fb
БългарияНовини

Новата електронна платформа „Книговище“ за насърчаване на детското четене стартира тази седмица

2 мин.

Образователна интернет платформа, която затвърждава способността на децата да осмислят прочетен текст и поощрява четенето за удоволствие, стартира тази седмица у нас. „Книговище.бг“ представлява онлайн игра, читателски дневник и пътеводител в света на книгите, който цели да създаде общност. Официалното ѝ начало ще бъде дадено на 24 май 2019 г., но още днес тръгва безплатната демоверсия на www.knigovishte.bg.

Като ползва техники, разработени в електронните игри (т.нар. геймификация), платформата цели да превърне четенето в модно и популярно занимание сред децата. Като във всяка електронна игра, в „Книговище“ потребителите се състезават с компютъра и със себе си, като четат повече и разбират по-добре прочетенетото. Тя дава на децата теми за разговор със съучениците и идеи за нови книги, които други като тях харесват.

Платформата ще включва въпросници към книги за деца от 6 до 14 години, като в бъдеще ще се разширява и към по-големите. Въпросниците ще обхващат всички налични на български език заглавия за съответната възрастова група, включително и тези от задължителната и препоръчителна литература в училище. Само за два месеца в проекта са се включили над 100 доброволци от цялата страна. Те разработват въпросници по оригинална методология, създадена от „Книговище“.

Десислава Гаврилова, Искра Джанабетска и Яна Генова (снимка: Reach for Change)

„Книговище“ е проект на фондация „Гутенберг 3.0“, създадена специално за разработване на платформата от Десислава Гаврилова, Искра Джанабетска и Яна Генова. И трите работят в сферата на културата и образованието. „Книговище“ е техният отговор на притесненията им като майки, но и начин да допринесат за решаване на проблема с функционалната неграмотност сред българските деца и младежи.

Инициаторките споделят:

Бъдещето е в четящите деца! Защото независимо дали ще станат космонавти, проектанти на роботи, дизайнери или програмисти, четенето ще им помогне да възпитат ключови умения за идните десетилетия – критическо мислене, творчески способности, умение за съвместна работа и за общуване.

Проектът „беше избран сред 120 кандидати и в момента е сред петте проекта финалисти в конкурса „Промяната“, инициатива на фондация „Reach for Change България“ и „Нова Броудкастинт Груп“ за насърчаване на социалното предприемачество в полза на децата на България.  Само до 4 февруари 2019 г. всеки може да гласува за „Книговище“ тук.