fb

"Аз чета" стана на 14 години.  Какви са нашите подаръци, виж тук!

БългарияНовини

Националният център за книгата дава началото на Година на детските книги с дискусия

1 Mins read

Дискусия за бъдещето на детските книги ще постави началото на Година на детските книги на Националния център за книгата към НДК. През цялата 2017 г. основният фокус на Центъра ще бъде да подкрепя издаването на съвременна българска литература за деца – ще се провеждат срещи, дискусии, четения, различни работилници, които да стимулират детското въображение.

Отворената дискусия „Бъдещето на детската книга” ще се състои на 21 януари, събота, от 12.00 в литературен клуб „Перото”, като неин модератор ще бъде създателят на „Аз чета“ Александър Кръстев. Освен издатели, автори и илюстратори, ще се включат и родители – влогъри и автори на сайтове за родителство, както и председателят на фондация „Детски книги“ Валентина Стоева.

Национален център за книгата„Призванието на детската литература, още от Просвещението насам е да изгради свободни и мислещи хора от съвсем ранна възраст. Доколкото всяка епоха има нужда от утвърждаване на вечните ценности с появата на всяко ново поколение, смятаме, че е време да обърнем специално внимание на съвременната литература за деца и юноши и тенденциите за нейното развитие“, казват от Националния център за книгата.

В събота ще стане ясно какви инициативи ще включва още Годината на детската книга. Вече обаче знаем, че в НДК ще бъде обособено пространство за общуване с книгите за децата, като ще се стимулират срещите между съвременни автори, илюстратори и родителите на най-малките. Друга от целите на НЦК ще бъде работата по изграждането на ново поколение литературни критици за детска литература.