fb
БиблиотекаОткъси

„Нотр Дам“ беше жива сграда, която разкриваше тайни с всеки поглед, отправен към нея. Из „Карта към теб“ от Дж. П. Монингър [откъс]

4 мин.

„Карта към теб“ (изд. „Софтпрес“) от Дж. П. Монингър е роман за изненадващите отбивки на съдбата, благодарение на които откриваме себе си. Бъдещето на Хедър Мългрю вече е картографирано: след дипломирането си ще пътува с приятелки из Европа, а през септември ще отиде в Ню Йорк, за да се впусне в кариерата на мечтите си. Целият ѝ светоглед обаче се преобръща, когато по време на пътешествието се запознава с Джак – страстен авантюрист, който променя посоката на екскурзията и живота ѝ. 

Обикновено се радваме да споделим с вас избрани моменти от хубави книги. За наше огромно съжаление, днес поводът да го направим е една трагедия за изкуството и световното културно наследство. В нощта на 15 април катедралата „Нотр Дам“ бе обхваната от пламъци. Хиляди души от цял свят наблюдаваха със сълзи на очи как пожарът поглъща сърцето на Париж. Тъгата е огромна, но ние вярваме, че „Нотр Дам“ ще бъде възстановена и ще заживее нов живот – все така горда и красива, както през цялото си осемвековно съществуване.

На следващия ден Джак и Рейф изчезнаха нанякъде. Казаха ни, че ще се върнат за вечеря и че няма за какво да се притесняваме.

С Констанс отидохме до „Нотр Дам“.

И преди бяхме ходили там по време на пътуването ни, но за Констанс, която изучаваше светците, „Нотр Дам“ беше жива, дишаща сграда, която разкриваше тайни с всеки поглед, отправен към нея. Беше педантична в подхода си: дълго седяхме пред зданието и оставихме очите ни да бродят, където им хареса. Констанс знаеше историята на катедралата – как са започнали да я строят през хиляда сто шейсет и трета година и как им е отнело повече от век, за да я завършат. Как в нея са се провеждали стотици важни исторически и религиозни събития. Как се е настанила на Ил дьо ла Сите. Как са пели Te Deum в края и на двете световни войни. Но за Констанс всичко това служеше просто за фон.

Дойде да види Богородица.

Беше обсебена от нея. От всички светци Констанс обичаше най-много Богородица, а „Нотр Дам“ – „Света Богородица“ – съдържаше трийсет и седем скулптури на Дева Мария. Фикс-идеята на Констанс обаче беше свързана най-вече със статуята на тимпана „Коронацията на Богородица“. Първоначално скулптурата е принадлежала на параклиса „Сент Енян“ в древния Канонически манастир и е заместила Девата от XIII век, съборена през хиляда седемстотин деветдесет и трета го­дина.

– Ето я – каза ми Констанс, когато най-сетне влязохме в сградата и застанахме пред нея. Тя преплете пръсти с моите, а очите ѝ започнаха да се насълзяват, докато я описваше: – Това е олтарът на Дева Мария. Олтарът е тук от XII век, но статуята невинаги е била една и съща. Regardez! Не изглежда особено внушителна, докато не спреш да я разгледаш отблизо. Виждаш ли я? Тя е млада майка, Хедър. Точно това ми харесва в нея. Тя е млада жена, която са помолили да приеме в утробата и обятията си божественото. Възхищавам се на многозначител­ността на тази скулптура. Вижда се, че е очарована от детето. Виждаш ли го? Играе си с брошката на плаща ѝ и не гледа точ­но към нея, а бедрото ѝ е издадено напред. Обичам женските бедра, особено когато са изпъкнали. Виждаш ли? Протегнала го е, за да подпре на него детето си, което е спасителят на све­та – всичко се крепи на едно женско бедро. Ала извън цялото това великолепие се крие дребна скромна жена с обичното си дете. Ето защо тази скулптура ме поразява. Толкова съм чела за нея и сега да я видя с очите си… знаеш ли, много промени са се случили пред очите на „Света Богородица“. Хората са прие­мали вярата само след един неин поглед. Знам, знам, аз самата не съм особено вярваща, но, Хедър, вярвам в човешката нужда да вярваме и това е нейното въплъщение.

Обичах Констанс. Обичах я колкото целия свят.

Дж. П. Монингър е награждаван автор от Нова Англия и преподавател по английски в Плимутския университет. Има публикувани романи за възрастни и тийнейджъри, както и няколко нехудожествени книги. От вестник „Ню Йорк Таймс“ казват за него, че „пише с петте си сетива широко отворени“. В периода 1975 – 1977 г. е доброволец в Корпуса на мира в Горна Волта, днешна Буркина Фасо.

Можете да вземете тази книга с отстъпка от 10% от Ozone.bg и безплатна доставка, като ползвате код azcheta при завършване на поръчката си!

Снимка на публикацията: Malaysian Meanders