fb
БългарияНовини

Национален фонд „Култура“ прие индикативната програма за 2022 г.

2 мин.
Teamwork Power Successful business Meeting Workplace Concept.

Обновеният управителен съвет на националния фонд Култура“ (НФК) прие индикативна програма за 2022 г., съобщиха от Министерството на културата. Разработена е в две части, като едната включва регулярните програма на НФК, а другата е свързана с очакваните извънредни средства за възстановяване от последствията от епидемията от COVID.

Новите програми, включени в индикативната програма на НФК, в частта за възстановяване от последствията от пандемията, са:

  • „Творчески стипендии за подпомагане на млади и на изтъкнати творци и на други млади специалисти в областта на културата“ с индикативна сума 7 000 000 лв.;
  • „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации“ с индикативна сума от 10 000 000 лв.;
  • Програма за възстановяване и развитие на държавни и общински културни институти“ с индикативна сума от 5 500 000 лв.;
  • „Програма за възстановяване и развитие на организации в областта на любителското творчество“ с индикативна сума от 5 500 000 лв.;
  • „Програма за възстановяване и развитие на организации в областта на традиционния цирк“ с индикативна сума от 1 000 000 лв.;
  • Програмата „Награди за високи постижения на учащи в областта на изкуствата и културата“ с индикативна сума от 1 000 000 лв.

Планира се, след като приключи обобщаването на резултатите от общественото обсъждане на новите програми, те да бъдат отворени за кандидатстване от 6 април.

На 6 април ще бъдат отворени и регулярните програми „Мобилност“ и „Целева подкрепа – творческа Европа“. Останалите: „Преводи“, „Изследване на публики“, „Критика – иновативни модели“, „Социално ангажирани изкуства“, „Творческо развитие“ са планирани да стартират през май и юни. Програмата „Едногодишен грант – 2023“ с бюджет от 4 700 000 лв. ще бъде отворена през септември. 

Много съм горд, че благодарение на усилието на всички – и МК и НФК:

1. Имаме работещ Управителен съвет на НФК.

2. Имаме приета Индикативна програма и ясен план до края на годината.

3. За пръв път от 20 години имахме обществено обсъждане на програми на НФК.

4. Имаме по-ясни процедури, включително добре разписани правила за конфликт на интереси.

5. Имаме опростени формуляри и по-голям обхват на програмите, така че никой да не бъде изключен.

Да, всеки ден има проблеми и понякога съм отчаян колко трудно и бавно стават нещата. Но стават. Напук на всичко, напук на всички, които искат да се провалим, напук на кризите и обстоятелствата. Стават. Бавно, но стават, написа във Facebook зам.-министърът Юрий Вълковски.