fb
@-книгиНовите книги на седмицатаСпециални

Новите книги на седмицата – 12 декември 2021

9 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим за вас. Защото искаме да обичате книгите още повече!

„Симон“ от Нарине Абгарян

Издава: „Лабиринт“
Дата на публикуване: 6 декември 2021 г.
Превод: Иван Тотоманов
Редактор: Емилия Л. Масларова
Коректор: Слава Алексндрова
Рисунка на корицата: Джетро Бък
Дизайн на корицата: Иван Масларов

За книгата: В малко градче в Армения на преклонна възраст умира Симон, каменоделец, който през дългия си живот се радва на уважението на всички в града, но и се слави с безбройните си любовни похождения. За да го изпратят в последния му път, в дома му се събират всички жени, които някога е обичал. И всяка от тях има своята история.

„Царството на слепите“ от Луиз Пени

Издава: „Софтпрес“
Дата на публикуване: 6 декември 2021 г.
Редакция:  Виктория Иванова
Дизайн на корицата: Радослав Донев

За книгата: 14-ият роман от бестселър поредицата на Луиз Пени! Завръщането в Трите бора е белязано от мистериозно завещание, което изправя Гамаш пред нова загадка и поредното мистериозно убийство. Но онова, което поглъща мислите му, е неразрешеният случай, довел до отстраняването му от поста главен комисар. „Царството на слепите“ е роман за тъмната заплаха от собствените ни действия, в който въпреки всичко блести светлината на надеждата.

„Томаш и носорогчето“ от Давид Машаду

Издава: “Емас”
Дата на публикуване:
6 декември 2021 г.
Превод: Илка Филипова-Бечева
Редактор: Василка Ванчева
Художник: Алекс Гозблау
Адаптация на корицата: Златина Зарева

За книгата: Една нощ Томаш напуска мястото и дома, където е прекарал целия си живот, и се отправя в незнайна посока. Причината – след нещастен случай в семейството му момчето е убедено, че е причината и че носи злини на хората около себе си.
Но едва пристигнал в близкия голям град, и страната е пометена от невиждан ураган. Томаш се озовава сред наводнения и развалини, а и връзка с майка си, естествено, вече не може да установи. Точно когато се чувства най-загубен и най-отчаян, той открива най-невероятния приятел…

„Извънземен“ от Ави Льоб

Издава: “Колибри”
Дата на публикуване: 6 декември 2021 г.
Превод: Росен Люцканов
Отговорен редактор: Вера Янчелова
Дизайн на корицата: Деница Трифонова

За книгата: Най-изявеният астроном в Харвард излага революционната теория, че Слънчевата система наскоро е била посетена от извънземна технология, дошла до нас от далечна звезда.

В края на 2017 г. учените от една обсерватория на Хаваите съзират обект, който прелита през вътрешната част на Слънчевата система, но се движи толкова бързо, че би могъл да дойде само от друга звезда. Ави Льоб, най-извеният астроном в Харвард, показва, че това не може да е астероид: движи се прекалено бързо и следва странна орбита, без да оставя следа от газ и отломки по пътя си. Има само едно обяснение за това: обектът е напреднала технология, създадена от далечна извънземна цивилизация.

„Стремеж към смисъл“ от Виктор Франкъл

Издава: “Хермес”
Дата на публикуване: 7 декември 2021 г.
Превод: Ангелин Мичев
Редакция: Даниела Атанасова
Дизайн на корицата: Мариана Станкова

За книгата: Издадена за първи път през 1969 г. и обединяваща поредица от лекции, книгата „Стремеж към смисъл“ е фундаментален труд за логотерапията – психотерапевтична система, базирана на идеята за търсенето на смисъл в живота като основен мотив в поведението на човека. Това ново и редактирано издание на книгата е първото от 1988 г. насам.

„Непрочетено“ от Димитър Воев

Съставител: Димитра Воева
Снимки: Нели Недева-Воева, Димитър Воев и личен архив
Рисунки: Димитър Воев
Графична концепция, оформление и корица: Артур Панов

За книгата: Димитър Воев (1965–1992) e български поет, композитор и музикант, чийто най-активен период обхваща годините около падането на Берлинската стена. Той е основател и фронтмен на редица музикални групи („Парадокс“, „Вход Б“, „Воцек  и Чугра“, „Кале“), най-известната от които е култовата „Нова генерация“, чийто стил Воев определя като „студена вълна“ (cold wave). Музико-поетическата мощ и влиянието на Димитър Воев днес са измерими не на последно място по силата на хилядите почитатели на творчеството му, родени буквално десетилетия след неговата преждевременна кончина.

„Имало едно време… два пъти“ от Франк Тилие

Издава: Enthusiast
Дата на публикуване: 7 декември 2021 г.
Превод: Иван Баталов
Редакция: Мария Чунчева
Дизайн на корицата: Ивайла Пеева

За книгата: Седемнайсетгодишната Жули изчезва през 2008 г., оставяйки една-единствена следа – велосипеда си, облегнат на дърво в гората. Това нещастие разтърсва Сагас, малко градче в планината, и смазва психически бащата на момичето – лейтенантa от жандармерията Габриел Москато, който започва разследване колкото безнадеждно, толкова и задълбочено и напрегнато.

„Опашка от убийци” от Антъни Хоровиц

Издава: „Еднорог“
Дата на публикуване: 9 декември 2021 г.
Превод: Зорница Русева
Редакция: Боряна Джанабетска
Оформление: Христо Хаджитанев

За книгата: Нова среща с детектива-консултант Даниъл Хоторн и неговия спътник по неволя, писателя Антъни Хоровиц, след бестселърите „Убийството е всичко“ и „Присъдата е смърт“. В „Опашка от убийци“ двамата се замесват в разследването на жестоко убийство, докато се опитват да разрешат собствените си проблеми и да преодолеят съмненията, които изпитват един към друг. Антъни Хоровиц отново заплита невероятна интрига, като същевременно представя блестяща сатира на света на книгите и техните автори, а не пропуска да се присмее и на самия себе си.

„90 хроники за щастие“ от Валентина Антонов

Издава: “Екрие”
Дата на публикуване: 9 декември 2021 г.
Редактор: Галина Попова
Предпечат и оформление: Галя Петрова

За книгата: „Казвам се Валентина Антонов. Може да ме познавате, а може би не, но аз ви познавам. Споделеното от мен ще ви помогне така, както помогна на мен и на много други, с които ни свързват общи идеали, професионални цели, сринати светове и осъществено НОВО начало. Преживях бърнаут. Едва оживях. Тук съм, за да ви разкажа и покажа. Успехът е в силата да продължаваш напред дори в най-трудните моменти. Желанието да променяш и готовността да се промениш!“.

„Софийски магьосници 4: Заветното заклинание” от Мартин Колев

Издава: Ciela
Дата на публикуване: 10 декември 2021 г.
Отговорен редактор:
Христо Блажев
Редактор и коректор:
Ганка Филиповска
Дизайн на корицата:
Исмаил Инджеоглу

За книгата: Настъпва времето на „Софийски магьосници: Заветното заклинание“ от Мартин Колев – вълнуващия завършек на една от най-популярните български фентъзи поредици! Изминала е година от Битката на последния печат. Но войната далеч не е спечелена – Гласът, страховитият демон, все така заплашва да превземе света през отслабената българска територия. Софийските магьосници се подготвят за очакваната унищожителна атака от неговата армия. 

„Никога“ от Кен Фолет

Издава: Artline Studios
Дата на публикуване: 10 декември 2021 г.
Превод: Боряна Даракчиева
Редактор: Стоян Христов
Дизайн на корицата: Георги Мерамджиев

За книгата: Новият забележителен епос от майстора разказвач Кен Фолет е нещо повече от трилър. Това е изпълнена с действие, обхващаща целия свят драма, която се разиграва в настоящето. „Всяка катастрофа започва с някакъв малък проблем, който не е бил разрешен“ – казва Полин Грийн, президент на Съединените щати в тази изпъваща нервите драма за международно напрежение. Смаляващ се оазис в пустинята Сахара; откраднат от американската армия дрон; ненаселен японски остров; тайно държавно хранилище със смъртоносни химически отрови: всичко това играе роля в една неумолимо ескалираща криза.

„Бурна съдба“ от Мередит Уайлд и Ейнджъл Пейн

Издава: „Издателство Егмонт“ 
Дата на публикуване: 11 декември 2021 г.
Превод: Юлия Чернева
Редакция: Радка Бояджиева
Коректор: Милена Александрова
Дизайн на корицата: Таня Минчева, Kontur Creative

За книгата: Кара Валари е нарушила един от най-върховните закони на Подземния свят и сега трябва да плати цената. Но нищо няма да спре нейният любим Максимус Кейн, за да я спаси. Пътешествието, което предприема, ще изпита смелостта му. Воден  от любовта си, той се отправя към Подземното царство единствено със знанията си от страниците на „Божествена комедия“.

Душата на Кара е подчинена на Хадес и неговите желания. Това означава да разкрие съкровените си чувства към Максимус, заради които се е  опълчила на бога. Бъдещето ѝ изглежда предначертано, тя е обречена да изживее най-големия си кошмар. Точно тогава обаче намира начин да се свърже с любимия си. Дали виденията ѝ за Максимус ще ги съберат още веднъж, или са просто поредното наказание? Кара е отново готова да се бори за оцеляването си. Тъмнината може да я разделя от Кейн, но те са свързани от съдбата. Но дали тяхната любов ще преживее тази буря?

Ако искате да включим и ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на editors@azcheta.com поне няколко дни преди излизането ѝ на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.

Можете да поръчате тези книги и други ненамалени продукти с 5% отстъпка от Ozone.bg, като ползвате код azcheta21q4 при завършване на поръчката си. Всички кодове за отстъпка за читателите на „Аз чета“ можете да видите тук.