fb
Книги и киноСпециални

Незабравими филми по класически детски книги

4 мин.
Charli i shokoladovata fabrika

Детската литература е вечна, защото се предава по наследство – книгите, които са ни чели нашите родители, ние четем на децата си, а те ще четат на своите…

Може би затова детски книги са в основата на едни от най-успешните и неостаряващи филми.

В нашата специална седмица Ви представяме девет от най-популярните екранизации на класически произведения за деца:

“Чарли и шоколадовата фабрика”

Чарли и шоколадовата фабрика“ е филмова адаптация по едноименния роман на Роалд Дал. Режисьор на филма е Тим Бъртън, а в главните роли са Джони Деп като Уили Уонка и Фреди Хаймор като Чарли. Това е втората екранизация на книгата след „Уили Уонка и шоколадовата фабрика“ от 1971 г.

“Мери Попинз”

„Мери Попинз“ е игрален филм-музикална приказка, режисиран от Робърт Стивънсън с участието на Джули Андрюс и Дик Ван Дайк в главните роли. Сценарият е базиран на поредицата детски книги от Памела Травърз.

„Мери Попинз“ е сред основните заглавия на 37-ата церемония по връчване на наградите „Оскар“, където е номиниран в цели 13 категории и печели 5 статуетки. Създателите на музиката към филма са удостоени както с „Оскар“, така и с престижната награда „Грами“.

Интересен факт е, че също има създаден и страхотен филм около самото осъществяване на екранизацията по книгите на Памела Травърс. „Спасяването на господин Банкс“ (2013) е с участието на Ема Томпсън като британската авторка и Том Ханкс като Уолт Дисни.

“Магьосникът от Оз”

„Магьосникът от Оз” от 1939 г. е американски фантастичен мюзикъл с режисьор Виктор Флеминг по детския роман от 1900 г. „Вълшебникът от Оз” от Лиман Франк Баум.

„Магьосникът от Оз” често е определян като един от най-добрите филми за всички времена и от критиците, и от обикновените зрители. Песента „Отвъд дъгата” („Over the Rainbow“), изпълнена от младата Джуди Гарланд, е избрана за най-великата филмова песен за всички времена от Американската филмова академия.

“Алиса в Страната на чудесата”

Фентъзи филмът „Алиса в Страната на чудесата“ (2010 г.), режисиран от Тим Бъртън, е адаптация по романите на Луис Карол “Алиса в Страната на чудесата” и “Алиса в Огледалния свят”.

Актьорският състав е звезден: Миа Вашиковска играе ролята на Алиса, заедно с Джони Деп като Лудия шапкар, Хелена Бонъм Картър като Червената кралица и Ан Хатауей в ролята на Бялата кралица. И въпреки това критиките към филма също са много, защото въображението на Карол е висока топка дори и за големия Тим Бъртън и компания.

“Хрониките на Нарния: Лъвът, Вещицата и дрешникът”

“Хрониките на Нарния: Лъвът, Вещицата и дрешникът” е фентъзи филм от 2005 година, режисиран от Андрю Адамсън и създаден по романа “Лъвът, Вещицата и дрешникът” – първата публикувана книга от легендарната фентъзи поредица за деца на К. С. Луис “Хрониките на Нарния”. Логично следват и екранизации на другите две части от поредицата. Те обаче не се радват на особено голям интерес сред зрителите.

https://www.youtube.com/watch?v=lWKj41HZBzM

„Хари Потър и Философският камък“

„Хари Потър и Философският камък“ – първият филм по поредицата на Джоан Роулинг. Премиерата му на 4 ноември 2001 година предизвиква истерия и еуфория. Феновете на книгите за младия магьосник няма как да не се отдадат на изкушението да видят любимите си герои оживели на големия екран… Оттогава всичко е история, както се казва, и още осем филма по поредицата за момчето-магьосник.

“Оливър!”

„Оливър!“ е британски музикален филм, излязъл по екраните през 1968 година, режисиран от сър Карол Рийд с участието на Марк Лестър в главната роля. Филмът е базиран на едноименния мюзикъл, поставен на сцената на лондонския Уест Енд през 1960 година. И двете произведения са по мотиви на класическия роман „Оливър Туист“ от Чарлс Дикенс.

https://www.youtube.com/watch?v=cw_ETnxuBys

“Матилда”

Филмът “Матилда”, режисиран от Дани де Вито, разказва историята на едно момиченце, което, още преди да тръгне в първи клас, прочита всички книги от обществената библиотека; може да смята с големи числа и да чете гладко без да срича…

Да, това е екранизация на неповторимия и незабравим роман на Роалд Дал със същото заглавие.

https://www.youtube.com/watch?v=XuyElRs_48Q

“Войната на таралежите”

„Войната на таралежите“ е силното българско попълнение в този своеобразен списък – сериен филм от далечната 1979 година, създаден  по едноименния роман на Братя Мормареви. Филм, който продължава да усмихва и деца, и възрастни, родил незабравими „лафове“ и запечатал не малко лични спомени у всеки.

https://www.youtube.com/watch?v=k6d-TGAEveM