fb
10, които...Дни на любовтаСпециални

Несподелената любов на пет двойки от книгите

5 мин.

В „Дните на любовта 2016“ в „Аз чета“ отделяме място и за несподелената любов. Историите на пет двойки, обречени да не живеят щастливо до края на дните си, вдъхновяват пет разкошни романа, за да си припомним, че любовта е чувство разнолико и проявленията й са непредвидими.

Татяна и Онегин („Евгений Онегин“, А. С. Пушкин)

онегин и татяна

Татяна и Онегин, художник Лилия Тимошенко

Евгений Онегин е герой, изтощен от суетата и скуката на уж бляскавия си живот. В заслепеност, причинена от сблъсъка между ретроградното мислене и модерните проблеми на човека и времето, пропуска да се наслади на простите радости на живота.

Татяна Ларина е движена от воля, разум и сърце. Мисли и мечтае,  подтиквана от тях. Тя извършва нещо невъзможно за времето, в което живее – обяснява се в любов на пленителния Онегин. А в отговор получава лекция по морал и несподеленост.

При втората им среща Онегин се влюбва в нея. Чувствата му са пламенни и изразени със страст, но този път той е отблъснатият. Двамата по различни пътища търсят изход от омагьосания кръг, преживяват различни терзания и провали, но съдбата им в края на краищата е твърде близка – те не осъществяват мечтите си и са обречени на нещастие.

 

Шери и Леа („Шери“, Колет)

шери 1

Кадър от филма „Шери“

Френската писателка Колет ни въвежда в затворения елитен кръг на куртизанките от Бел епок. Натрупала богатство и авторитет, Леа дьо Лонвал се сдобива с престъпно млад любовник. Шери е разглезен, безпътен и досаден със суетата си. И макар че тя е по-зряла и здраво стъпила на земята, eмоционално двамата си приличат и се допълват.

Леа едновременно се забавлява с него, но и се отегчава. Истината е, че често се чуди дали няколкото часа в леглото си струват опънатите нерви на следващата сутрин… Тя е на кръстопът и иска да сложи край на тази връзка, но сметките й излизат не съвсем верни. Сърцето й сякаш е подвластно на младостта му, но във времето, в което Леа осъзнава своите чувства, Шери се жени за очарователно и невинно момиче на неговата възраст.

Този брак изглежда обречен, но за всеобща изненада в него няма разбити сърца и порои сълзи. Младостта е покорена от младостта, Шери започва да сравнява и връщане назад няма.

На Леа и Шери – две сродни души, родени в грешни десетилетия, просто не им е писано да бъдат заедно.

самотата на простите числа

Кадър от филма „Самотата на простите числа“

Аличе и Матея („Самотата на простите числа“, Паоло Джордано)

Матея и Аличе са две тъжни сърца, останали вечно в трагичното си детство. Той губи сестра си, а тя претърпява инцидент, който я превръща в инвалид. Двамата се фокусират в този определен момент, без да имат сили или желание да го превъзмогнат.

Въпреки че искат различни неща: Матея – да стане невидим, а Аличе – да бъде забелязана, те си приличат в самотата си и желанието за саморазруха. Тази прилика прави любовта между двамата невъзможна. Има връзки, в които приятелството е по-важно. Тяхната е такава.

Бианка и Филип („Виенски апартамент“, Радостина Ангелова)

Vienski apartament Radostina AngelovaБианка е на прага на важен житейски избор. Решението е тежко и тя тръгва да го търси далеч от зоната си на комфорт. Сама във Виена, младата жена се надява да получи откровение за собствените си желания. Разбира се, на сцената се появява и мъж. Хазяинът! Той е сдържан, загадъчен и неустоимо секси. Следват оперно представление, припадък, вълшебна екскурзия, недоразумение между възрастни и неизбежното, което няма как да не се случи.

Защо тази любов няма да я бъде? Защото Бианка търси собствения си глас, а Филип не е нито възможният отговор, нито път на споделяне. Той не може да я разбере, не и на този етап, а тя е прекалено горда, за да обяснява подробно.

Двамата се събуждат след хубав сън и остават да се питат непростимо ли ще бъде да разхлабят прегръдка, в която са милвали сродна си душа.

Алтия и Оливър („Алтия и Оливър“, Кристина Морачо)

Кристина Морачо е създала необикновена история за порастването и несподелената любов, altiya i olivarно и за силната връзка, изградена с обич.

Двамата са странна двойка – порастват заедно и се спасяват взаимно всеки ден, но Алтия не може да спре да се влюбва, а Оливър не може отговори на чувствата й. Ситуацията се заплита още повече, когато Оливър се разболява от рядка болест. Неговото най-силно желание е да бъде отново нормален, а тя е сърдита, защото се чувства изоставена и отблъсната.

Как ще се справят двамата с проблемите си и дали „всичко или нищо“ е решение… Краят на романа ще ви изненада и развълнува.