fb
Ревюта

Първи срещи с Иван Вазов

2 мин.
moqta-parva-kniga-za-vazov

moqta-parva-kniga-za-vazov“И аз на своя ред ще си замина,

трева и мен ще расне над прахът,

един ще жали, друг ще ме проклина,

но мойте песни се ще се четат.“

Преди време посетих Сопот. Трогна ме онова приятно усещане за живота в малкото градче, в който животът тече като спокойна река, лъкатушеща и необезпокоявана от нищо. Подобно чувство за едно отминало време, изпълнено с много копнежи, вълнения и неволи, каращо сърцето ми да се вълнува, усетих и в творчеството на големия български писател Иван Вазов. 

Разбира се, аз също съм преминала задължителната училищна среща с произведенията на великия българин. Тя обаче не винаги е приятна – когато по задължение учиш “Под игото” или “Немили-недраги”, може да не харесаш и оцениш тези произведения. А още по-малка е вероятността да се запознаеш с живота на автора им…

Затова, когато видях “Моята първа книга за Иван Вазов”, първосигнално реших, че трябва да я имам. Това се оказа едноOchindol-monument-Dyado-Yotso-3 пътешествие за мен – пътешествие в света на един велик българин, написал някои от най-известните стихотворения, разкази, романи на българската литература.

Книгата е събрала в себе си най-важната информация за живота на дядо Вазов. Текстовете са внимателно подбрани и написани по изключително достъпен и приятен начин. Освен строго биографичните данни, читателите ще открият и любопитни подробности, които превръщат автора в нормално същество, близко до нас, а не в митичен/нереален/странен персонаж.

Авторът на ”Моята първа книга за Иван Вазов” умело е представил както живота, така и творчеството на известния писател. Ако не знаете други негови произведения освен “Аз съм българче” и “Под игото”, тук ще откриете много информация. Ще разберете от какво се е вдъхновявал Вазов, за кого е писал и как е създавал своите образи. Прекрасните илюстрации и богатият снимков материал от своя страна допринасят за още по-лесното разбиране на живота на дядо Вазов.

Безспорно “Моята първа книга за Иван Вазов” е едно от полезните четива за всички ученици от началния курс и не само. Много по-лесно е да проумееш замисъла на дадено произведение, ако познаваш по-добре автора му. А Иван Вазов определено е личност, която трябва да се познава не само като име на улица или сграда…

Текстът е публикуван първо в сайта „Детски книги“.