fb
БългарияНовини

Народният театър започна кампания „Препрочитаме Вазов“

2 мин.

Сградата на Народния театър, 1908 г.

Народният театър „Иван Вазов“  стартира инициатива „Препрочитаме „Вазов“, посветена на 170-годишнината от рождението на Патриарха на българската литература.

От днес до края на годината (31 декември 2019 г.) всеки, който пожелае, може да запише и изпрати до театъра видео, в което чете избран от него откъс от произведение на Вазов.

Видеоклиповете трябва да бъдат с дължина до 4 минути и следва да бъдат изпратени на имейл ivanvazov170@nationaltheatre.bg. Те ще бъдат прегледани от специална комисия от театъра, а най-добрите от тях ще бъдат публикувани на сайта, официалната Facebook страница и електронните медии-партньори на проекта. Няма ограничения във възрастовата граница, нито в избора на Вазови текстове, като всеки участник трябва да посочи в имейла имената си и телефон за връзка.

По повод конкурса драматургът на театъра Мирела Иванова коментира:

Нарекли сме програмата си за Вазовите юбилейни години „Необозримостта Вазов“, защото искаме да припомним на всеки българин, а и на самите себе си, че сътвореното от нашия национален писател, от нашия народен поет е истински необят – духовна история и география на България. То не се ограничава с красивия и вдъхновяващ патос на няколкото стихотворения и песни, които знаем наизуст още от детството си, още преди да сме се научили да четем. Не е и само онова, което изучаваме в програмите по литература.

Словото на Иван Вазов е вградено в червените ни и бели кръвни телца, все едно дали го знаем и искаме или не, то ни държи изправени, насърчава ни в надеждата и ни дава куража, че сме обичани, че сме родени с благословията на своя национален писател. И как да му се отдължим ли – като го четем и препрочитаме.

Честването на големия юбилей в Народния театър ще продължи през целия сезон, като кулминацията ще е драматизация на един от емблематичните романи на Патриарха на българската литература – „Нова земя“. По драматизацията работи режисьорът Юрий Дачев. Премиерата ще е на 9 юли – рожденият ден на Иван Вазов, на откритата сцена на „Театър пред театъра“.

Източник на изображението: Народен театър „Иван Вазов“