fb
НовиниНовите книги на седмицата

Новите книги на седмицата – 12 май 2024

6 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим за вас. Защото искаме да обичате книгите още повече!

„Книгата, която искате всички, които обичате*, да прочетат (*а може би и някои, които не обичате)“ от Филипа Пери

Издава: “Изток-Запад”
Дата на публикуване: 7 май 2024 г.
Превод: Елена Стоянова
Редактор: Вера Янчелова

За книгата: „Тази книга е едно обобщение на многото отговори на въпросите, с които хората са се обръщали към мен през годините, на работата ми като терапевт и автор на рубрика за съвети, на беседи и събития, както и на ежедневното общуване. Обичам въпросите ви, защото от тях научавам за пропуските на хората. Макар че всеки човек е уникален и въпросите, които ми задават, обикновено са много специфични, откривам, че в тези пропуски има модели и сходства и за тях можем да приложим някои общовалидни принципи и техники“. – Филипа Пери

„Отвъд лъжите” от Вал Макдърмид

Издава: “Еднорог”
Дата на публикуване: 7 май 2024 г.
Превод: Боряна Джанабетска
Редакция: Юлия Костова
Дизайн на корица: Христо Хаджитанев

За книгата: През април, 2020 цяла Шотландия е в локдаун, но това не означава край на престъпленията. Карен и нейният екип започват работа по нов случай, след изненадващо обаждане от Националната библиотека. В архива на библиотеката попада незавършен ръкопис на известен автор на криминални романи, описващ перфектното убийство. Той поразително прилича на историята около безследното изчезване на студентката Лара Харди, потресло цяла Шотландия година по-рано. Карен не вярва в случайностите и макар че авторът на ръкописа е мъртъв, отдел „Студени досиета“ започва разследване. Знаем, че когато инспектор Пири поеме по горещи следи, тя няма да намери покой, докато не доведе нещата докрай. В случая важното е да се отсее истината от описаното в романа, а това няма да е толкова лесно, още повече че всички методи на разследване са донякъде невъзможни в настоящия момент. Все пак Карен винаги намира начин. Тя приема за своя мисия да направи така, че семейството на Лара да намери покой. Затова ще бъде безмилостна към всеки, който има нещо общо с нейното изчезване, каквото и да й струва това…

Така, сякаш…” от Нада Григорова

Издава: „Недланд“
Дата на публикуване
: 7 май 2024 г.
Редакция: Мая Славона
Дизайн на корицата: Нада Григорова

За книгата: Това е много лична книга, която съдържа избрани творби – поезия и проза. Позната като автор на психологическия фантастичен роман „Скритото време“, сега Нада Григорова ни пренася в съвременния свят, където социалните проблеми вълнуват съзнанието й. Заедно с това ни поднася своите лирически творби – модерни, понякога странни, но и мъдри.

„Балада за самозвания рицар Желязко и огнедишащия дракон Димчо“ от Сотир Гелев и Пенко Гелев

Издава: „Ентусиаст“
Дата на публикуване: 8 май 2024 г.
Редактор: Петя К. Димитрова
Художник: Пенко Гелев 

За книгата: Баладата, съчинена и изпята от барда Пейо, разказва за младия ковач Желязко, който след срещата си с прочут рицар, решава и той да прослави името си с героични подвизи, като спасява млади девици от опасни дракони. Собственоръчно изковал бронята и меча си,  той потегля със своя железен кон за решителен двубой с огнедишащия змей Димчо. За всеобща изненада битката със звяра не преминава точно така, както ковачът е очаквал. Малки и големи ще имат възможност да се насладят на тази вълнуваща история както във формата на богато илюстрирано издание, така и на екран. Филмът е по сценарий на Сотир Гелев и под режисурата на Пенко Гелев, който е и художник на филма. Лентата е озвучена с гласа на актьора (и режисьор) Иван Панев, а Благой Димитров пише музиката, както и песента към филма „Не искам вече да съм беден“.

„Общежитие за чудовища 2: Мракът на вампира” от Милен Хальов 

Издава: “Сиела”
Дата на публикуване:
10 май 2024 г.
Отговорен редактор: Христо Блажев
Редактор:
Ганка Филиповска
Коректор:
Ния Харалампиева 
Художник на корицата:
Стоян Атанасов 

За книгата: Готови ли сте за нова порция чудовищно добри приключения из мрачните и магични кътчета на винаги разноликия Студентски град? Време е за „Общежитие за чудовища 2: Мракът на вампира“ – втора книга от експлозивната фентъзи сага на обичания писател и автор на „Кало Змея“ Милен Хальов! Оказала се в епицентъра на древна битка между светлина и мрак, Теа отново е изправена пред избор, който може да обрече най-скъпото ѝ – общежитието за чудовища – на гибел.

„1001 чудеса от света. Мексико“ от Сергей Герджиков

Издава: „Ерове“
Дата на публикуване: 10 май 2024 г.

За книгата: Пътешествията са пътища към чудесата, щедро разпръснати по нашата планета, а някои хора пътуват и отвъд нея. Аз съм пътник и скитам по света в търсене на чудесата – онези прелести, които ни оставят без дъх и остават в паметта за цял живот. Пътувам от 1976 – близо половин век. Започнах като студент, после като алпинист, търсещ далечни върхове и стени. Границите се отвориха и тръгнах по света в търсене на тези прелести. Публиката е запозната с мои пътеписи: двете книги за Япония, пътеписи в списанията Съвременник, ГЕО, National Geographic, Моето пътуване, Вокруг света, The Explorer, в сайтове за пътеписи. Бил съм в 50 страни за кратко и задълго. Замисълът на пътешествието в МЕКСИКО включваше почивката на лазурен бряг и историята на Мексико преди Конкистата. Мексико е огромна територия на топли хора, на слънце, джунгли и лазурни брегове. Мексико е земя на древните ацтеки и на маите – загадъчни народи, които създават група култури и цивилизации в Мезоамерика. Държавите им са мъртви или завладени, разрушени и претопени в европейската цивилизация след откриването на Америка от Христофор Колумб и испанската Конкиста.

Ако искате да включим и ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на [email protected] поне няколко дни преди излизането ѝ на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.

Можете да поръчате тези книги от Ozone.bg, като някои от тях ще намерите с отстъпка.