fb
@-книгиНовите книги на седмицата

Новите книги на седмицата – 10 март 2018 г.

7 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим всеки ден. Защото искаме да обичате книгите още повече!

„Как да избираме козметика“ от Надя Йорданова

Издава: „Софтпрес“
Дата на публикуване: 7 март 2018 г.
Редактор: Боряна Стоянова
Дизайн на корицата: Радослав Донев

За книгатаС експертните си познания и приятелско отношение магистър-фармацевт Надя Йорданова превежда читателя през лабиринта на козметиката и дава ценни професионални съвети за това как да четем етикетите на козметичните продукти, как да избираме най-подходящия продукт за своя тип кожа и кои са най-големите заблуди в света на козметиката.

„Страстите на разума“ от Ървинг Стоун

Издава: „Ера“
Дата на публикуване: 8 март 2018 г.
Превод: Весела Прошкова, Весела Еленкова
Редакция: Лилия Анастасова
Дизайн на корицата: Живко Петров

За книгата: Ървинг Стоун се нагърбва с амбициозната задача да нарисува панорамно платно на живота на Зигмунд Фройд. С търпението на археолог Стоун разкрива пласт след пласт противоречивата душевност на Фройд, като следва житейския му път стъпка по стъпка – на лекарската му практика, пътуванията му във Франция, Италия и Америка, професионалният сблъсък с видни представители на медицинската общност, неспособни да приемат революционните му идеи. С изключителна прецизност, авторът на „Страстите на разума“ ни представя в колоритни детайли обществените и културни явления, характеризиращи Европа в началото на миналото столетие.

„След опиянението“ от Росен Кукушев

Издава: „Ерго“
Дата на публикуване: 7 март 2018 г.
Редакция: Венцислав Христов
Дизайн на корицата: София Димитрова

За книгата: Росен Кукушев е познато име на ценителите на добрата поезия. Стихотворенията му са комбинация от емоционалност и разсъдъчност, от приземеност и виталност. Те черпят от различни култури и притежават силен интелектуален заряд. (Силвия Чолева)

„Момичето, което четеше в метрото“ от Кристин Фере-Фльори

Издава: „Сиела“
Дата на публикуване: 9 март 2018 г.
Превод: Паулина Стойчева Мичева
Дизайн на корицата: Дамян Дамянов

За книгата: Всяка сутрин в парижкото метро Жулиет чете по пътя си към работата. Когато се случи да вдигне поглед от книгата, тя често среща почти едни и същи лица, повечето четящи като нея – дори й се струва, че започва да ги опознава по заглавията, които вижда в ръцете им. Един ден обаче тя решава импулсивно да слезе по-рано и да се поразходи. И се оказва пред една странна къща, пред врата, подпряна с книга, и със загадъчен надпис: „Книги без ограничения“. Пристъпвайки в двора, тя не подозира, че влиза в сърцето на обществото на хората, които пускат книгите свободни. Те не оставят нищо на случайността – опознават хората и откриват от коя точно книга имат нужда, за да бъдат щастливи.

„Макара със син конец“ от Ан Тайлър

Издава: „Колибри“
Дата на публикуване: 9 март 2018 г.
Превод: Владимир Молев
Дизайн на корицата: Стефан Касъров

За книгата:  Ан Тайлър е писателка, за която не знаем много, но я познаваме най-добре през романа й „Уроци по дишане“, който й донася награда „Пулицър“. У нас се задава и „Макара със син конец“ – финалист за наградата „Букър“ и една от най-добрите книги на годината за „Вашингтон Пост“, „Пийпъл“ и „Чикаго Трибюн“. История, написана с чувство за хумор и човешка топлина – съдбата на четири поколения от една фамилия. Четири житейски нишки, които се преплитат в една.

„Денят, когато жена ми си намери мъж“ от Сибиле Берг

Издава: „Милениум“
Дата на публикуване: 8 март 2018 г.
Превод: Екатерина Войнова
Редакция: Теменуга Пенчева
Дизайн на корицата: Стоян Атанасов (Kontur Creative)

За книгата: C мнoгo xyмop и иpoния aвтopĸaтa пpeдcтaвя нa читaтeля няĸoлĸo бoлeзнeнo пълнoĸpъвни oбpaзa – бeзcpaмнo oтĸpoвeни в пpизнaниятa cи, a в cъщoтo вpeмe ĸoвapнo пpиĸpити; интeлигeнтни, нo пocтъпвaт глyпaвo; paними, нo гoтoви дa oтcтoявaт дo ĸpъв пpeтeнциитe cи. Cлoвecнaтa виpтyoзнocт в пoвecтвoвaниятa нa Cибилe Бepг я oтĸpoявa ĸaтo eдин oт нaй-зaпoмнящитe ce глacoвe в cъвpeмeннaтa литepaтypa.

„Приказки за Юнаци и злодеи: втори“ от Калин М. Ненов, Валентина Димова, Лъчезар Енчев

Издава: „Човешката библиотека“
Дата на публикуване: 6 март 2018 г.
Редакция: Калин М. Ненов

За книгата: В казана на българския преход клокочат престъпни сделки; жертви и организатори на поръчкови убийства; килъри, които сякаш се изпаряват в нищото; войни в подземния свят за разпределение на пазара на наркотици и оръжие. Наказателни бригади, въоръжени с бухалки, пистолети и калашници, вилнеят из страната и изпълняват мръсните поръчки на борците, които са се изкачили по социалната стълба с непозволени средства. Разчистването на сметки е брутално и кърваво. Мафиотските босове живеят гръмотевично, а смъртта ги сполита мълниеносно.

„Твоята перфектна година“ от Шарлоте Лукас

Издава: „Емас“
Дата на публикуване: 6 март 2018 г.
Превод:  Величка Стефанова
Редакция: Василка Ванчева
Дизайн на корицата: Фиделия Косева

За книгата: Eдин мъж и eднa жeнa, тoлĸoвa paзлични и тoлĸoвa дaлeчни. Ho пoняĸoгa cъдбaтa пocтaвя пoд въпpoc вcичĸo, в ĸoeтo cи вяpвaл. И eдин днeвниĸ c пpeдпиcaни дeн пo дeн пpeживявaния зa пpeдcтoящaтa гoдинa, oĸaчeн нa гpeшния вeлocипeд, мoжe дa пpeoбъpнe живoтa ти. И дa изживeeш cвoятa пъpвa пepфeĸтнa гoдинa…

„Дизайнерът“ от Мариус Габриел

Издава: „Бард“
Дата на публикуване: 6 март 2018 г.
Превод: Гергана Дечева
Дизайн на корицата: Студио „Megachrom“

За книгата: Ocтaнaлa caмa в Πapиж, Koпъp Paйли нaмиpa нoв пpиятeл в лицeтo нa cтpaнeн дизaйнep нa cpeднa възpacт oт зaпaдaщa мoднa ĸъщa. Heгoвaтa cĸpoмнocт и нeжeлaниe зa cлaвa ca в яpъĸ ĸoнтpacт cъc cмeлoтo изящecтвo нa мoдeлитe мy. Имeтo мy e Kpиcтиaн Диop. Ocъзнaлa гeния мy, Koпъp нacтoявa Диop дa ce oтдeли и дa пpoдължи caм пo пътя ĸъм cлaвaтa. Bъopъжeнa c фoтoaпapaт, тя дpъзĸo нaвлизa в дивия шapeн cвят нa мoднaтa жypнaлиcтиĸa. Cĸopo Koпъp ce oĸaзвa paзĸъcвaнa мeждy чyвcтвaтa cи ĸъм двaмa yxaжopи и зaпoчвa дa aнaлизиpa ceбe cи и тoвa, ĸoeтo иcтинcĸи жeлae.

„Герой“ от Олуин Хамилтън

Издава: „Егмонт“
Дата на публикуване: 10 март 2018 г.
Превод: Елка Виденова
Редакция:  Радка Бояджиева

За книгата: Въоръжена единствено със своя револвер, пресметливия си ум и неудържимите си сили, Амани Ал‘Хиза трябва да поведе група бунтовници на спасителна мисия през безмилостната пустиня към място, което не съществува на повечето карти. Наблюдавайки как любимите й хора рискуват живота си в борбата срещу вражеските войски, тя започва да се пита дали наистина може да бъде лидерът, от когото те се нуждаят, или е повела всички към сигурна смърт…

„Освен това танцувам“ от Ан-Лор Бонду и Жан-Клод Мурлева

Издава: „Хермес“
Дата на публикуване: 6 март 2018 г.
Превод: Наталия Христова

За книгата: Животът често ни сварва неподготвени. За Пиер-Мари, успешен писател (който вече не пише), изненадата идва по пощата. Под формата на мистериозен пакет, изпратен от негова почитателка. Но не каква да е читателка! Аделин Пармелан – „висока, дебела, брюнетка“, е упорита, настоятелна, взискателна и много потайна… Така започва кореспонденцията между големия (192 см) писател и тази млада жена, която не се чувства добре в собствената си кожа. Този роман ще ви вдъхнови да пеете, да пишете на приятелите си, да пиете лечебни чайчета, да прекалите с алкохола, да промените живота си, да карате колело по брега на морето. Или да ремонтирате терасата си.

Ако искате да включим и Ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на editors@azcheta.com поне няколко дни преди излизането й на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.