fb
БългарияНовини

Националният център за книгата с партньорства за литературни проекти в Чехия

1 мин.

Photo_3Нови възможности за представяне и популяризиране на българска литература в Чехия бяха договорени в рамките на Панаира на книгата в Прага. Гостуването на директора на Националния дворец на културата (НДК) Мирослав Боршош и директора на Националния център за книгата Светлозар Желев беше по покана на организаторите на наградата „Чешка книга“.

Добри новини за българските автори дойдоха след срещата на Боршош с Майкъл Стайн, създател и главен редактор на един от най-големите блогове за централноевропейска и източноевропейска литература на английски език Literalab. Беше постигнато споразумение за български брой на ръководеното от Стайн издание през следващата година и съвместни проекти, свързани с популяризирането на българска литература.

Възможностите за представяне и популяризиране на българска литература в Чехия бяха обсъдени и с посланика на Република България в Прага г-н Лъчезар Петков, и с директора на Българския културен институт в Прага г-жа Галина Тодорова.

По време на панаира на книгата беше осъществена среща и с преводача Давид Бернщайн, чийто превод на „Майките“ на Теодора Димова, публикуван с подкрепата на Националния център за книгата, е номиниран за най-голямата награда за преводна литература в Чехия, допълват от пресцентъра на НДК.