fb
БиблиотекитеНовини

„Нощ в библиотеката“ и още изненади за Маратона на четенето във Враца

3 мин.

Приказни игри, флашмоб и срещи с любими писатели е подготвила Регионална библиотека „Христо Ботев“ – Враца за седемнадесетото издание на Маратон на четенето 2022.

Официалният старт на кампанията ще бъде на 2 април – Международният ден на детската книга, от 11:30 ч. с приказна работилница за най-малките приятели на библиотеката „Къде се крият приказните герои?”. Децата ще разпознаят сенките на любимите персонажи, след което ще ги оцветят и ще разкажат за тях.

На 6 април от 11:00 часа в Детски отдел на библиотеката ще гостува създателката на Агата – Александра Георгиева. „Агата“ (изд. „Мармот“) е поредица от 12 истории за първата година в училище, в които главната героиня и приятелите ѝ учат не само за училището, но и за живота.

„Акцент в програмата тази година е организирането на флашмоб „Остави всичко и чети“. Инициативата ще се проведе на 12 април от 12:00 часа на три места във Враца и е предназначена за деца от III до VI клас“, допълниха от библиотеката.

12 април е посветен на D.E.A.R. Day (Drop Everything And Read – от английски „Остави всичко друго и чети“). Води началото си от книгата “Рамона Куимби на 8 г.” (изд. „Милениум“), написана в далечната 1955 г. от американската писателка Бевърли Клиъри. В книгата се разказва за учителката на Рамона, която отделя всеки ден по малко време, в което децата могат да четат в тишина онова, което им харесва. Целта е да се насърчи четенето за удоволствие – без изисквания към избора на книги, без необходимост от обратна връзка.

За читателите от I до IV клас библиотекарите са подготвили и Седмица с приключенията на Лили Чудото (изд. A&T Publishing). Основна цел на играта е да запознае децата с поредицата на Книстер и с всички лудории на Лили. За тях е предназначена и играта „Открий героите”, посветена на 120-годишнината от рождението на Ангел Каралийчев.

Завръща се поредното издание на „Нощ в библиотеката“

В тазгодишното издание на Маратон на четенето се завръща и събитието „Нощ в библиотеката”, което не беше организирано през последните 2 години заради пандемията. То ще се проведе на 20 април от 18:00 ч. Гост ще бъде популярната българска авторка Мария Лалева, коята ще представи последния си роман „Пасиансът на архангелите” (изд. „Книгомания“). Вечерта ще бъдат организирани и различни игри свързани с книгите и четенето. По традиция „Нощ в библиотеката“ ще завърши с прожекция на нов игрален филм.

Всички посетители до 18-годишна възраст ще получат едногодишен абонамент за всички отдели и ресурси на библиотеката, допълниха организаторите.