fb
@-книгиНовите книги на седмицатаСпециални

Новите книги на седмицата – 23 август 2020 г.

8 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим всеки ден. Защото искаме да обичате книгите още повече!

„Великото приключение на малкото китче Съни“ от Цветелина Спиридонова

Издава: „Кибеа“
Дата на публикуване: 17 август 2020 г.  
Превод на английски: Петър Скип
Редакция
: Елена Павлова
Дизайн на корицата: Цветелина Спиридонова

За книгата: Тази книжка е с послание – чрез историята на едно малко китче искам да разкрия една част от чудото Океан. Книжката е достоверна и е написана с много любов към децата и морските обитатели. Китовете общуват помежду си; те са изключително емоционални, нежни, интелигентни и индивидуалисти. Чрез тази книжка бих искала да възпитаваме любов към всяко живо същество на тази планета и да живеем в синхрон с Вселената. Май ние, възрастните, сме забравили за тези неща и надеждата ми е в децата!

„Рицар в блестящи доспехи“ от Джуд Деверо

Издава: „Ибис“
Дата на публикуване: 19 август 2020 г.
Превод: Диана Кутева
Редакция: Преслава Колева
Дизайн на корицата: Кремена Петрова

За книгата: Планираната романтична почивка на Дъглас Монтгомъри из красивата английска провинция не протича според очакванията ѝ. Когато приятелят ѝ я изоставя на произвола на съдбата, без документи и пари, отчаяна, тя си пожелава благороден рицар, който да я спаси. И докато Дъглас рони безутешни сълзи край студения мраморен саркофаг в една английска църква, внезапно пред нея изниква най-смайващият мъж на света. Непознатият е красив, но странен – облечен е в блестящи доспехи и за огромно изумление на младата жена, твърди, че е Николас Стафорд, граф Торнуик. А според надписа върху гроба му той е починал през 1564 година! Нежното сърце на Дъглас не ѝ позволява да обърне гръб на човек в нужда, дори и на такъв, който вярва, че е дошъл от времето на кралица Елизабет I, и твърди, че несправедливо е обвинен в измяна и ще бъде екзекутиран. Двамата поемат на невероятно приключение, опитвайки се да разбулят тайна отпреди няколко столетия. Но по пътя ще открият истинската любов, която не признава време и граници…

„Момчето в снега“ от Самюел Бьорк

Издава: „ЕМАС“
Дата на публикуване: 18 август 2020 г.
Превод: Мария Стоева
Редакция: Цвета Германова
Дизайн на корицата: Живко Петров

За книгата: Възрастен мъж кара по отдалечен път през заснежените норвежки планини. Внезапно фаровете му улавят фигура на животно и той едва овладява автомобила, преди да го е прегазил. След като се отърсва от първоначалния шок, мъжът не вярва на очите си – пред него не стои животно, а премръзнало и изплашено до смърт малко момче с еленови рога, здраво прикрепени за главата. Четиринайсет години по-късно в близко планинско езеро откриват тяло на млада жена, облечена като балерина, а на брега статив с камера сочи към местопрестъплението. Съвсем скоро последват още три убийства и всеки път извършителят оставя специфична следа – покана към инспектор Холгер Мунк и неговата колежка Миа Крюгер за смъртоносна игра. Но възможно ли е тя изобщо да бъде спечелена, когато у противника липсва всичко човешко? Мунк и Крюгер се виждат принудени да се впуснат надълбоко в сенките на собственото си минало, за да открият психопата…

„Взрив“ от Джеймс Патерсън

Издава: „Хермес“
Дата на публикуване: 18 август 2020 г.
Превод: Стоянка Карачанова
Редакция: Валерия Стефанова
Дизайн на корицата: Георги Станков

За книгата: Благотворителна галавечер е събрала елита на Ню Йорк, когато избухва бомба. Убит е един от организаторите. Детективи Зак Джордан и Кайли Макдоналд от отдел „Специални клиенти“ едва са успели да изведат кмета от мястото на експлозията, когато получават сигнал за друго убийство. Шокиращите разкрития, направени от детективите, могат да преобърнат живота на онези привилегировани граждани, които отдел „Специални клиенти“ трябва да защитава.

„Moята олимпиада” от Илия Троянов

Издава: „Сиела“
Дата на публикуване: 19 август 2020 г.
Превод: Алеко Дянков
Редакция: Димитър Николов
Дизайн на корицата: Дамян Дамянов

За книгата: „Моята олимпиада” е невероятната изповед на един аматьор, включил се в 80 олимпийски дисциплини в надпревара не само с истински спортни богове, но и със самия себе си. Пътят на автора на „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” и „Власт и съпротива” започва от триатлон в западна провинция в Германия, за да премине през Бруклин, Виена, Техеран, Цюрих, Рио де Жанейро, Атина и Токио. От плуването през джудото, спортната борба, плажният волейбол, гимнастиката и маратона – Троянов смело се гмурва в особената субкултура на всеки спорт, доверявайки се без предразсъдъци на треньори от различни националности. А един от тях е и българският гимнастик Йордан Йовчев. С чувство за хумор и самоирония, писателят надскача собствените си физически граници за да се сблъска с непроменимите закони на човешката природа и да открие, че нито едно друго същество в царството на животните не притежава толкова дарби, колкото притежава човекът.

„Всяко сърце е врата“ („Своенравните деца“ 1) от Шонин Макгуайър

Издава: „Кръг“
Дата на публикуване: 20 август 2020 г.
Превод: Майре Буюклиева
Дизайн на корицата: Стоян Атанасов

За книгата: Децата често прекрачват прага на познатия свят и се озовават в странни земи: някои са шарени и лудешки, други – мрачни и зловещи. Ала вълшебните земи прогонват всеки, когато вече не им е потребен. Нанси Уитман е напълно променена след престоя си в застиналите Дворци на мъртвите. Сега, когато се е завърнала, старият ѝ живот ѝ се струва чужд. Родителите ѝ са като непознати, не я разбират, а за капак я изпращат в мистериозния Дом за своенравни деца на Елинор Уест. Никой извън него не подозира, че всичките му обитатели са прокудени пътешественици, които мечтаят отново да открият вратата към истинския си дом. Но дори в това убежище за изгубени души дебне мрак. Изневиделица училището е връхлетяно от ужасна трагедия, а опасности причакват чудатите тийнейджъри. Нанси и приятелите ѝ трябва да разплетат загадката зад поредица от смразяващи убийства, преди да им бъде отнета и последната надежда да се завърнат в своите светове.


Картинката не може да има празен alt атрибут; името на файла е Vsyako-sartse-e-vrata-SHonin-Makguajar-664x1024.jpg

„Безумие“ от Робърт Маккамън

Издава: „Изток-Запад“
Дата на публикуване: 20 август 2020 г.
Превод: Коста Сивов
Редакция: Иван Атанасов
Дизайн на корицата: Деница Трифонова

За книгата: След като убива човек в миг на безумие и сляпа ярост, Дан Ламбърт – отчаян, болен от левкемия и разкъсван от мрачни спомени ветеран от Виетнам – е ринуден да избяга от закона в обширните тресавища на Луизиана. Но по петите му е не само полицията, а и най-причудливият екип от ловци на глави, кръстосвал някога тази земя: един смахнат имитатор на Елвис Пресли и бивш участник в представление с изроди – безмилостен двуглав мъж с три ръце. Докато бяга, Дан среща Ардън Халидей. Тя носи голямо бреме – грозен родилен белег, който обезобразява половината от иначе красивото ѝ лице. Тя е тръгнала да дири Сияйното момиче – легендарна духовна лечителка, която да я отърве от белега и от страданията ѝ.
Една одисея, която ще отведе героите до мистериозните дълбини на човешкото сърце… и ще им припомни защо си струва да се живее.

„Четирите кътчета на сърцето“ от Франсоаз Саган

Издава: „Колибри“
Дата на публикуване: 21 август 2020 г.
Превод: Красимир Петров
Дизайн на корицата: Стефан Касъров

За книгата: „Четирите кътчета на сърцето“ (издаден през 2019 г.) е последният ѝ, недовършен роман, с предговор от сина ѝ Дени Вестхоф. Историята ни пренася в заможно френско семейство в провинциален град с неговите драми и фарсове, с фалша, нои с искреността и отчаянието на членовете му. Запознаваме се с грубия, но може би добросърдечен Анри, с красивата и студена Мари-Лор, с чувствителната ѝ майка Фани и главно, с очарователния Людовик, син на Анри и съпруг на Мари-Лор. Претърпял автомобилна катастрофа, обявен за психически нестабилен отпродажни лекари, щастливо влюбен, Людовик ще се опита да докаже, че не е луд, на приема, подготвян от семейството му. Как ще се развият отношенията между героите, какво ще се случи на приема, ще надделеят ли „добрите“ и не на последно място, кои са четирите кътчета на сърцето – тези въпроси определено ще раздвижат въображението на читателите. А романът, който, както пише синът ѝ в предговора, „предизвиква литературен циклон, съпроводен от медийно земетресение“, добавя финален щрих към богатото творчество на писателката.

Ако искате да включим и ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на martina.lambova@gmail.com поне няколко дни преди излизането ѝ на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.