fb
@-книгиНовите книги на седмицата

Новите книги на седмицата – 1 септември 2019 г.

10 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим всеки ден. Защото искаме да обичате книгите още повече!

„Метачовекът“ от Дийпак Чопра

Издава: „Бард“
Дата на публикуване: 26 август 2019 г.
Превод: Венцислав Божилов
Корекция: Саша Попова
Дизайн на корицата: „Мегахром“

За книгата: В продължение на повече от 30 години ДийпакЧопра ни учи на необикновения потенциал на човека за физическо и умствено усъвършенстване, а после и за духовно добруване. „Метачовечност“ ни отвежда отвъд здравето и добруването – и всички 10 подобни концепции на ума – към живот, основан на нашата собствена природа и на природата на вселената. В новата си книгаЧопра разкрива как да прекрачим отвъд сегашните си ограничения, за да достигнем до полето на безкрайните възможности. Как можем да постигнем това? Като станем метачовеци. Да бъдеш метачовек не е научна фантастика и определено не означава да си супергерой. Да бъдеш метачовек означава да продължиш отвъд построените от ума ограничения и да влезеш в ново състояние на съзнаване, в което имаме пряк достъп до върхови изживявания, които могат да променят коренно живота ни.

„Катаклизъм“ от Джаред Даймънд

Издава: „Изток-Запад“
Дата на публикуване: 26 август 2019 г.
Превод: Елена Филипова
Редакция: Иван Атанасов
Дизайн на корицата: Деница Трифонова

За книгата: С бестселърите си „Пушки, вируси и стомана“ и „Колапсът“ еволюционният биолог, физиолог и биогеограф Джаред Даймънд промени разбирането ни за причините за възхода и падението на цивилизациите. В „Катаклизъм“, третата книга от тази монументална трилогия, носителят на „Пулицър“ ни разкрива как в близкото минало седем успешни нации са успели да се възстановят напълно или частично от сериозни катаклизми, като същевременно сравнява личните кризи на хората с националните и проучва два важни въпроса: запътили ли са се САЩ и светът като цяло към предстояща катастрофа – и ако да, може ли тя да бъде предотвратена.

„Разстоянието помежду ни“ от  Кейси Уест

Издава: „ЕМАС“
Дата на публикуване: 26 август 2019 г.
Превод: Илияна Бенова-Бени
Дизайн на корицата: Фиделия Косева

За книгата:  Кейман Мейърс, наскоро навършила тревожните седемнайсет, изучава богаташите – един вид личен социален експеримент – и дългогодишните наблюдения говорят за едно – те стават само да харчат пари за безполезни работи. Например, за порцелановите кукли в магазина на майка ѝ. Ксандър Спенс влиза в магазина на госпожа Мейърс със задача да избере кукла за подарък на баба си и още от пръв поглед Кейман го слага в раздела „абсурдно богат“. Очарователен е и проявява разбиране към нея, както никой досега, ала тя е достатъчно умна да знае, че интересът му бързо ще се изпари. „Богатите страдат от сериозен дефицит на вниманието“ – това предупреждение на майка ѝ се е забило като пирон в мозъка ѝ. Но колкото и да се старае да отблъсне Ксандър, младият мъж стиска зъби… И с огромно учудване Кейман си дава сметка, че всъщност ѝ се иска той да остане.


Издава
: „Ентусиаст“
Дата на публикуване: 27 август 2019 г.
Превод: Мариана Христова
Редакция: Иван Генов
Дизайн на корицата: Виктор Паунов

За книгата: Дали дъщерята на Родриго Борджия – папа Александър VI, е била безскрупулната и развратна красавица, убийца и отровителка, каквато ни я представят повечето автори, увлечени от слуховете и сплетните около нея? Или е типична представителка на скандалния род на Борджиите, превърнали се в мит с бързото им издигане от обикновени свещенослужители в испанската провинция до върха на църковната йерархия през ренесансовия XV век? След подробни проучвания на историческите документи, К. У. Гортнър представя завършена картина на нравите и главозамайващите обрати в историята на Ватикана. Неговата Лукреция говори от първо лице и така пред нас оживява една необикновена жена, надарена с невероятен ум и проницателност, раздирана от противоречиви страсти и обичаща до полуда, обречена на много страдания и упреци.

„Злият крал“ от Холи Блек

Издава: „Ибис“
Дата на публикуване: 27 август 2019 г.
Превод: Боряна Даракчиева
Редакция: Преслава Колева
Адаптация на корицата: Кремена Петрова

За книгата: Пленителното и омагьосващо продължение на „Жестокият принц“. След изумителното разкритие, че Оук е наследник на трона на Царството на феите, Джуд трябва да опази малкия си брат. За да го постигне, тя сключва сделка със злия крал Кардан, в замяна на която той се заклева да ѝ служи една година и един ден. Така тя се превръща в истинската, но тайна власт зад трона. Управляването на постоянно променящите се политически съюзи в Царството на феите е достатъчно трудно, дори и Кардан да беше лесен за контролиране. Но той прави всичко възможно, за да я унижи и подкопае авторитета ѝ, макар и привличането му към нея да не е намаляло.

 „Неблагодарност в смъртта“ от  Нора Робъртс

Издава: „Хермес“
Дата на публикуване: 27 август 2019 г.
Превод: Мария Демирева
Отговорен редактор: Деметра Димитрова
Стилов редактор: Мартина Груева
Дизайн на корицата: Георги Станков

За книгата: Денят на благодарността наближава и лейтенант Ив Далас е изправена пред изпитание. Със съпруга й – Рурк, се подготвят да посрещнат много роднини и приятели, за да празнуват заедно. Добрата първоначална идея все повече прилича на нашествие в дома им. А поредният случай на Ив не подобрява положението. Един неблагодарен син решава да спре постоянното натякване на родителите си, като ги убие. Но не спира дотук. Скоро Джералд Рейнхолд ще се изправи пред всеки, който някога му е пречил да се наслаждава на лесен живот.


Издава
: „Жанет 45“
Дата на публикуване: 28 август 2019 г.
Дизайн на корицата: Христо Гочев

За книгата: „Да пишеш спомени за обичан човек е занимание рисковано. В повечето случаи портретираният застива под бързо съхнещия лак на възхищението или се превръща в услужливо огледало на портретиращия. Книгата на Божана Апостолова е далеч от тези клопки. В написаното се усещат движещи се отражения на Вера Мутафчиева: личност силна, уязвима, възхвалявана, недочута, неразчетена… Извикана за живот от приятел, който я обича силно, безпощадно, търсещо… Така, както Божана може.“ Юрий Дачев

„Как да привличаме парите“ от Джоузеф Мърфи

Издава: „Кибеа“
Дата на публикуване: 28 август 2019 г.
Превод
: Гаяне Минасян
Редакция: Люси Варийска

За книгата: Да сте богати е ваше право. Вие сте тук, за да живеете в изобилие щастливи, сияйни и свободни. Следователно трябва да разполагате с всички пари, от които се нуждаете, за да водите пълноценен, щастлив и проспериращ живот. В бедността няма нищо добродетелно; тя е психично заболяване, което следва да бъде изличено от лицето на Земята. Вие сте тук, за да растете, да се разгръщате и да се развивате – духовно, умствено и материално. Вие имате неотменимото право да разгърнете докрай своя потенциал и да се изразявате по всички възможни начини. Трябва да се обградите с красота и лукс.

„Жената от Йерусалим“ от А. Б. Йехошуа

Издава: „Колибри“
Дата на публикуване
: 30 август 2019 г.
Превод: Надя Баева
Дизайн на корицата:  Стефан Касъров

За книгата:  На пазар в Йерусалим самоубиец взривява бомба. Една от жертвите е работничка имигрантка без документи, само с фиш за заплата от пекарната, където е била нощна чистачка. Докато тялото ѝ лежи непотърсено в моргата, работодателите ѝ са обвинени в безчувственост и безчовечност от местен журналист. Началникът на отдел „Човешки ресурси“ получава задачата да открие коя е тя и защо е дошла в Йерусалим. Когато образът на тази красива някога мъртва жена започва да го обсебва, началникът превръща служебната заръка в лична мисия. Той вече не просто спасява репутацията на компанията, като се опитва да установи нейната самоличност и да ѝ осигури достойно погребение. Целта му е да удовлетвори не само семейството и страната ѝ, но и чистата човечност, която въпреки всичко не е чужда на закоравялото му сърце.

„Бий се или бягай“ от Саманта Йънг

Издава: „Orange Books“
Дата на издаване: 30 август 2019 г.
Превод: Елена Лорънс
Редакция: Николета Савова
Корекция: Ина Тодорова
Дизайн на корицата: „Orange Books“

За книгата: „Бий се или бягай“ ни запознава с Ава, чийто свят е преобърнат с главата надолу. Сякаш това да се прибере до Финикс за погребението на приятелка от детството не е достатъчно ужасно, но връщането ѝ трябва да бъде забавено заради облак от вулканична пепел, отложил излитането на самолета. За капак, на летището се сблъсква с арогантния шотландец Кейлъб Скот, който ѝ измъква мястото в първа класа под носа. Някак си обаче напрежението помежду им ги отвежда до леглото, където Ава претърпява най-зашеметяващото приземяване,което някога е изживявала. Тя смята, че всичко е приключило, докато Кейлъб не се появява на прага ѝ. Когато чиста случайност вкарва Ава обратно в орбитата на Кейлъб, той предлага да продължат да се наслаждават на химията помежду им, докато той е в Бостън. Ава приема, защото е убедена, че сърцето ѝ е в безопасност, тъй като: а) тя едва го познава и б) неговото присъствие в живота ѝ е само временно. Не след дълго осъзнава, че е допуснала ужасна грешка, тъй като се оказва, че в края на краищата Кейлъб не е чак толкова дразнещ…

„Едно малко нещо“ от Ерин Уот

Издава: „Егмонт“
Дата на публикуване: 31 август 2019 г.
Превод: Юлия Чернева
Редакция: Ваня Петкова
Дизайн на корицата:
Златина Зарева

За книгата:  Тийн роман за втория шанс и малките неща, които ни правят щастливи, от авторския дует, стоящ зад поредицата „Семейство Роял“, превърнала се в бестселър, и романа „Когато е наистина“. Бет усеща живота си като затвор. Постоянното следене от страна на родителите ѝ и всичките им ограничения я карат да се бунтува. Една вечер тя се измъква тайно от дома си и отива на парти, където се запознава с мистериозно момче. На пръв поглед своеволието ѝ изглежда безобидно… Но последиците се оказват далеч по-сериозни, отколкото е предполагала. Наскоро излязъл от изправителен център, Чейс е решен да започне живота си начисто. Но преди това ще трябва да се пребори с демоните си от миналото. Вината за нечия смърт го преследва и го възпира от желанието да се отдаде напълно на привличането между него и Бет.

Ако искате да включим и ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на martina.lambova@gmail.com поне няколко дни преди излизането ѝ на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.