fb
БългарияНовини

Неиздавани стихотворения на Валери Петров ще бъдат публикувани

3 мин.

Внучката на писателя и преводач Валери ПетровАнна Хаджимишева – обяви публично, в онлайн разговор с основателката на фондация “Детски книги” Валентина Стоева, че в архива на дядо ѝ има неиздадени стихотворения. Предстои подбор на най-доброто и публикуване на стихосбирка. Онлайн срещата се състоя на стогодишнината на Валери Петров – деня, в който трябваше да се връчат и наградите “Бисерче вълшебно”. Те обаче бяха отложени засега за 11 май заради извънредната ситуация.

Хаджимишева разказа, че семейството ѝ е отлагало обстойното разглеждане на архива на Валери Петров. И дъщеря му Бояна Петрова ѝ не е успяла да го види приживе.

“Едва тази година започнахме да преглеждаме архива на дядо ми. Стана ясно, че той доста преди смъртта си е започнал да мисли за края на дните си. И е подредил папките си и целия си кабинет така, че да е лесно на този, който ще го преглежда. Оставил ни е бележки и знаци – от този до този номер са публикувани, а от този номер нататък ти трябва да направиш избора (към дъщеря му Бояна Петрова)”, казва Анна Хаджимишева.

По думите на внучката на писателя, стихотворенията са “доста”, но няма намерена неиздадена проза, нито се ангажира със срок за издаване на стихосбирката.

Хаджимишева разказа интересни спомени от детството си, свързани с дядо ѝ. Показа и любопитни стари издания на произведения на Валери Петров. Сред тях бяха “Бяла приказка” в японско лимитирано издание, появило се по повод 90-ия юбилей на преводачката на книгата, както и пиесата “Когато розите танцуват” на арабски език.

Тя сподели и за работата по предстоящ анимационен филм по “Копче за сън”, който ще бъде излъчен и извън България. По превода е работил Матей Тодоров.

Валери Петров (1920–2014 г.) е български поет, сценарист, драматург и преводач от еврейски произход. Завършва хуманитарна медицина в Софийския университет. Работи като военен писател по време на Отечествената война, а след това става един от основателите и зам.-главен редактор на в. “Стършел”.

От 1947 до 1950 г. работи в българската легация в Рим като аташе по печата и културата. Бил е редактор в Студия за игрални филми “Бояна”, редактор на издателство “Български писател”, народен представител в VII. Велико народно събрание. През 2003 г. е избран за академик на БАН.

Носител е на награда на Министерството на просветата за 1987 г., на наградата “Христо Г. Данов” за цялостен творчески принос през 2006 г. и на държавната награда “Св. Паисий Хилендарски” през (2007 г.. През 2013 г. е удостоен с Наградата за европейски гражданин на Европейския парламент. Вписан е в почетния списък на Международния съвет за книги за младите хора (IBBY) за “Пет приказки” (1988 г.). 

На децата Валери Петров е известен най-вече като автор на обичаните “Пет приказки”: “Бяла приказка”, “Копче за сън”, “Меко казано”, “В лунната стая” и “Пук!”. Именно от последната приказка идва и името на Национална награда “Бисерче вълшебно”, учредена през 2013 г. от фондация “Детски книги”.

Анна Хаджимишева е дъщеря на преводачката от италиански и френски езици Бояна Петрова и на фотографа Иво Хаджимишев. Тя е внучка на Валери Петров, а днес държи семейната книжарница “Нисим” (бул. “Васил Левски” 59, София).

Гледайте целия разговор в YouTube канала на фондация „Детски книги“: