fb
@-книгиНовите книги на седмицатаСпециални

Новите книги на седмицата – 1 май 2022

10 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим за вас. Защото искаме да обичате книгите още повече!

“На небето няма само звезди“ от В. Уайт

Дата на публикуване: 24 април 2022 г.
Дизайн на корицата: Анна-Мария Русева

За книгата: След успеха на поредицата „Истории от кралствата на Тардея“, В. Уайт прави отклонение от фентъзи жанра и ни пренася в една фантастична вселена, далеч или близо в нашето бъдеще, кой знае. Няма голяма разлика от предишните книги, така че феновете ще останат доволни. Дори все още присъства една магия, тази на любовта, неотменна част от творчеството на автора.
Романът „На небето няма само звезди“ започва с едно момче, чийто свят се събира в малка стая без врати и прозорци, но съдбата му е отредила спасяването на Вселената. На пръв поглед звучи тривиално, но тук целта не е в главната нишка. В. Уайт набляга на чувствата и промените на героите си, преминаващи през различни изпитания на времето и пространството.
Ще разберем какво означават приятелството, доверието и жертвоготовността. Ще срещнем странни интелигентни форми на живот и на места ще се забавляваме с неподправения хумор в диалозите.

„Сложи граници, открий вътрешен мир“ от Недра Глъвър Тауаб

Издава: „Изток-Запад“
Дата на публикуване: 25 април 2022 г.
Отговорен редактор: Вера Янчелова
Превод: Гергана Георгиева
Дизайн на корицата: Деница Трифонова

За книгата: Сложете край на терзанията, изразявайте на глас своите потребности и вкусете свободата да бъдете наистина себе си. Здравословни граници. Всички знаем, че трябва да ги имаме, за да постигаме равновесие между личния и професионалния живот, да се справяме с проблемните хора и да се радваме на прекрасни отношения с романтичните ни партньори, близките и приятелите. Какво обаче означават здравословните граници и как да даваме израз на потребностите си, да казваме „не“ и да отстояваме себе си, без да нараняваме околните?
Известният специалист по междуличностни отношения и един от най-влиятелните терапевти в инстаграм Недра Глъвър Тауаб хвърля светлина върху тази сложна тема и я превежда на езика на съвремието. „Сложи граници, открий вътрешен мир“ достъпно и убедително ни представя простички, но същевременно ефикасни начини да очертаваме здравословни граници във всяка една област от живота си. Плод на най-новите изследвания и най-добрите практики в когнитивно-поведенческата терапия (КПТ), тези похвати могат да ни помогнат да определяме и изразяваме потребностите си без заобикалки и без извинения, както и да стигнем до същинските причини за съзависимостта, борбата за надмощие, тревожността, депресията, професионалното прегаряне и още много други психологически проблеми.

„Глазура от духове“ (Любов, захар и магия, кн. 2) от Ана Мериано

Издава: „Лютиче“
Дата на публикуване:
26 април 2022 г.
Превод:
Преслава Колева
Редактор:
Бела Чолакова
Дизайн на корицата:
Mirelle Ortega и Кремена Петрова

За книгата: Лио най-сетне е посветена в семейната кулинарна магия, но това съвсем не означава, че всичко върви по мед и масло. Специалната ѝ сила все още не се е проявила, майка ѝ не я оставя да прави собствени вълшебни сладкиши, а на всичкото отгоре роднините ѝ се държат студено с най-добрата ѝ приятелка Керълайн. Момичето знае, че семейната магия трябва да бъде пазена в тайна. Но защо е необходимо да избира между това да бъде или добра вещица, или добра приятелка? И сякаш тези проблеми не са ѝ достатъчни – една сутрин Лио се събужда и открива до леглото си неочакван посетител…
Междувременно из целия град се появяват духове и създават най-различни проблеми! Дали Лио е виновна за всичко това? И ще успее ли да развали заклинанието, преди да е станало твърде късно?

„Уил“ от Марк Менсън

Издава: “Хермес”
Дата на публикуване: 26 април 2022 г.
Превод: Цветелина Лакова
Редактор: Даниела Атанасова

За книгата: Целият свят говори за Уил Смит, но прочетете какво казва той за себе си в единствената си автобиография! Три години Марк Менсън, автор на бестселъра „Тънкото изкуство да не ти пука“, помага на носителя на „Оскар“ и няколко награди „Грами“ да напише книгата, за която Опра Уинфри казва: Това е най-добрата автобиография, която съм чела някога.
Тази автобиография е плод на проникновено пътуване към себепознание и равносметка на всичко, което волята може да донесе на човек, както и онова, което му отнема. „Уил“ е историята на една суперзвезда. Но и на един човек, който съумява да опознае истинската си същност. Малцина могат да си представят напрежението от това да се изявяваш на най-големите световни сцени, но идеята, че често трябва да преживеем голяма промяна, за да израснем като личности, е общовалидна. Съчетанието от дълбока мъдрост и удивителна житейска история поставя книгата, подобно на своя автор, в своя собствена категория.

„Безсмъртната смърт“ от Лиу Цъсин

Издава: „Колибри“
Дата на публикуване: 29 април 2022 г.
Превод: Стефан Русинов
Дизайн на корицата: Виктория Стайкова

За книгата: Многократно удостояваният с престижни награди китайски фантаст Лиу Съцин е автор на известната вече и в България трилогия „Земното минало“. В третия том, „Безсмъртната смърт“, той доразгръща лъкатушната история на човечеството след избухването на трителната криза. Във все по-сложното състезание на политики и технологии съдбата на земната цивилизация отново попада в неочаквани ръце – този път в центъра на събитията е Чън Син, специалистка по космически двигатели и непоправима идеалистка, чиито решения определят успехите и паденията на човечеството в продължение на стотици, милиони години.
Със своя инженерен подход към литературата Лиу Цъсин предлага убедително страховита визия за бъдещето, базирана на някои от най-интересните астрофизични хипотези на нашето хилядолетие и подплатена с нова порция грандиозни и зловещи идеи за вселенското и човешкото състояние. Криза след криза и поврат след поврат, всяка сцена в романа повдига въпроса: какво е най-лошото, което може да се случи, и кои са цивилизационните ценности, необходими на човечеството, за да оцелее в тъмната гора на Вселената?

„Сизиф дали е бил щастлив?“ от Поли Муканова

Издава: „Ерго“
Дата на публикуване: 29 април 2022 г.
Редактор: Ваня Петкова
Дизайн на корицата: Жанет Цанова

За книгата: В едновременно строгите, но и гъвкави граници на фрагмента Поли Муканова вмества много различни не само като проблематика, но и като форма текстове – от размишления и съждения с ефект на сентенции до кратки разкази, миниатюрни истории със сюжет, който при друг случай би могъл да е основа и на много по-голяма прозаическа творба.
Ани Бурова

„Трябва да те предам” от Рута Сепетис

Издава: „Сиела“
Дата на публикуване: 29 април 2022 г.
Отговорен редактор: Милена Ташева
Превод: Стоянка Сербезова-Леви
Редактор и коректор: Велислава Вълканова
Дизайн на корица: Фиделия Косева

За книгата: В новия завладяващ роман от авторката на „Сол при солта“, „Фонтани на мълчанието“ и „Пепел в снега“ Рута Сепетис българските читатели ще разпознаят трагични отгласи от нашата история.
Румъния, 1989 г. Седемнайсетгодишният Кристиан Флореску мечтае да стане писател и да учи философия в университета. Но момчето, като повечето румънци, хванати в капана на бруталната диктатура на Николае Чаушеску, не може свободно да следва мечтите си.
Когато Кристиан попада на мушката на зловещите тайни служби Секуритате, той е изправен на най-страшния кръстопът – да предаде всички, които обича, или да се присъедини към назряващата революция срещу един от най-страховитите диктатори в следвоенна Европа.

„Като се върна“ от Марко Балцано

Издава: “Лемур”
Дата на публикуване: 29 април 2022 г.
Превод: Нели Раданова
Редактор:
 Мария Кацикова-Митева
Дизайн на корицата: „Декитас“

За книгата: „Като се върна“ ни среща с Даниела, която напуска Румъния, за да отиде в Милано и да предложи на децата си по-добро бъдеще, като по този начин се отказва да види как те растат. Там става невидима: чужденец в град на непознати, не жена и майка, а обикновен помощник, слуга. Когато малкият й син изпада в кома след инцидент, който за съжаление прилича на вик за помощ, Даниела се връща в Румъния, опитвайки се да излекува рани, които са кървяли години наред. Историята на една сложна, но неразривна връзка, история за майчината любов и жертвите, на които сме готови за хората, на които държим.

„Игри на наследство“ от Дженифър Лин Барнс

Издава: „Издателство Егмонт“
Дата на публикуване: 30 април 2022 г.
Превод: Ирина Денева – Слав
Редактор: Радка Бояджиева
Коректор: Таня Симеонова
Дизайн на корицата: ©2015 Katt Phatt Studio

За книгата: Съвременна приказка за Пепеляшка с неочаквани обрати и смъртоносен залог. Ейвъри Грамс има точен план за бъдещето си: да оцелее в гимназията, да спечели стипендия за колеж и да се измъкне. Но съдбата ѝ се променя в минутата, в която милиардерът Тобайъс Хоторн умира и оставя на Ейвъри буквално цялото си богатство. Уловката? Ейвъри няма никаква представа защо – или дори кой е Тобайъс Хоторн. За да получи наследството си, тя трябва да се премести в Хоторн Хаус – огромното, пълно с тайни проходи, имение, където всяка стая отразява любовта на стареца към пъзелите, загадките и кодовете.
За нещастие на Ейвъри, Хоторн Хаус е дом и на семейството, което Тобайъс Хоторн е лишил от наследство. В това число и четиримата внуци на стареца – опасни, магнетични и брилянтни момчета, които са израснали с идеята, че един ден ще наследят милиарди. Явният наследник сред тях – Грейсън Хоторн, е убеден, че Ейвъри е измамница и е решен да я разобличи. Брат му Джеймсън гледа на нея като на последната приумица на дядо им – извратена загадка, която трябва да решат. Хваната в капана на свят, изтъкан от богатство и привилегии, Ейвъри ще трябва да внимава на всяка крачка, ако иска да оцелее.

Ако искате да включим и ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на [email protected] поне няколко дни преди излизането ѝ на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.

Можете да поръчате тези книги и други ненамалени продукти с 5% отстъпка от Ozone.bg, като ползвате код azcheta22q2 при завършване на поръчката си. Всички кодове за отстъпка за читателите на „Аз чета“ можете да видите тук.