fb
Книги и киноСпециални

„Наричаха я Грейс” на Маргарет Атууд ще бъде филмирана в минисериал

2 мин.

Романът „Наричаха я Грейс“ на Маргарет Атууд ще бъде филмиран в минисериал от актрисата и режисьор Сара Поли, съобщава The Guardian. Идеята за сериал по романа се ражда още през 2012 г., но едва това лято започват снимките по проекта. Лентата е съвместно начинание с режисьорката Мери Хармън, която познаваме от „Американски психар“.

„Прочетох „Наричаха я Грейс“ за пръв път, когато бях на 17. През следващите 20 години съм я препрочитала отново и отново, опитвайки се да разбера романа изцяло. Грейс Маркс, както Атууд я рисува в книгата си, е най-сложният и вълнуващ персонаж, когото съм срещала“, споделя пред The Hollywood Reporter Поли.

alias-graceКнигата, смесица между криминален и исторически роман, е писана по истински случай – става дума за прислужницата Грейс Маркс, живяла през XIХ в., осъдена за убийството на работодателя си и неговата икономка. Романът печели наградата Giller и е номиниран за Booker. Освен с „Наричаха я Грейс“, Маргарет Атууд е позната на българския читател с романите си „Изплуване“, „Ясновидката“, „Одисеята на Пенелопа“, „Слепият убиец“.

Минисериалът на Сара Поли съвпада с още една филмова адаптация по книга на Атууд, The Handmaid’s Tale, подготвяна за 2017 г., научаваме от дигиталното списание Tor.

Маргарет Атууд е една от най-популярните съвременни канадски писателки. Освен проза пише още поезия и литературна критика, детски книги и сценарии за телевизията. От романите й в България са издадени “Ясновидката” (Народна култура, 1982), “Наричаха я Грейс”(Лъчезар Минчев, 2001), “Слепият убиец”(Обсидиан, 2001) и “Одисеята на Пенелопа” (INK, 2006)

Новината подготви Габриела Манова, участник

в лятната стажантска програма на  „Аз чета“