fb

Книжарници "Хермес" препоръчват, виж какво!

@-книгиНовите книги на седмицата

Новите книги на седмицата – 12 май 2019 г.

9 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим всеки ден. Защото искаме да обичате книгите още повече!

„Сто и една годишният старец, който твърде много размишляваше“ от Юнас Юнасон

Издава
: „Colibri“
Дата на публикуване: 7 май 2019 г.
Превод: Милена Дякова
Художник на корицата: Стефан Касъров

За книгата: Краят на XV и зората на XVI век… Италия е раздирана от войни с френските крале, от вътрешни борби и съперничество между благородническите фамилии за власт и меценатство. Савонарола е отлъчен от Църквата, обесен и изгорен, дипломатът Макиавели брани Флорентинската република от посегателствата на папския син Чезаре Борджия, възражда се неоплатонизмът. Леонардо създава шедьовъра „Тайната вечеря“ и изследва магията на числата и енигмата на геомет-ричните тела с помощта на францисканския математик Лука Пачоли. Над флорентинската катедрала се издига куполът на Брунелески, Микеланджело извайва своя „Давид“. На фона на разнолика мозайка от бурни  политически събития, множество философски препратки и възход на интелекта и художествения талант се откро-яват… една отрязана ръка и едно убийство заради редки старинни трудове, една кражба и един шифър за тайна библиотека, хранилище на безценно познание и на опасен ръкопис.

„Въздушна клопка“ от Майкъл Крайтън

Издава: „Бард“
Дата на публикуване: 7 май 2019 г.
Превод: Веселин Лаптев
Корекция: Екатерина Иванова
Дизайн на корицата: „Мегахром“

За книгата: Полетът от Хонконг до Денвър е малка зелена точка на радара, само на половин Полетът от Хонконг до Денвър е малка зелена точка на радара, само на половин час от Калифорния, когато контролната кула получава съобщение за аварийно кацане. Пилотът отправя зов за помощ – ще са нужни четиресет линейки на пистата. След мистериозен инцидент салоните на самолета са почти унищожени. Петдесет и шестима пътници са ранени, а трима са мъртви… Какво се е случило на борда на Полет ТПЕ 545? Кейси Сингълтън се заема със случая. Тя трябва да открие истината, преди да избухне грандиозен медиен скандал, намесвайки бизнес за милиарди долари. Сега животът на много хора е в ръцете ѝ, но как ще успее навреме, щом всички са срещу нея, дори и колегите ѝ? Всички те крият нещо…

„Рико, Оскар и призрачните сенки“ от Андреас Щайнхьофел

Издава: „Емас“
Дата на публикуване: 7 май 2019 г.
Превод: Василка Ванчева
Редакция
: Цвета Германова
Художник:
Борис Драголов
Дизайн на корицата: 
Петер Шьосов

За книгата: Всичко започва от един макарон. Да, от един захвърлен на земята пред блока на Рико, самотен макарон! Ще кажете случайност? Но не и за десетгодишния Рико. Защото в разследването на произхода на мазния макарон момчето разкрива, че в кооперацията им стават странни неща и невинаги лошите са най-лоши, набелязва си нов баща, запознава се с Оскар, момчето със смешната мотористка каска. А дребният Оскар става най-добрият му приятел. Но един ден Оскар изчезва и в главата на Рико настава хаос – „нисконадареното“ момче, на което някои се подиграват, тръгва, рискувайки живота си, по следите на страшния АЛДИ-похитител, пред когото треперят родителите на малки деца от цял Берлин… 

„Отворени възможности“ от Цвета Делчева

Издава: „Ерго“
Дата на публикуване: 7 май 2019 г.
Редакция: Юлиан Жилиев
Дизайн на корицата: Весела Кучева

За книгата: „Отворени възможности“ събира издадени и още непубликувани стихове, фрагменти, миниатюри и стихове в проза в едно гигантско поетическо изречение, съставляващо мегасинтаксиса на книгата, или, както го казва поетесата: Онова, което ми беше дадено да напиша.

„Пациент 488“ от Никола Бьогле

Издава: „Enthusiast“
Дата на публикуване: 7 май 2019 г.
Превод: Силвия Колева
Художник на корицата: 
Биляна Славкова

За книгата: Психиатрична болница „Гаустад“, Осло. В едно мразовито утро тялото на пациент е открито мъртво, а устните му са застинали сякаш в нечовешки вик. С разследването се заема инспектор Сара Геринген, която разбира веднага, че този случай не прилича на никой друг… Необичайните обстоятелства около вероятното самоубийство нямат край: Защо жертвата има белег с числото 488 на челото? Какво означават тайнствените рисунки на стената на стаята ѝ? Защо болничният персонал отказва да разкрие истинската самоличност на покойника, настанен в „Гаустад“ преди повече от тридесет години?

„Значи съм живял. Автобиография“ от Павел Поппандов

Издава: „Millenium“
Дата на публикуване: 10 май 2019 г.
Дизайн на корицата: Николай Киров

За книгата: Спомените на един от най-обичаните български актьори излизат, събрани в книга. Изиграл редица знакови роли в емблематични филми, театрални постановки, както и спечелил усмивките на хиляди български сърца с участието си в телевизионното предаване Клуб „НЛО“, Павел Поппандов споделя своя опит и незабравими случки от снимачната площадка, както и извън нея.Книгата е посветена на всички хора, с които Павел Поппандов се среща по време на личния си и професионален път – на много стойностни български актьори, актриси, режисьори и сценаристи, драматурзи, художници, композитори, оператори. Хора, които наистина са били ярки таланти, творци със свой собствен четлив почерк, които лека-полека потъват в забрава.

„Когато напуснахме Куба“ от Шанел Клийтън

Издава: „Егмонт“
Дата на публикуване: 7 май 2019 г.
Превод: Милена Илиева
Редакция: Иванка Ангелова
Художник на корицата: Златина Зарева

За книгата: Вълнуващ роман от автора на „Догодина в Хавана“ за избора на млада кубинска емигрантка, замесена в политическите игри по време на Карибската криза. Кубинската революция отнема всичко на Беатрис Перес – приятелите, роднините, любимия ѝ остров. Вербувана от ЦРУ, тя се вмъква в близкото обкръжение на Фидел Кастро и се впуска в опасния свят на шпионажа. Дори един погрешен ход може да ѝ струва всичко – не само родния остров, но и любовта на живота ѝ…

„Шантавя до Шия“ от  Радостина Николова

Издава: „Мармот“
Дата на публикуване: 10 май 2019 г.
Редакция: Гергана Рачева
Предпечат: Андрей Михов
Дизайн на корицата: Христина Ефтимова

За книгата: Стиска ли ти да се изправиш лице в лице със Стефания – Шантавѝя, която може (или не може) да превръща хората в зайци, бухали, кози и гъсеници? Плановете за лятото на близнаците Лина и Нико стават на пух и прах, когато семейството им се мести в нов дом… на село! За нула време децата успяват да се спречкат с новата си съседка, което поставя началото на върволица смешни, страшни и неочаквани събития. Възможно ли е, тъкмо когато стане напечено, да стане още по-напечено?

„Дневниците на Ая“ от Яна Станкова

Издава: „Хермес“
Дата на публикуване: 7 май 2019 г.
Редакция: Деметра Димитрова
Дизайн на корицата: Мариана Станкова

За книгата: Един прекрасен, наглед съвсем обикновен четвъртък преобръща живота на една млада жена. В столичен квартал, който все още няма история, Ая намира отдавна изгубената си сестра… само за да изчезне отново. За да запълни пропастта между тях и да наваксат двайсет и петте години раздяла, тя ù оставя дневниците, които е водила от дете. Прочитайки написаното, сестра ù решава да разкаже нейната историята – понякога тъжна и трогателна, понякога смешна. Но истинска.  Историята на Ая… Една интригуваща и мистична история, която ще ви накара да повярвате в чудеса! Вече никога и нищо няма да бъде същото…

„Източникът“ от Д-р Тара Суорт

Издава: „Изток-Запад“
Дата на публикуване: 7 май 2019 г.
Превод: Евелина Андонова
Редакция: Вера Янчелова
Дизайн на корицата: Деница Трифонова

За книгата: „ТАЙНАТА“ ЗА СКЕПТИЦИ! Книгите за самопомощ като „Тайната“ ни уверяват, че можем да станем господари на съдбата си, като овладеем Закона за привличането и променим мисленето си. Ако се абстрахираме от мистиката, ще видим, че в основата на тази идея лежи фундаментална истина, която се подкрепя от последните открития в невронауката. Повечето неща, които искаме в живота – здраве, щастие, богатство, любов, – се управляват от способността ни да мислим, чувстваме и действаме по определен начин, т.е. от нашия мозък. Д-р Тара Суорт, невроучен, психиатър и житейски наставник, е напълно убедена, че можем да променим начина, по който функционира мозъкът ни, и така да трансформираме живота си.

„Феликс и невидимият извор“ от Ерик-Еманюел Шмит

Издава: „Ера“
Дата на публикуване: 7 май 2019 г.
Превод: Гриша Атанасов
Редакция: Евгения Мирева
Дизайн на корицата: Фиделия Косева

За книгата:  Дванайсетгодишният Феликс живее безметежно с майка си – прекрасната Фату, която държи малкото уютно бистро „На бачкане“. Забавните и колоритни постоянни посетители са неговото семейство – всезнаещият г-н Софронидес, мъжкараните Белот и Ребелот, дребната азиатка Тран с кучето си Господин, човекът-речник Робер Ларус… Но попаднала в бюрок-ратичен капан, Фату затъва в депресия, за която няма лек. Тя, която е била въплъщение на щастието, вече е само безжизнена сянка. За да я спаси, Феликс я повежда с помощта на красивия си баща – морския капитан Сент Еспри, на пътуване, което ще ги отведе до невидимите извори на духовни сили. Къде се крият те и ще върнат ли силите за живот на майка му?

Ако искате да включим и ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на martina.lambova@gmail.com поне няколко дни преди излизането й на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.