fb
@-книгиНовите книги на седмицатаСпециални

Новите книги на седмицата – 10 януари 2021

5 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим за вас. Защото искаме да обичате книгите още повече!

„1984” от Джордж Оруел

Издава: „Ciela“
Дата на публикуване: 4 януари 2021 г.
Превод: Венцислав К. Венков
Редакция: Ива Колева
Дизайн на корицата: Дамян Дамянов

„1984” е безспорно най-важният роман, писан през XX век, чиято стойност само нараства с всеки ден след публикуването му през 1949 г. Антиутопичният свят, който Оруел рисува, оживява с луксозното издание в нов превод, дело на Венцислав К. Венков и с илюстрациите на художника Дамян Дамянов. В този свят абсолютният властник Големия брат и неговите подчинени следят постоянно всички, Партията е вечно права и налага волята си със свирепа жестокост. Миналото постоянно се пренаписва, а бъдещето е оковано в безкрайна война, мизерия и погазване на човешкото достойнство. Последната надежда за хората са свободата на мисълта и чувствата – и точно тя е следващата цел на властта, за да предотврати всяка възможност за бунт.

Не всичко започва от теб“ от Марк Уолин

Издава: „Изток-Запад“
Дата на публикуване: 7 януари 2021 г.
Превод: Евелина Андонова
Редакция: Вера Янчелова
Дизайн на корицата: Деница Трифонова

За книгата: Депресия. Тревожност. Хронична болка. Фобии. Натрапчиви мисли. Много често причините за горните състояния не могат да се обяснят с непосредствения ни житейски опит или с химичен дисбаланс на мозъка. Последните научни изследвания потвърждават това, което мнозина вече знаят: травматичните преживявания може да се предават от едно поколение на друго. Стресът, преживян от родителите, бабите и дядовците и дори по-далечен роднина, е закодиран в гените ни. Поколение след поколение възпроизвежда определени модели – алкохолизъм, депресия, агресивност, зависимости… Сякаш сме обречени да повтаряме грешките на своите предшественици.

Каузата на юношите“ от Франсоаз Долто

Издава: „Колибри“
Дата на публикуване: 8 януари 2021 г.
Превод: Кремена Сиракова
Дизайн на корица: Стефан Касъров

За книгата: След големия успех на „Каузата на децата“ Франсоаз Долто пише „Каузата на юношите“ (1988), където продължава анализа си на съзряването на човешкото същество, като го пренася във времето на юношеството. През този труден, понякога мъчителен период от живота, когато се изгражда личността, когато юношата се търси, лута се, експериментира, родителите, учителите и обществото като цяло имат огромната отговорност да го подкрепят, да му помогнат да премине по-безболезнено към зрялата възраст. Със свойствената си чувствителност Долто се спира на проблемите на младите хора, като отново призовава към зачитане на личността и свободата им, към доверие в силите и възможностите им – и към законодателни мерки, които да разширят правата им. „Каузата на юношите“, фундаментален труд, който голямата психоаналитичка завършва малко преди смъртта си, поставя финалния щрих на един живот, отдаден на науката и човека.

„Приказка само за теб“ от Симеон Аспарухов

Издава: „Библиотека България“
Дата на публикуване: 8 януари 2021 г. 
Редакция: Маргарита Петкова
Дизайн на корицата: Александрина Валенти

За книгата: С всяка закупена „Приказка само за теб“ читателят дарява 2,00 лв. на новооткрития Възстановителен център за деца с онкохематологични заболявания в с. Опицвет, общ. Костинброд, Сдружение „Деца с онкохематологични заболявания“. „Симеон Аспарухов се откроява със свой собствен поетичен глас, с тематика, синхронизираща на времето, в което живеем, с проблематика, която повечето стихописци избягват, поради нейната сериозност. Стиховете му притежават онази образност и достоверност, която е толкова необходима днес, че читателите се припознават в творбите му, приемат ги като свои, а всички най-добре знаем, че това е правилното мерило за значимостта на един автор“ – Маргарита Петкова, редактор

„Творения“ от Велимир Хлебников

Издава: „Факел експрес“
Дата на публикуване: 8 януари 2021 г.
Съставител: Георги Борисов
Преводачи: Бойко Ламбовски, Георги Борисов, Иван Тотоманов, Кирил Кадийски, Надя Попова
Редактор: Георги Борисов
Художник: Кирил Златков

За книгата: Томът „Творения“ съдържа стихотворения, поеми, драматургични произведения, проза, свръхповести, утопии, статии, възвания, писма и дневници на гениалния Велимир Хлебников (1885 – 1922), когото напоследък руската критика все по-често нарежда до името на Пушкин и определя като най-големия лироепически поет на руския ХХ век. Изумителното по своето жанрово разнообразие творчество на Хлебников и до ден днешен не може да бъде събрано, обработено и систематизирано от цели научни колективи и редколегии. Достатъчно е да посочим научно-философския труд „Дъските на съдбата“, който той пише през целия си живот и който още не е видял бял свят в родината му.

Ако искате да включим и ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на editors@azcheta.com поне няколко дни преди излизането ѝ на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.

Можете да поръчате тези книги и други ненамалени продукти с 5% отстъпка от Ozone.bg, като ползвате код azcheta21q1 при завършване на поръчката си. Всички кодове за отстъпка за читателите на „Аз чета“ можете да видите тук.