fb
НовиниПо света

Meta обсъждала купуване на „Simon & Schuster“ за обучение на изкуствен интелект

3 мин.

Сътрудници на технологичната компания Meta, която притежава Facebook и Instagram, са обсъждали закупуването на издателство „Simon & Schuster“ миналата година, за да придобият книги за обучение на инструментите за изкуствен интелект на компанията, пише The Guardian.

Според записи от вътрешни срещи, цитирани от New York Times, мениджъри, адвокати и инженери в Meta се срещат почти всеки ден между март и април 2023 г., за да обсъдят как могат да се сдобият с повече данни за обучение на AI модели. От записите, които бяха споделени от служител на притежаваната от Марк Зукърбърг компания, New York Times установи, че служителите са обсъждали закупуването на „Simon & Schuster“, а някои са обсъждали плащането на $10 на книга за лицензионните права върху нови заглавия.

„Simon & Schuster“ е едно от големите книгоиздателства в англоезичния свят и е част от това така наречената „Голямата петорка“, в която влизат още издателите „Penguin Random House“, „HarperCollins“, „Hachette“ и „Macmillan“. Сред едни от най-популярните автори на „Simon & Schuster“ са Стивън Кинг, Колийн Хувър и Боб Удуърд.

През март 2020 г. „Paramount Global“, компанията майка на „Simon & Schuster“, обяви намерението си да продаде издателя. Идеята за сливаните с „Penguin Random House“ беше прекратено от съда в САЩ, „Simon & Schuster“ беше продадена на частната инвестиционна компания KKR през август 2023 г.

Според записите Ахмад Ал-Дале, вицепрезидент на Meta за генеративен AI, казва на ръководителите, че компанията е използвала почти всяка книга, стихотворение и есе, написани на английски език, налични в интернет, за да обучава модели и в момента търси нови  източници. Служителите твърдят, че са използвали тези текстови източници без разрешение и намекват за използване на нови, дори това да доведе до съдебни дела. Когато адвокат по време на срещата отбеляза „етични“ опасения относно използването на интелектуална собственост, коментарът му бива посрещнат с мълчание.

Обсъдено е и наемането на изпълнители в Африка, които да събират  резюмета на художествени и нехудожествени текстове, които съдържат защитено с авторски права съдържание. Президентът на Асоциацията на американските издатели Мария А. Паланте не вярва, че „Simon & Schuster“ биха приели подобна сделка.

„Фактът, че Meta искаше да закупи едно от най-важните издателства в американската история, за да погълне неговия каталог за печалби от AI, е озадачаващ дори за Big Tech“, каза тя. „Дали Meta е планирала да потъпче основната мисия на „Simon & Schuster“ и нейните договорни партньорства с автори с пълна сила?“

През ноември калифорнийският федерален съдия Винс Чабрия отхвърли част от съдебно дело за авторски права, заведено от американската актриса Сара Силвърман и други автори срещу Meta за използването на защитени с авторски права книги при обучението на AI система LLaMA. Чабрия хвърли съмнение върху аргумента, че резултатите на моделите приличат на творбите на авторите.


Междувременно можете да намерите следващата си любима книга в Ozone.bg.