fb
@-книгиНовиниНовите книги на седмицата

Новите книги на седмицата – 11 февруари 2024

10 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим за вас. Защото искаме да обичате книгите още повече!

„Речник на изгубените думи“ от Пип Уилямс

Издава: “Изток-Запад”
Дата на публикуване: 5 февруари 2024 г.
Превод: Светлозара Лесева
Редактор: Вера Янчелова

За книгата: Останала без майка, но изтъкана от любопитство, Есме прекарва детството си скрита под работната маса на баща си в Скрипториума – мястото, където екип от всеотдайни лексикографи създава известния в цял свят Оксфордски речник. Един ден обаче листче със забравена дума полита във въздуха и пада в краката на детето. Непозната е, но звучи красиво: „неволница“. За Есме тя е истинско съкровище, ето защо решава да я спаси заедно с всички изгубени или отхвърлени от речникотворците думи. Така започва тайно да колекционира думи. Есме е запленена от силата на словото: думите, оказва се, са способни да възкресяват – говорейки за някого, той оживява пред нас. Ще успеят ли обаче изгубените думи да ѝ помогнат да открие любовта и мястото си в света във времена на разделение, война и изпитания? Вдъхновена от действителни събития, авторката се впуска в задълбочено проучване на архивите на Оксфордския речник, за да разкаже оригинална история за силата на езика да моделира света.

„Делта“ от Тони Парк

Издава: „Ерове“
Дата на публикуване: 5 февруари 2024 г.
Превод: Анна Василева
Редакция и корекция: Радина Чачева
Художествено оформление: Иван Иванов

За книгата: Курц е бивш войник, ангажирана за рискована, но деликатна работа – убийството на президента на Зимбабве. Още в зародиш виртуиозният ѝ план е провален и опитът пропада. На Курц не ѝ остава нищо друго освен да се притаи на спасителното си място край делтата на Окаванго в сърцето на Ботсвана. Скрита в сенките, Соня се оказва свидетел на предстоящото опустошение на делтата. В опит да спре разрушителните действия, които ще унищожат крехката мрежа от водни байсени, тя се оказва в ролята на „еко командо“.

„Третата държава 1. Началото на пътя“ от Алрик Рини

Издава: Алрик Рини
Дата на публикуване: 5 февруари 2024 г.

За книгата: Годината е 2041-ва и светът е на прага на ядрена война. Полковникът в оставка, от българската армия, Николай Нойман е привлечен към секретен американски проект, който трябва да промени съдбата на Втората българска държава и хода на историята. Нойман и неговите хора са преместени в окупираната от Османския бейлик България, в 1396 година и трябва да възстановят българското царство – единствената сила, способна да стане империя.

„Косвени жертви“ от Александра Маринина

Издава: Хермес”
Дата на публикуване: 6 февруари 2024 г.
Превод: Наталия Христова
Редакция: Даниела Атанасова
Художествено оформление на корицата: Георги Станков

За книгата: В Mосква се появява сериен убиец, който чупи вратните прешлени на жертвите си и оставя върху телата им бележка с надпис: „На моя Учител“. На най-добрите детективи от криминалния отдел – Зарубин, Сташис и Дзюба – е възложено да се заемат с разследването, като при това правят всичко възможно да го пазят в тайна. Те работят по множество версии: прецизно планиращ действията си психопат, въздаваща възмездие група, умело прикрити поръчкови убийства. Тъй като убитите някога са причинили тежки пътни произшествия, без да понесат съответното наказание, дали извършителят не е някоя от косвените жертви? Ръководството обаче оказва огромен натиск върху разследващите да разкрият убиеца възможно най-бързо и затова те отново трябва да потърсят помощта на Анастасия Каменская.

“Анна О” от Матю Блейк

Издава: “Ера”
Дата на публикуване: 6 февруари 2024 г.

За книгата: Анна О не е отваряла очи от четири години. От нощта, в която е открита дълбоко заспала, след като намушква двама души до смърт без ясен мотив. Наречена е от таблоидите Спящата красавица, а състоянието ѝ се оказва рядко психосоматично разстройство, познато като „синдром на примирението“ Доктор Бенедикт Принс е съдебен психолог и експерт по съня. Неговите методи са последната надежда Анна О да бъде събудена, за да се изправи пред съда. Докато Бенедикт се опитва да опази собствените си тайни и да разгадае случая на Анна О, дърпа нишката на много по-дълбока, по-мрачна мистерия. Той знае всичко за най-тъмните кътчета на ума, заровени в подсъзнанието, но не подозира за огромната опасност от това, което излиза наяве… Събуждането на Анна О не е краят на историята, а само началото!

“Братя Миладинови” от Стоян Райчевски

Издава: “Захарий Стоянов”
Дата на публикуване
: 6 февруари 2024 г.
Редакция: Иван Гранитски
Дизайн на корицата: Васил Горанов

За книгата: Книгата запознава читателя с живота, родолюбивото дело и мъченическата смърт на двамата братя Константин и Димитър Миладинови от Струга – народни будители, които Христо Ботев и Любен Каравелов нарекоха „първомъченици за българската епархия“ – на българската църковна независимост и слово.

„Пречупена светлина“ от Джоан Харис

Издава: „Прозорец“
Дата на публикуване: 7 февруари 2024 г.
Превод: Мая Ненчева
Редактор: Любослава Русева
Художник на корицата: Вихра Стоева

За книгата: Бърни Мун живее с усещането, че е невидима за света. Посветила е себе си на другите, но съпругът ѝ почти не я забелязва, а синът, когото обожава, не общува с нея, а с майка ѝ. Няма и приятели. Скоро ще навърши 50 и отгоре на всичко навлиза в тежка менопауза. Но когато в парка близо до дома ѝ е намерено тялото на млада жена, убийството разпалва спомени от детството ѝ за талант, който е бил погребан твърде отдавна. Бърни се е заклела, че никога повече няма да го използва заради инцидента с господин Д. И добре знае, че този талант може да унищожи всички около нея. Има обаче някои сметки за разчистване, неща от миналото, които я призовават да излезе от света на сенките. Най-сетне настъпва моментът, в който вече не е невидима. Но дали всички останали са готови за това, което ще се превърне?

„На запад с жирафите“ от Линда Рътледж

Издава: “Лабиринт”
Дата на публикуване: 7 февруари 2024 г.
Превод: Кристина Димитрова
Редактор: Емилия Л. Масларова
Коректор: Румяна Георгиева
Художник на корицата: Кимбърли Глайдър

За книгата: Сто и пет годишният Удроу Уилсън Никъл усеща, че животът му е към края си. Но когато научава, че скоро жирафите ще бъдат обявени за изчезващ вид, той се връща към спомена за едно незабравимо изживяване, което не иска да отнесе със себе си в гроба. 1938 година. Голямата депресия е в разгара си. Хитлер се превръща в реална заплаха за цяла Европа. Уморените от несгодите американци копнеят за чудо. Откриват го в два жирафа, които, докато ги превозват през Атлантическия океан, оцеляват в опустошителен ураган. Следва дванайсетдневно пътешествие с камион, който тръгва от Ню Йорк и трябва да прекоси открай докрай Щатите, за да откара жирафите в зоологическата градина в Сан Диего. Зад волана на камиона е младият Удроу, който е останал кръгъл сирак по време на същия ураган и който търси мястото си под слънцето.

„Проектът „Матусал“ от Том Егеланд

Издава: „Персей“
Дата на публикуване: 8 февруари 2024 г.

За книгата: В „Проектът „Матусал“ археологът Бьорн Белтьо се сблъсква с библейската загадка за дълголетието. Според Светото евангелие дядото на Ной – Матусал, живял 969 години. Зрънцето истина в библейската легенда може ли да помогне за разкриване на загадката за дълголетието? Съществуват ли тайни, които остават скрити зад вратите на фармацевтичните компании и Църквата? В загадката, която Бьорн Белтьо трябва да разреши, е замесен и древният магически символ валкнут, в чиито сили някои вярват и до днес.

“Картографите” от Тамзин Мърчант

Издава: Noble Star Books
Дата на публикуване
: 8 февруари 2024 г.
Превод: Милена Даскалова
Редакция: Станислава Първанова
Илюстрации на корицата: Паола Ескобар

За книгата: Наследницата на фамилията на майсторите Шапкари Кордилия Хатмейкър открива скрита карта в телескопа на баща си – Просперо Хатмейкър, който е изчезнал в морето. Тя е убедена, че баща й не е изгубен и е някъде там… Това, с което Кордилия не очаква да се сблъска в търсенето си, е да попадне на тайното общество на Картографите. Както и да научи, че магията е навсякъде около нас – само ако знаеш къде да гледаш…

„Бейн” от Л. Дж. Шен

Издава: “Сиела”
Дата на публикуване: 9 февруари 2024 г.
Отговорен редактор: Христо Блажев
Превод: Евелина Пенева
Редактор: Ганка Филиповска
Коректор: Ния Харалампиева
Художник на корицата: Фиделия Косева  

За книгата: След драматичните „Вишъс“, „Ракъс“ и „Скандален“ е време за четвъртата книга от най-обичаната поредица на Л. Дж. Шен „Sinners of Saint“, в която се срещаме с мистериозния „Бейн“! Едно ранено момиче, минало през ада. Един чистокръвен дявол, за когото грехът е начин на живот. И шест милиона причини да не са заедно…

“Светлина между два океана” от М. Л. Стедман 

Издава: “Обсидиан”
Дата на публикуване: 9 февруари 2024 г.
Превод: Любомир Николов

За книгата: 1920 г. След четири години на Западния фронт Том Шърборн се е завърнал в Австралия и е назначен за пазач на фара на Янус Рок. Той е единственият обитател на този отдалечен от брега остров и се надява, че усамотението ще го откъсне от кошмарите на войната. 1926 г. Смелата и решителна Изабел, която сама е пожелала да сподели с Том суровото ежедневие насред океана, е на гроба на мъртвородения си син, когато чува бебешки плач. След три безуспешни опита да се сдобие с дете тя решава, че е полудяла. Но вълните наистина са изхвърлили на брега лодка, в която има труп на млад мъж и живо бебе. Том настоява веднага да докладва за инцидента. Но Изабел го моли да изчака един ден.

Аргайл” от Ели Конуей

Издава: “Колибри”
Дата на публикуване: 9 февруари 2024 г.
Превод: Надя Баева
Дизайн на корица: Стефан Касъров

За книгата: Мечтата на руски магнат да възвърне величието на нацията отключва верига от събития, които ще доведат света до ръба на хаос. Само Франсис Кофи, легендарен служител на ЦРУ, може да го предотврати. Но за тази цел ѝ е нужен човек с изключителни качества. Като Аргайл. След като животът му се преобръща след смъртта на родителите му, той просто се носи по течението и държи външния свят настрана. До момента, в който характерът и брилянтният му интелект привличат вниманието на една от най-властните жени в подземния свят.

Ако искате да включим и ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на editors@azcheta.com поне няколко дни преди излизането ѝ на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.

Можете да поръчате тези книги от Ozone.bg, като някои от тях ще намерите с отстъпка.