fb
@-книгиНовите книги на седмицата

Новите книги на седмицата – 11 август 2019 г.

10 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим всеки ден. Защото искаме да обичате книгите още повече!

„Нарисуваната целувка“ от Елизабет Хики

Издава: „Кръг“
Дата на публикуване: 8 август 2019 г.
Превод: Маргарита Терзиева
Дизайн на корицата: Николай Киров

За книгата: Густав Климт, един от големите художници в света на изкуството, оживява в този вълнуващ и страстен роман за неговото творчество, съмишленици и най-вече за жените, които са го вдъхновявали. Най-значимата от тях – Емилие Фльоге, той увековечава в прочутата си картина „Целувката“ и тъкмо на нея Елизабет Хики посвещава литератур-ния си дебют. Емилие Фльоге и Густав Климт имат разтърсваща, трудна, продължила цял живот връзка. Срещат се, когато тя е само на дванайсет, а той – вече известен. Климт започва да й дава уроци по рисуване и разкрива за нея бохемските, артистични среди от края на XIX и началото на XX век. Със своята грижа и отдаденост Фльоге се превръща в единствената постоянна спътница на художника. Именно нейното име той прошепва на смъртния си одър: „Емилие…“.

Издава: „Изток-Запад“
Дата на публикуване: 8 август 2019 г.
Превод: Анелия Данилова
Редакция: Вера Янчелова
Дизайн на корицата: Фиделия Косева
За книгата: Аника Роуз е странно момиче. Съчетава розова пола с червена блуза и мрази да носи обувки. Поведението на другите я обърква, затова предпочита да живее сред реда и дисциплината на книгите или пък в тихата вглъбеност на шаха. Аника обаче има едно голямо предимство: красива е. Когато я среща за пръв път, Джонатан не очаква интелигентност-та ѝ да е по-голяма дори от красотата, и разбира, че Аника е различна от всички момичета, които някога е познавал. Затова приема предизвикателството, което връзката с това странно момиче носи, но неочаквани събития разделят пътищата им. Десет години по-късно се срещат отново: силните чувства пламват, но страховете и тревогите от миналото все още стоят помежду им. Има ли втори шанс в любовта и каква е цената на изкуплението? Една книга за различните. За онези необикновени хора, които ако получат шанс, ще ви разкрият цяла нова вселена.
Издава: „Хермес“
Дата на публикуване: 6 август 2019 г.
Превод: Пепа Стоилова
Редакция: Деметра Димитрова
Дизайн на корицата: Мариана Станкова
За книгата: През 1992 г. майор Франклин Трапър е сниман, докато извежда неколцина оцелели след бомбен атентат в Далас. В прегръдките си той държи момиченце, загубило майка си в огнения ад. Това го превръща в национален герой. Двайсет и пет години по-късно той вече отказва да дава интервюта за случилото се. Но малкото момиченце се е превърнало в амбициозна журналистка. Кера е готова да преследва докрай своя герой. Тя иска не само да получи сензационен материал, който да изстреля кариерата й във висините, но и да благодари на своя спасител. Кера обаче не подозира, че срещу Майора ще бъде извършено покушение и тя ще се превърне в следващата мишена. Младата журналистка трябва да се довери на Джон – сина на Майора, който е и бивш федерален агент. Заедно те ще се опитат да разкрият кой стои зад нападението. И зад атентата отпреди толкова години. Опасността, адреналинът и привличането между двамата ще превърнат това търсене в шеметно приключение.
Издава: „Ибис“
Дата на публикуване: 6 август 2019 г.
Превод: Диана Кутева
Редакция: Преслава Колева
Дизайн на корицата: Кремена Петрова
За книгата: Гражданската война между Севера и Юга може и да е свършила за всички останали, но не и за младата Кит Уестън. Предрешена като момче, тя пристига в Ню Йорк, за да убие Барън Кейн и по този начин да си възвърне собствеността над любимата плантация и неин роден дом в Южна Каролина, който обича с цялото си сърце и душа. Ала Кит не подозира, че презреният янки и герой от войната е не само най-заклетият ѝ враг, но и неин… настойник.
Издава: „Бард“
Дата на публикуване: 5 август 2019 г.
Превод: Владимир Германов
Редакция: Иван Тотоманов
Дизайн на корицата: „Мегахром“
За книгата: Световноизвестният морски археолог Джак Хауърд и неговият екип от учени и авантюристи, бивши хора от специалните сили, тръгват през мистериозната джунгла на Индия по следите на легендарна група изчезнали римски легионери.
„Добрата дъщеря“ от Карин Слотър
Издава: „Колибри“
Дата на публикуване: 9 август 2019 г.
Превод: Надя Баева
 
За книгата: Гражданската война между Севера и Юга може и да е свършила за всички останали, но не и за младата Кит Уестън. Предрешена като момче, тя пристига в Ню Йорк, за да убие Барън Кейн и по този начин да си възвърне собствеността над любимата плантация и неин роден дом в Южна Каролина, който обича с цялото си сърце и душа. Ала Кит не подозира, че презреният янки и герой от войната е не само най-заклетият ѝ враг, но и неин… настойник.

„Почти нормално семейство“ от Матиас Едвардсон

Издава: „Ера“
Дата на публикуване: 6 август 2019 г.
Превод: Анелия Петрунова
Редакция: Илияна Велева
Дизайн на корицата: Мира Минкова

За книгата: Деветнайсетгодишната Стела е обвинена в убийството на мъж със съмнителен бизнес. Родителите й – изключително уважавани в града, са изправени пред тежка морална дилема – вярват ли в невинността на дъщеря си… И докъде ще стигнат, за да я защитят. Докато историята на престъплението се разгръща, едно привидно нормално семейство се разпада… Едвардсон представя трите гледни точки, като изгражда многопластова картина както на динамиката в семейството, така и на нагласата на обществото. Той умело тъче мрежа, в която всички са заплетени и нищо не е такова, каквото изглежда.

„Монток“ от Никъла Харисън

Издава: „Егмонт“
Дата на публикуване: 10 август 2019 г.
Превод: Анелия Янева
Редакция: Иванка Ангелова
Адаптация/дизайн на корицата: Златина Зарева

За книгата: Монток, Лонг Айлънд, 1938 г. Беатрис Бордо гледа към лятото с надеждата, че семейната почивка на романтично, уединено местенце ще разпали поугасналата страст между нея и съпруга ѝ Хари. Изненадващо обаче планът ѝ бива променен и тя се оказва отседнала в имението „Монток“ в продължение на три дълги месеца. Сред красотата на природата и очарованието на местните, Беа открива, че е привлечена от мъж, който по нищо не прилича на съпруга ѝ. Събудил в нея сила и смелост, присъствието му кара младата жена да се изправи лице в лице с въпроси за бъдещето си. Тя отчаяно се опитва да задържи миговете щастие и безвремие, а съдбата е на път да разкъса света ѝ завинаги…

„IMAGINE. Представи си“ (двуезично издание) 

Издава: „Кибеа“
Дата на публикуване: 8 август 2019 г.
Превод: Станислава Миланова
Редакция: Марияна Стоянова
Дизайн на корицата: Жан Жулиен (илюстрации)

За книгата: Тази книга е много специална за мен. Текстът е на съпруга ми Джон и аз съм много щастлива да го видя така прекрасно илюстриран. Джон написа песента „Imagine“ като призив за мир в света. Днес мирът ни е по-нужен отвсякога, затова думите му са все така важни… Трябва да се отнасяме с всички еднакво, независимо откъде са и на какъв език говорят. Та нали гълъбът в тази книга приветства всички останали птици – независимо от цвета на перата им и от формата на клюна им. Така ще изпълваме със смисъл всеки свой ден. Всяко добро, което сме сторили, дори и най-дребното, помага да направим света по-добър. Вие можете да го направите, аз мога да го направя, всички можем. Представете си… Заедно можем да постигнем мир. И тогава светът наистина ще е обединен. (Йоко Оно Ленън)

„Железния човек” от Тед Хюз

Издава: „Лист“
Дата на публикуване: 8 август 2019 г.
Превод: Владимир Молев
Редакция: Гергана Димитрова
Дизайн на корицата: Капка Кънева

За книгата: Романът на Тед Хюс най-сетне излиза в България. Железния човек крачи по Земята с железни стъпала, всяко голямо колкото легло. Поглъща трактори и камиони, вместо спагети хапва телени мрежи, мазните печки са му вкусни като шоколадови бонбони. Много е лаком! Обаче не дебелее, а става все по-лъскав и спасява света. Историята му
започва от върха на една скала, минава през нажежаване до бяло и стига чак до Слънцето. Там Железния човек праща на изпитание един космически прилеп-ангел-дракон.

„Какво видя жената на Лот“ от Йоанна Буразопулу

Издава: „Унискорп“
Дата на публикуване: 9 август 2019 г.
Превод: Мая Граховска
Дизайн на корицата: Живко Петров

За книгата: Четирийсет века след библейската катастрофа в Содом и Гомор, същата тази земя около бреговете на Мъртво море се отваря и оттам започва да извира мистериозна виолетова сол с уникален вкус и качества на наркотик. Нейната поява променя из основи географията на цели три континента – Африка, Азия и Европа. Съвсем внезапно Париж се превръща в средиземноморски град. Виолетовата сол завладява и заробва света безшумно.

Консорциумът на Седемдесетипетимата е собственик на правата над нейния добив и маркетинг. Съвременният Содом – Колонията, е мястото, което е представено в още по-тъмни краски и от прастария град. В нея живеят хиляди хора, работещи в добива и преработката на виолетовата сол. Хора, подчинени и непрекъснато следени от Консорциума, чиято база се намира в Париж. Убийци, бегълци и лъжци – колонията е рай за тези, които бягат от Европа, особено за привилегированите Пурпурни звезди. Шестима „дворцови“ служители и губернаторът на Колонията представляват ядрото на романа.

Ако искате да включим и ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на martina.lambova@gmail.com поне няколко дни преди излизането й на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.

[ + ]