fb
@-книгиАудиокниги

Nielsen Book: Продажбите на аудиокниги са се удвоили през последните пет години

1 мин.

Продажбите на аудиокниги във Великобритания са се увеличили двойно през последните пет години. Това сочат данните, които Nielsen Book представи по време на конференцията Quantum, традиционно предшестваща Панаира на книгата в Лондон. Ръстът на пазара е двуцифрен през всяка една от изминалите четири години, като през 2017-а се е равнявал на 15%.

Покупките на аудиокниги обхващат 5% от разходите за книги на потребителите във Великобритания, като 7% от продажбите са на художествена литература, а 65% от аудиокнигите са изтеглени или стриймвани.

Оливър Белдам от Nielsen Book споделя, че увеличението в продажбите на аудиокниги е окуражителен знак и че съвременният потребител изпитва жажда да чете независимо от формата. Разнообразният потребителски профил показва обхвата, който аудиокнигите могат да имат извън почитателите на традиционното книжно тяло.

Джак Томас, директор на Панаира на книгата в Лондон, коментира:

Зашеметяващото изследване на нашия партьор Nielsen Book показва това, което отдавна подозирахме, а именно, че аудиокнигите не са като печатните или електронните издания, а носят нови потребители на пазара. Увеличаването на подкастите и удобството от слушането на цифрови устройства създава едно ново поколение, което открива радостта от книгите в движение.

Специализираното издание BookBrunch допълва, че обикновено е трудно да се определи цифровият дял на аудиопазара, предвид че Audible не споделя своите данни.