fb
@-книгиНовите книги на седмицатаСпециални

Новите книги на седмицата – 10 ноември 2019 г.

11 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим всеки ден. Защото искаме да обичате книгите още повече!

„След потопа“ от Касандра Монтаг

Издава: „Бард“
Дата на издаване: 4 ноември 2019 г.
Превод: Иван Иванов
Редакция:  Евгения Мирева
Дизайн на корицата: „Мегахром“

За книгата: Светът вече не е същият. Година след година водата бавно поглъща континентите. Първи са големите градове по крайбрежието. Потопът оставя след себе си само архипелаг от планински върхове с човешки колонии, заобиколени от дълбока водна шир. Майра живее с осемгодишната си дъщеря Пърл в свирепа битка за оцеляване. Лови риба с малката си лодка „Птица“ и слиза на сушата само за да я размени срещу припаси и новини. Готова е да изкорми всеки мъж и да се справи с всяко препятствие, което ги застраши. Оправната Пърл е единствената ѝ причина да живее и я разсейва от спомените ѝ за по-голямата ѝ дъщеря Роу, отвлечена по време на ужасяващото наводнение. Един ден при сблъсък с непознат Майраразбира, че Роу не е мъртва, а е плененаот пирати, живеещина брега на някогашна Гренландия. Майра събира кураж и се отправя на опасно пътуване към ледените северни морета, за да спаси детето си.

„Фроде и всичките останали калпазани“ от Оле Лун Киркегор

Издава: „Дамян Яков“
Дата на публикуване: 4 ноември 2019 г.
Превод: Росица Цветанова
Редакция: Ваня Мичева
Дизайн на корицата: Оле Лун Киркегор

За книгата: „Фроде и всичките останали калпазани“ разказва за седемгодишния Фроде и многобройните му другари. Симе е най-големият калпазанин, Стине е гаджето на Фроде, а Спете вечно забравя какво е трябвало да запомни. Диле иска да извади един влак от релсите, а Лерис е доста чудато момче, което умее да разсъждава по-добре от останалите. Ирене ТВ и г-ца Раун са две крайно любопитни дами, докато г-н Стихиев е ужасно, страшно и противно сприхав – и неизменно го сполита нещо. Когато из входа в Къщата на ъгъла започва да се вихри мистериозен крадец с тротинетка, калпазаните решават да разчепкат загадката.

„Студен слънчев ден“ от Сара Байрен

Издава: „Ибис“
Дата на публикуване: 5 ноември 2019 г.
Превод: Вихра Манова
Редакция: Преслава Колева
Дизайн на корицата: Кремена Петрова

За книгата: Холанд Делвис иска да бъде известна с това, че е талантлив хокеен играч, а не с факта, че е момиче, играещо хокей. Но когато нейният училищен отбор е избран да бъде представен по телевизията като част от ежегодния „Хокейфест“, именно статусът ѝ на единственото момиче в момчешки отбор я превръща във водещата новина. Не всички са въодушевени от новата слава на Холанд, но има едно момче, което я подкрепя с всички сили, въпреки че това е последният човек, от когото тя го очаква (и определено последното момче, по което би следвало да си пада) – Уес, капитанът на нейния отбор. Това, което Холанд определено не очаква, е да открие, че харесва наперения капитан, а тя си има правило: не излиза с момчета от отбора.

„Класически приказки, за да опознаем по-добре себе си“ от Хорхе Букай

Издава: „Хермес“
Дата на публикуване: 5 ноември 2019 г.
Превод: Мариана Китипова
Редакция: Деметра Димитрова
Дизайн на корицата: Георги Станков

За книгата: От приказките можем да научим много за човешкото поведение. В тях са заключени нашите страхове, фантазии и мечти, целите, които си поставяме и постигаме, заплахите и предизвикателствата, пред които трябва да се изправим. Хорхе Букай разказва на един модерен и магичен език 15 приказки и класически истории: Грозното патенце, Спящата красавица, легендата за Одисей и други. Авторът изказва традиционната поука, но обръща внимание и на съвременната интерпретация, чрез която разкрива най-доброто и най-лошото в нас и нашето поведение. Освен че ни припомня важни морални уроци, тази книга ни дава възможност да се върнем към възхитителните приказки от нашето детство и да научим любопитни факти за това как е възникнала всяка от тях и как се е съхранила през времето и различните култури.

„Аз съм българка” от Петя Александрова

Издава: „Сиела“
Дата на публикуване: 5 ноември 2019 г.
Редакция: Ганка Филиповска
Дизайн на корицата: Капка Кънева

За книгата: Знаете ли, че истинското име на Калина Малина е Райна? А че още през XIX век е имало българки-педагози? Отговори на тези и други любопитни подробности може да откриете в „Аз съм българка”! „Аз съм българка” събира 40 истории за смели, умни и достойни българки от историята, написани от Петя Александрова. 40 знакови български художнички пък нарисуваха портрети на тези жени, превръщайки я в достоен български аналог на превзелата целия свят „Истории за лека нощ за момичета бунтарки”. А съставител на специалното издание е талантливата художничка Капка Кънева. Историите на Венета Ботева, Леда Милева, Яна Язова, Цветана Табакова, Ива-Ваня, Вела Живкова-Благоева, Мара Белчева – познати и непознати имена от историята ни – оживяват отново.

“Всичко за любовта” от Азора Райс

Издава: „Труд“
Дата на публикуване: 5 ноември 2019 г.
Редакция: Александра Кънева
Дизайн на корицата: Стефка Иванова

За книгата: “Всичко за любовта” е петата поредна книга от Азора Райс – обичан и търсен автор у нас и в чужбина. Авторката казва, че: “Книгата е за всеки, който иска да опознае себе си и другите през призмата на мечтите, стремежите и най-съкровените желания в любовта.”

„Красавицата и Звяра“ от Жан-Мари Льопренс дьо Бомон

Издава: „Лабиринт“
Дата на публикуване: 6 ноември 2019 г.
Илюстрации: Габриел Пачеко
Художник на българското издание: Иван Масларов

За книгата: Видимото и привидното, скритата същност на най-важното в живота ни, силата на любовта, безусловната вярност и човещина, които рано или късно са възнаграждавани – на тези неща, колкото възвишени, толкова и делнични, е посветена любимата приказка на френската писателка Жан-Мари Льопренс дьо Бомон, илюстрирана по великолепен начин от прочутия мексикански художник Габриел Пачеко, когото представяме за пръв път в издание на български.

„Епиктет и човешката свобода“ от София Петрова

Издава: „Милениум“
Дата на публикуване: 6 ноември 2019 г.
Редакция: Милена Трандева
Дизайн на корицата: Николай Киров

За книгата: Eпиктет (ок. 50 – 138 г.) е античен философ стоик, който подобно на Сократ не оставя свои трактати, а използва формата на беседата и диалога, за да предаде на околните възгледите си. Роден като роб, впоследствие помилван и освободен, той прави може би най-задълбочените проникновения за човешката свобода в историята на философската мисъл. Разбиранията му са формирани както под въздействие на платониците, така и от все по-разрастващото се в онова време християнство, чрез което логиката на старите стоици – Зенон, Диоген и Хризип, е надградено чрез идеята за върховното божество. Етиката на Епиктет разграничава доброто и злото, истината и неистината чрез действията на самия човек, който е пряко отговорен както за личното си нещастие, така и за личното си щастие.

„Мотивационно интервюиране“ от  Уилям Милър и Стивън Ролник

Издава: „Изток-Запад“
Дата на публикуване: 7 ноември 2019 г.
Превод: Людмила Андреева
Редакция: Павлина Върбанова
Дизайн на корицата: Деница Трифонова

За книгата: Какво е мотивационно интервюиране (МИ)? Това е стил на общуване, целящ да укрепи мотивацията и решимостта на клиента за промяна. В МИ се използва и дори се надгражда клиент-центрираният терапевтичен подход на Карл Роджърс. Общуването се осъществява не просто в дух на подкрепа и сътрудничество, но и на дълбоко уважение към личностната автономност и личния избор на човека. Фокусът е върху израстването и благополучието му, както и върху пълното доверие в първично заложената му мъдрост. А методът, по който се осъществява МИ, е ясно структуриран – редуват се четири процеса: ангажиране, фокусиране, пробуждане и планиране. Те могат да съставят цикъл, който се повтаря, задвижван от прилагането на базисни умения: задаване на открити въпроси, утвърждаване, отразяване и обобщаване. Невероятната практическа стойност и резултатност на МИ правят този метод световноизвестен и
приложим вече почти три десетилетия.

„Зима“ от Али Смит

Издава: „Лист“
Дата на публикуване: 7 ноември 2019 г.
Превод: Паулина Мичева
Дизайн на корицата: Албена Лимони

За книгата: В епохата на пост-истината, вещите за еднократна употреба и токсичната
политика блогърът Арт пише за Изкуството в природата. Личният му живот е близо до хаоса. За да скрие, че е зарязан от гаджето си, плаща на покритата с пиърсинги Лукс да прекара Коледа с него и майка му. София Кливс – пенсионерка с успешен бизнес в миналото, сега разговаря с глава, която се носи из въздуха. Сестра ѝ Айрис е остаряла, но вечна бунтарка с кауза да спаси човешкото в човечеството. Историите на този квартет от личности изплитат сюжетните нишки на „Зима”. Романът е като ребус, в който Али Смит е вложила биография, интереси и лични битки. През 60-те години е била яростен противник на  американските военни бази по света, сега на прицела на перото ѝ са теми като Брекзит, отношението на британците към имигрантите, „скелетите”, които всяко семейство крие в гардероба си.

„Историята на изгубеното дете“ от Елена Феранте

Издава: „Колибри“
Дата на публикуване: 8 ноември 2019
Превод: Иво Йонков
Дизайн на корицата: Стефан Касъров

За книгата: „Гениалната приятелка“, „Новото фамилно име“, „Тази, която си отива, тази, която остава“ и „Историята на изгубеното дете“ са четирите части на неаполитанската тетралогия на загадъчната Елена Феранте, италианска писателка, вероятно родена в Неапол през 1943 г., авторка на 9 романа, издадени на 42 езика. От книгите й са продадени над 5,5 милиона екземпляра, два от романите й са филмирани, а по тетралогията  е създаден 32-сериен телевизионен филм. За упоритите опити да бъде разкрита самоличността й, Елена Феранте казва: „Веднъж написани, книгите нямат нужда от своите автори“. В четвъртата, последна книга блестящата, образована Елена е вече утвърдена писателка. Заживява с детската си любов Нино, ражда момиченце. Буйната, непредвидима Лила развива новия си бизнес, води спокоен, улегнал живот с Енцо и също се сдобива с момичен-це. Отношенията между двете приятелки са все така сложни, като въпреки това обичта им една към друга не подлежи на съмнение. Но Елена Феранте не би била голямата писателка, постигнала световен успех, ако завършеше своята сага с разказ за безоблачното щастие на героините си.

„Мистерии по Коледа“ – сборник с разкази

Издава: „Ера“
Дата на публикуване: 5 ноември 2019 г.
Превод: Колектив
Редакция: Лилия Анастасова
Дизайн на корицата: Фиделия Косева

За книгата: Девет от най-добрите писатели на криминални истории се събират, за да създадат празничен хаос, изпълнен с престъпления, находчиви детективи и неочаквани обрати. Настанете се в удобното си кресло, сложете още един дънер в огъня и опитайте от вкусния пай. Само се уверете, че не е отровен… Сборникътвключва разкази на Гилбърт Честъртън, Колин Декстър, Антъни Хоровиц, Иън Ранкин, Едуард Хох, Дороти Л. Сейърс, Нгайо Марш, Марджъри Алингам, Агата Кристи и Артър Конан Дойл.

Ако искате да включим и ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на martina.lambova@gmail.com поне няколко дни преди излизането ѝ на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.