fb
Книги и киноСпециални

Netflix с 19 адаптации по книги през 2020 г.

8 мин.

В плановете на стрийминг платформата Netflix за 2020 година са включени редица нови оригинални продукции. За наша радост, 19 от тях са вдъхновени от литературни заглавия, между които преобладават YA, фентъзи и графични романи. Виже кои са предстоящите филми и сериали, базирани на книги, публикувани от Insider. А каква по-добра причина да си припомните (или да се запознаете с) книгата преди да гледате филма?

Dracula

Базиран на: „Дракула“ (изд. „Deja Book“), Брам Стокър.

Дата на излизане: 4 януари

Сюжет: Dracula е най-новият преразказ на известната готическа история, която Брам Стокър публикува през 1897 година за трансилванския вампир и пъклените му планове срещу викториански Лондон. Екранизацията се ръководи от създателите на сериала на BBC „Шерлок“ – Марк Гатис и Стивън Мофат.

 

October Faction

Базиран на: Поредицата October Faction от Стив Найлс

Дата на излизане: 23 януари

Сюжет: Сериалът проследява приключенията на двама пенсионирани ловци на чудовища и техните близнаци тийнейджъри.

 

The Ghost Bride

Базиран на: The Ghost Bride: A Novel, Янгзе Чу.

Дата на излизане: 23 януари

Сюжет: Драматичинят филм следва преживяванията на млада китайка в колониална Малайзия, чийто баща наскоро е загубил цялото си богатство. Тя се превръща в „призрачна невеста“ на наскоро починал богаташки син, за да успокои духа му. Не след дълго, тя е привлечена от паралелната вселена на задгробния живот, където научава тайни за собственото си семейство.

 

Locke & Key

Базиран на: Поредицата фентъзи графични романи Locke and Key на Джо Хил, публикувани между 2008 и 2013 година.

Дата на излизане: 7 февруари

Сюжет: Двама братя и сестра им се местят в родното имение на баща им след неговото убийство. Там те откриват магически ключове и зло създание, което не принадлежи на нашия свят.

 

To All the Boys: P.S. I Still Love You – продължение на филма To All the Boys I’ve Loved Before


Базиран на:
YA романа “P.S.: Все още те обичам“ (изд. „Ибис“), продължение на „До всички момчета, които съм обичала“ (изд. „Ибис“) на Джени Хан. В ревюто си, Мартина Ламбова споделя защо да прочетете романите на Хан.

Дата на излизане: 12 февруари

Сюжет: В продължението на нашумелия филм на Netflix от 2018 г. – To All the Boys I’ve Loved Before, Лара Джийн (Лара Кондор) и Питър Кавински (Ноа Сентинео) точно са станали истинска двойка, когато  друг получател на старите любовни писма на Лара се появява и създава любовен триъгълник.

 

The Last Thing He Wanted

Базиран на: The Last Thing He Wanted от Джоан Дидион

Дата на излизане:  21 февруари

Сюжет: В предстоящия трилър, опитен журналист (Анн Хатауей) разследва международен дилър на оръжия, а баща ѝ (Уилям Дефо) е замесен в случая. Междувременно, държавен служител (Бен Афлек ) започва да следи работата ѝ отблизо.

 

I Am Not Okay With This 

Базиран на: Графичния роман I Am Not Okay With This от Чарлс Санфорд Форсман

Дата на излизане: 26 Февруари

Сюжет: В съвременната тийн трагикомедия, тийнейджърката Сидни (София Лилис) се опитва да се справи с гимназията и с новооткрити супер сили.

 

All the Bright Places

Базиран на: YA романа „Всички наши места“, (изд. „Ентусиаст“) от Дженифър Нивън. Повече за книгата ни разказва в ревю Цветомила Димитрова.

Дата на излизане:  28 Февруари

Сюжет: Вайълет Мърки (Ел Фанинг) и Теодор Финч (Джъстис Смит) – загубеняците на гимнацията – се влюбват един в друг и се опитват да преодолеят физически и емоционални трамви от миналото.

 

Hilibilly Elegy

Базиран на: Hillbilly Elegy: A Memoir of a Family and Culture in Crisis от Дж. Д. Ванс

Дата на излизане: ноември 2020 г.

Сюжет: Дж. Ванс, бивш възпитаник на Йейл и морски пехотинец, си спомня за детството си в Апалачия, Кентъки, и проследява упадъка на бялата работническа класа. Ейми Адамс и Глен Клоуз влизат в главните роли.

 

Втори сезон на The Umbrella Academy

The Umbrella Academy Series Gerard WayБазиран на: The Umbrella Academy Series – поредица комикси на Джерард Уей

Дата на излизане:  Предстои да бъде обявена

Сюжет: Пред 1989 г. се раждат седем деца, чиито майки нямат никакви признаци за бременност до деня на раждането. Децата биват осиновевни от мистериозен билионер Реджиналд Харгрийвс и имат суперсили. Години по-късно, след смъртта на баща им, те се обединяват срещу потенциален глобален апокалипсис.

Rebecca

Базиран на: Готик романа „Ребека“  (изд. „Лабиринт“) от Дафни Дю Морие

Дата на излизане:  Предстои да бъде обявена

Сюжет: През 1930-те, новата съпруга на британски аристократ открива, че домът им е обитаван от предшната му починала жена, Ребека. Лили Джеймс и Арми Хамър влизат в главните роли.

Предишната адаптация по книгата излиза пред 1940 г., режисирана е от Алфред Хичкок и печели Оскар за филм на годината.

 

Cursed

Базиран на: Фентъзи романа Cursed от Томас Уилър. Това е най-новата книга, вдъхновила продукция на Netflix. Публикувана е октмври 2019 г.

Дата на излизане:  Предстои да бъде обявена

Сюжет: В нов преразказ на класическия мит за крал Артур, звездата от 13 Reasons Why (сериал, който също вдъхновен от книга – „13 причини защо“, изд. „Ентусиаст“, от Джей Ашър) Катрин Лангфорд влиза в ролята на Нимуе, магьосница и тийнейджърка, която пресича пътища с Артур в стремежа си да открие Мерлин.

 

Warrior Nun

Базиран на:  Warrior Nun Aralea: комикси в манга стил от Бен Дън, публикувани между 1994 и 2002 г.

Дата на излизане: Предстои да бъде обявена

Сюжет: Сериалът разказва историята на млада жена на име Ава (Алба Батиста), която се събужда в морга и открива, че е част от древен орден, който се бори с демони на земята.

 

Sianka i kost Ley BardugoShadow and Bone

Базиран на: „Сянка и кост“ от серията „Гриша“ (изд. „Егмонт“),  и поредицата „Шест врани“ (изд. „Егмонт“), от Лий Бардуго. В „Аз чета“ ще откриете и ревю на „Сянка и кост“ от Габриела Кожухарова.

Дата на излизане:  Предстои да бъде обявена

Сюжет: Лий Бардуго създава собствен фентъзи свят в YA трилогията „Сянка и кост“ и двете части на „Шест врани“, вдъхновен от руската митология. Гриша е магическо общество, което може да контролира елементите. Сериалът ще обедини двете поредици и ще проследи историята на сирачето Алина (Джеси Мей Ли), която се присъединява към Гриша след като открива, че има рядката способност да призовава светлина.

 

Dzhulia Kuiin BevylstoukBridgerton 

Базирана на: Поредицата от осем части „Бевълстоук“ (изд. „Тиара букс“) от Джулия Куин

Дата на излизане:  Предстои да бъде обявена

Сюжет: В регентския период на Англия, богатото семейство Бевълстоук се бори с похотта и предателствата в аристократичното общество.  Това е първата продукция на Шонда Раймс за Netflix и ще се различава от други сериали, вдъхновени от отминали епохи, с подбор на актьорски състав без да се съобразява с расата на актьорите.

 

Dash and Lily

Базиран на: Dash and Lily’s Book of Dares от Дейвид Левитан и Рейчъл Кон. Дейвид е познат на българските читатели с романите си „Всеки ден“, „Здраво прегърни ме. Историята на Тайни Купър“ (изд. „Егмонт“) и „Организираният ум: Да мислиш трезво в епоха на информационно претоварване“ (изд. „Изток-Запад“).

Дата на излизане:  Предстои да бъде обявена

Сюжет: По време на ваканция, циничният Даш (Остин Ейбрамс) и идеалистката Лили (Мидори Франсис) се влюбват един в друг и започват да предават тетрадка един на друг, оставяйки я в различни части на Ню Йорк. Романтичната история е продуцирана от Ник Джонас .

 

Unorthodox 

Базиран на: Unorthodox: The Scandalous Rejection of My Hasidic Roots от Дебора Фелдмън

Дата на излизане:  Предстои да бъде обявена

Сюжет: Филмът проследява преживяванията на младата Дебора, която напуска стрикното религиозно общество на православни евреи, където е израстнала, и уреден брак в Ню Йорк, и започва нов светски живот в Берлин.

 

Behind Your Eyes

Базиран на: Behind Her Eyes от Сара Пинборо

Дата на излизане: Предстои да бъде обявена

Сюжет: В психологическата драма, самотната майка Луис (Симона Браун) започва любовна ахера с новия си шеф и се сприятелява с жена му. Скоро Луис открива смущаващи тайни за брака им.

 

Alice in Borderland 

Базиран на: Alice in Borderland – японска манга поредица от Асо Харо

Дата на излизане:  Предстои да бъде обявена

Сюжет: Геймър от Токио на име Риохей Алис се озовава във видео игра с двама свои приятели и трябва да се бори за оцеляването си.

Снимка на публикацията: Freepik