fb
НовиниПо света

Необичайни герои на сър Куентин Блейк предотвратяват бедствие в „The Five of Us“

1 мин.

Книжка с главни герои деца инвалиди ще издаде сър Куентин Блейк, познат у нас най-вече с илюстрациите към книгите на Роалд Дал, съобщава The Independent. „The Five of Us“ („Ние, петимата“) е илюстрована история за деца между 5 и 7 години и ще бъде публикувана през септември.

Quentin Blake - The Five Of Us 40В литературата хората с инвалидност са често пренебрегвани или окръжавани с ореола на мъченичеството, но сър Блейк се опитва да ги представи с максимална реалистичност и оптимизъм. Неговите герои са петима приятели, всеки от които има необичайна способност и комбинирайки своите таланти, те успяват да предотвратят бедствие по време на пътуването си в провинцията. Децата не са ограничени от своите недъзи, които сър Блейк дори не споменава, а книжката акцентира върху „това което можем, вместо това което не можем“.

Авторът се надява и други писатели да последват положителния му пример и да включат повече герои с инвалидност, защото „такъв е истинският живот“. Книгата е била веднъж отхвърлена от издателска къща, но Роджър Торп, изпълнителният директор на Tate Publishing, веднага я одобрява за публикация. „Сестра ми е ползвала инвалидна количка през целия си живот и ми се струваше странно колко малко детски книги представят хора с инвалидност“, казва той.