fb
Ревюта

Светът на нощните ловци

2 мин.
Nostni udovolstvia

Nostni udovolstviaДнес издателство Ибис пуска на пазара първата книга от поредицата за нощните ловци. Въпреки че „Нощни удоволствия” се води книга втора от поредицата, всъщност е първа и там за първи път читателят се среща с нощните ловци.

Светът, който създава Шерилин Кениън, е завладяващ и интригуващ. По своя жанр книгите спадат към ърбан фентъзито и в тях присъстват всички характерни елементи за него – вампири, кръв, насилие, свръхестествени явления. Гръцките богове също заемат важна част в историята, а как точно са замесени с вампирите ще оставя на читателите да открият сами.

Обикновено намесата на гръцката митология със съвремието, в повечето случаи, е несполучлива комбинация, митовете са изопачени, боговете напомнят на разглезени кинозвезди или властни магнати, но божественото и могъщото липсват. Боговете на Кениън обаче са толкова пълнокръвни, могъши, божествени, алчни, разглезени, променливи, точно такива, каквито ги е виждал някога античният човек и е принасял жертви, за да спечели тяхното благоволение. Авторката пресъздава перфектно античния дух, а миналото на героите е класическа древногръцка трагедия. Защото всички нощни ловци, които всъщност са вампири (но не убиват хора, а ги пазят и защитават) някога са били могъщи воини, чиято съдба е свършила трагично.

Първият нощен ловец, с чиято история Шерилин ни запознава, е Кириън от Тракия, някога могъщ принц и пълководец, който умира, разпънат на кръст от римляните, предаден от собствената си съпруга. Векове по-късно той е нощен ловец, който е обречен да броди на тъмно. Съдбата го среща с Аманда Деверо и оттук насетне историята поема по познатия път за този тип любовни истории. Има опасност, незвъможност двамата влюбени да бъдат заедно и т.н. И естествено най-най-важния елемент: Кириън е смел, мъжествен, наподобяващ гръцка статуя на бог и разбира се тотално и окончателно покорен от героинята. Коя ли жена не си мечтае за това.

За мен лично също е плюс фактът, че героите в романите на Шерилин Кениън са минали тинейджърската възраст, защото ми омръзна да чета за подрастващи, които се държат като възрастни, но все пак са на 17 и съдбата на света зависи от тях. Ако тази книга ви хареса, то следващите ще ви покорят окончателно. А историята на Ахерон, най-стария от нощните ловцие, е сред любимите ми. Там ще разберем как е потънала Атлантида и как са създадени нощните ловци, но както се казва, това е друго… ревю.

[ + ]