fb
НовиниПо света

Най-старата книга в света е за данъчно облагане на бира?

2 мин.
Реставраторите от университета в Грац идентифицираха най-стария известен фрагмент от книга в света до момента по остатъците от конци, дупки за шиене, централната гънка и текста, подреден в колони. Снимка: Universität Graz

Последните открития, свързани с историята на книгата, идват от Грац, Австрия, и ни препращат към „най-стара книга в света“. Оказва се, че египетският папирус, който може да бъде обявен за най-древен прародител на книгата, представлява данъчни документи, свързани с бира и зехтин. Откритието беше направено преди дни от изследователи на специалните колекции в университетската библиотека в австрийския град.

Те се натъкнаха на египетски папирус от 3-ти век пр. н. е., по които има следи от подвързия и показва, че трябва да е бил част от книга под формата на кодекс. Тъй като е с 400 години по-стара от най-ранните известни книги до момента, находката оспорва приетата в момента хронология на историята на книгите.

Фрагментът, който е с размери 15 на 25 см, е открит за първи път през 1902 г. в египетския некропол Хибех и сега е част от колекция от 52 папируса, датиращи отчасти от периода на Птолемеите (305-30 г. пр.н.е.). Използвани са като така наречените картонени кутии за опаковане на мумии.
The Graz Mummy Book е двойна страница от тетрадка, на която около 260 г. пр.н.е. сметките за данъци върху бирата и зехтина са били написани на гръцки. Откритието прави реставраторката Тереза Ц​амит Лупи.

„Първо видях конец, едва тогава забелязах формата на книга. Видях централна гънка, дупките за зашиване и изписания текст в ясно очертани полета на папируса. Като консерватор се чувствам много специално да допринеса за историята на книгата. В същото време ми изглежда сюрреалистично. Все едно гледаш филм!“

Почти като от филм за Индиана Джоунс, но не съвсем.