусне нова опция, която да дава възможност на потребителите на услугата да виждат част от текста на аудиокнигата, която слушат, и дори да проверяват в речника конкретни думи и изрази. До известна степен използването на новата опция ще прилича на гледане със субтритри на филм или представление в операта.

Audible е компания на Аmazon, която продава аудиокниги и аудио версии на списания и вестници, но е и най-големият в света създател на аудиокниги за сваляне. Съдържанието, предлагано от компанията, е достъпно само срещу заплащане, чрез специален софтуер и само за хора, които имат профил в Amazon.

Според издателите, новата опция, наречена Audible Captions, ще нарушава авторските права (тъй като Audible има право да продава само аудио версии на книгите, но не и текстови версии) и ще донесе ползи и печалба само и единствено на Audible.

Ищци по делото са седем от членовете на Асоциацията на американските издатели, включително всички от Голямата петорка (петте най-големи издателски къщи в света: Hachette Book Group, HarperCollins, Macmillan Publishers, Penguin Random House и Simon and Schuster).

В специално писмо, цитирано от Publishing Perspectives, изпълнителният директор на Асоциацията на американските издатели Мария Паланте казва:

Обикновено издателите се занимават с това да инвестират в автори, да вдъхновяват читателите и да разпространяват знания пред обществеността. Сега ние трябва да водим дело, защото е от съществено значение да се противопоставим на умишлени актове на незачитане на правилата и преследване на личен интерес, особено когато те застрашават в дългосрочен план издателската индустрия и законите, на базата на които, тя работи.

От Audible пък обясняват:

Нова опция беше разработена, защото и ние, както много учители и родители, искаме да помогнем на децата, които не четат, да научат повече чрез слушане. Не сме съгласни, че става дума за нарушаване на права и нямаме търпение да работим с издателите и творците, за да има помогнем по-добре да разберат образователните ползи на тази тази иновация.

Новата опция Audible Captions по план трябва да е достъпна за всички потребители на Audible след 10 септември, а първото изслушване по делото е насрочено за началото на септември. Ето и кратко видео, от което ще разберете подробности:

Снимка на публикацията: Techboomers.com

[ + ]