fb
БългарияНовини

Одобриха културния календар на София за 2024 г.

1 мин.

Столична община финансира културния календар за годината след продължителни дебати между общинските съветници и заместник-кмета по култура Яна Генова в Столичния общински съвет (СОС) за начина, по който трябва да бъдат формулирани предложенията за гласуване.

През 2024-а ще бъдат подкрепени 71 проекта, 7 от които са само с логистична подкрепа. 37 от събитията са изцяло с вход свободен. Проектите включват 6 филмови фестивала и събития, 6 театрални, 21 музикални и танцови фестивала и събития, 9 литературни, 9 за визуални изкуства, 8 мултижанрови, 5 конкурса и церемонии, 4 изцяло за деца и младежи и 3 форума.

Пред общинските съветници Яна Генова оповести предложението за ново решение на общинския съвет. То утвърждава разделите „Стратегически събития“, „Значими събития“, както и „Събитията на Столичната община (СО) и в партньорство“ и „Събитията на столичните райони“ от Календара на културните събития, с изключение на вече приетите от общината проекти през март тази година.

Бюджетът за стратегическите и значими събития е 1 108 000 лв., за тези на СО и в партньорство – 1 397 200 лв., за събитията на столичните райони – 240 000. Необходимите средства за реализиране на проектните предложения и събития следва да се осигурят от дирекция „Култура“ на Столичната община. СОС възлага на кмета на Столичната община да сключи договори с одобрените кандидати за реализиране на техните проектни предложения и да осъществи контрол по изразходваните средства.

Общинските съветници приеха предложенията с 46 гласа „за“  и „тримаׅ“ въздържали се, предаде БТА.