fb
НовиниПо света

Немският външен министър Вестервеле откри Франкфуртския панаир на книгата

1 мин.

Министърът на външните работи на Германия Гуидо Вестервеле откри 65-то издание на Франкфуртския панаир на книгата. В церемонията във вторник вечер взеха участие и вицепрезидентът и министърът на културата на Бразилия Михел Темер и Марта Суплиси. Латиноамериканската страна е официален гост на панаира тази година, а участието й ще премине под мотото „Страна, изпълнена с гласове“.

Франкфуртският панаир на книгата ще продължи до 13 октомври, а участие ще вземат над 7300 изложители от над 100 страни. Изложението в града на р. Майн е най-голямото книжно събитие в света за автори, издатели, книготърговци и читатели и се очаква за петте дни през панаирните зали да преминат над 300 000 посетители.

За поредна година във Франкфурт фокусът е обърнат към международното разнообразие в книгоиздаването, детската литература, правата и лицензите на книги от целия свят. Сред основните акценти в програмата на панаира ще са и темите за предизвикателствата пред онлайн търговията, бъдещето на традиционните книжарници и спадът в продажбите, както и възможностите и предизвикателствата пред дигиталните компании и електронното публикуване.

За първи път е построена и специална Агора – пространство от 700 кв. метра, в което ще се случват някои от най-големите събития на панаира – близо 130 до края на седмицата. Част от Агората ще бъде и новосъздадената Алея на славата, където различни автори ще получат своите звезди по подобие на холивудските знаменитости, а по време на срещите им с читатели там ще има червен килим и повишено внимание от медиите.