fb
НовиниПо света

Наследството на Маркус Доле от Penguin Random House

4 мин.
Penguin Random House

Най-често срещаната реакция сред издателите, когато чуха новината, че Маркус Доле ще се оттегли като глобален главен изпълнителен директор на Penguin Random House (PRH) в края на годината, не беше изненада, а разочарование. Въпреки че мнозина в индустрията бяха против предложението на PRH да придобие Simon & Schuster, Доле е високо ценен като голям защитник на книгоиздаването, пише Publishers Weekly.

Няма съмнение в ангажираността на Маркус към писателите и книжния бизнес. Веднъж ми каза, че иска PRH да бъде мястото, където най-добрите писатели искат да бъдат публикувани и най-добрите хора искат да работят, и винаги съм вярвала, че той е бил много искрен в тази мисия. Неговият ангажимент към защитата на писателите от PRH и PEN се усеща дълбоко, особено сега. Това е загуба за бизнеса, колкото и сложни да са чувствата около придобиването на S&S, коментира агент Кристи Флетчър от Fletcher & Company.

Доминик Рака, издател и главен изпълнителен директор на Sourcebooks, има толкова високо мнение за PRH на Доле, че през 2019 г. продаде 45% дял в компанията си на издателя. „Би било невъзможно да се надцени влиянието, което е имал върху индустрията за неговите 14 години управление, през които се превърна в най-големия издател на книги в света.“

Финансовият успех, на който PRH се радва под ръководството на Доле, е безспорен. Той наследи Питър Олсън като председател на Random House през 2008 г., година, когато продажбите паднаха с 6% спрямо 2007 г., а печалбите спаднаха с 21%. Оперативният марж на RH през тази година беше 8%. Доле пое управлението, докато настъпваше тежка рецесия и дигиталната революция едва започваше да оказва влияние върху издателската дейност. Неговата мисия беше да активизира RH и в това той успя. До 2021 г. глобалните приходи на PRH бяха почти 4,9 милиарда долара, а оперативният марж беше 18,7%.

Придобиванията, разбира се, изиграха основна роля в увеличаването на финансовото състояние на RH и нито едно не беше по-важно от сливането, което комбинира RH, най-големият търговски издател в страната, с Penguin, вторият по големина издател. Споразумението между компанията майка на RH Bertelsmann и компанията майка на Penguin Pearson беше подписано през есента на 2012 г. и с бързо одобрение от правителството в няколко държави, приключи на 1 юли 2013 г. Доле ръководи сливането на двете компании – процес, който премина гладко, като се има предвид, че включва преместване на бек офис операциите на Penguin извън Pearson и смесването им със системите на RH, без да се прекъсва цялостния процес на публикуване.

Доле отдели време, за да направи радикални промени в PRH, както правеше преди това в RH. До 2015 г. той беше създал основната структура на PRH, която се надяваше да позволи на нейните отпечатъци да запазят собствената си идентичност, като същевременно се поддържат от маркетинга и продажбите на гигантския издател.

Доле разшири PRH извън САЩ, особено на испанския пазар, придобивайки Santillana през 2014 г., Ediciones B през 2017 г. и изданията за деца и юноши Molino и Serres на испански език на RBA Group, както и издаването на каталонски език La Magrana, през 2021 г. Лузофонският пазар също беше цел, с придобиването на 100% от бразилската Companhia das Le tras през 2018 г. и португалската Grupo 20/20 през 2020 г., наред с други.

Доле пренесе стила си на лидерство в няколко индустриални организации, включително Асоциацията на американските издатели, към която се присъедини като директор през 2011 г. и председател от 2015 до 2018 г., време на значителна промяна в организацията. 

Твърдото убеждение на Доле в бъдещето на книгоиздаването го накара упорито да преследва придобиването на S&S. И въпреки че този опит беше счетен от правителството на САЩ за едно твърде голямо придобиване, с напускането на Доле, издателството губи един от своите най-харизматични и уважавани лидери.