fb
БългарияНовини

Никола Райков се включи в забавното лято на най-малките ученици във Вълкосел

2 мин.
Никола Райков и децата от Вълкосел през 2017 г.
Никола Райков и децата от Вълкосел през 2017 г.

Можете ли да познаете какво е общото между цветното момиче, което излива цветове от своя вълшебен пръстен, горилата Чоно, която може да повдигне цяло училище на кутрето си, но е безпомощна срещу гъделчикане, двама магьосници и Супер таласъмчето?

Отговор ни даде един от най-обичаните от децата съвременни български писатели Никола Райков: „Те всички са супер герои от екипа, който може да засенчи дори „Лигата на справедливостта“, създадени от децата на Вълкосел“. Авторът на книгите за Малкото таласъмче и Добросъците гостува в родопското село като част от летните академии на програмата „Забавно лято“, организирана от фондация Bcause с финансовата подкрепа на „Филип Морис България“ и партньорството на „Аз чета“.

Освен традиционния за този вид срещи разговор около книгите на гостуващия автор, посещението на Райков включваше и един много важен елемент – възможността учениците сами да измислят и развият в екип собствена история за супергерои.

„Създаването на историята беше по хаотично, защото по-активните деца бързаха да казват своите предложения. Сигурен съм, че с времето ще изградят онзи нужен навик да слушат и оценяват предложенията на другите. Момчетата като цяло бяха доста по-активни, момичетата по-свити, но пък измислили собствен танц, който сами си бяха хореографирали“, сподели впечатленията си пред „Аз чета“ Никола Райков.

Най-впечатляваща за участниците в програмата между 1. и 4. клас във Вълкосел обаче беше раздаването на автографи от техния гост. Всяко от децата имаше възможност да получи подпис от Райков върху копие от последната му книга „Добросъците“.

Летните академии за деца по програмата „Забавно лято“ се организират за трета поредна година част от инициативите на „Филип Морис Интернешънъл“ за подпомагане на общностите в различни тютюнопроизводителни региони и общини в България. Едно от направленията на програмата цели да бъдат създадени възможности за децата от различни възрастови групи от тези региони да подобрят способностите и мотивацията си за учене, да придобият умения и познания чрез участие в образователни и забавни дейности през лятото.

Следващата среща с писател в рамките на „Забавно лято“ отново ще бъде във Вълкосел на 10 август. Този път обаче на гости ще бъде Диана Петрова, която ще се срещне с ученици между 5. и 7. клас, за да си поговорят за силата насъвременните приказките и за тяхното приложение в живота.