fb
НовиниПо света

Независимите книжарници в Обединеното кралство бележат ръст за втора поредна година

3 мин.

За втора поредна година Британската асоциация на книготърговците (The Booksellers Association) отчита ръст при независимите книжарници, научаваме от The Bookseller. През 2018 г. той се равнява на 1.7%, или 15 нови обекта, с което общият им брой става 868. Според Асоциацията цифрите може да изглеждат незначителни, но в действителност промяната е признак на успех, тъй като в предишни години независимите книжарници все повече са намалявали. За сравнение, през 1995 г. те са наброявали 1894.

Изпълнителният директор на Асоциацията Мерил Холс приветства благоприятната равносметка, но същевременно призовава правителството да се застъпи за независимите книжарници. Тя изтъква:

Изключително окуражаващо е да видим успеха на независимите книжарници през 2018 г., доказателство за креативността и предприемаческия нюх на книготърговците в тези трудни времена. Трябва обаче да разгледаме цифрите в по-широк контекст. Книжарниците продължават да работят в бизнес среда на неравенство и се борят с нелоялната конкуренция на онлайн търговците. Това се случва и в нестабилните условия след Brexit. Ето защо се обръщаме към правителството с молба да предприеме необходимите стъпки, за да защити бъдещето на книжарниците.

Ник Ботъмли, президент на Асоциацията, също даде своя коментар:

Ръстът надвишава очакванията ми. През годината постъпиха толкова много молби за членство, че наистина се усети напливът на хора, които желаят да навлязат в книжната индустрия. За щастие, техните истории преобладават в сравнение с тези на търговците, които са принудени да закрият бизнеса си.

В несигурни времена хората се обръщат към книгите и харчат повече за тях. Книгите ти позволяват да разбереш света, а и ти дават силата да избягаш от него. Когато новината за Brexit се разчу, хората масово си купуваха книги, за да се ориентират в новата ситуация.

Сара Брук, една от собственичките на новооткрита книжарница в Мидълсекс, разкри пред The Bookseller, че бизнесът ѝ върви „страхотно“. Според нея потребителите се преориентират от онлайн пазаруването към физическите книжарници, защото предпочитат да се разхождат между рафтовете, да докосват и усещат книгите. Брук счита, че лицензът за продажба на алкохол и по-дългото работно време (до 22:00 ч.) също са изиграли своята роля в привличането на клиенти. Тя допълва:

Книжарницата е истинско кътче за общността. Хората могат да пият кафе тук или да се разхождат сред книгите с чаша вино в ръка. Пускаме им музика за фон и създаваме условия за приятно изживяване.

Ник Ботъмли споделя, че правителството е започнало да прилага мерки в подкрепа на независимите книжарници. Посоката, в която трябва да се работи обаче, е общините да се съобразяват с таксите за паркиране, както и с баланса между устойчиви решения за околната среда и възможността хората да шофират до града, за да си купуват книги. Президентът на Асоциацията не пропуска да спомене и налагането на разумни данъци на Amazon, което ще помогне всички останали да не са ощетени.

Снимка: The Bookseller