fb
Новини

Новите книги на седмицата – 12 юни 2022

8 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим за вас. Защото искаме да обичате книгите още повече!

„Рационалност“ от Стивън Пинкър

Издава: „Изток-Запад“
Дата на публикуване: 6 юни 2022 г.
Превод: Росен Люцканов
Отговорен редактор: Вера Янчелова
Дизайн на корицата: Деница Трифонова   

За книгата: Изправени сме пред смъртоносни заплахи за здравето, за демокрацията, за живота на нашата планета. Макар проблемите да са сериозни, нашият биологичен вид разполага с ефективни средства за откриването на решения: логиката, критичното мислене, теориите на вероятностите, корелацията и причинността, оптималните начини за преразглеждане на убежденията и вземане на решения в условия на несигурност… Тези инструменти на мисленето са незаменимо средство за избягване на глупостта в личния и в обществения ни живот. Те ни помагат да преценяваме рисковете, да разпознаваме съмнителните твърдения, да вникваме в озадачаващите парадокси, да разбираме перипетиите и трагичните обрати в живота си. Може би за да разберем разума, трябва да се вгледаме в неговото отсъствие.

„Съвършени останки“ от Хелън Фийлдс

Издава: Benitorial
Дата на публикуване: 6 юни 2022 г.
Превод: Майре Буюклиева
Редакция: Илияна Бенова – Бени 

За книгата: В отдалечената планина Кеърнгорм тялото на Илейн Бъкстън гори. В заключена задна стаичка в къща в Единбург мракът поглъща виковете на истинската Илейн Бъкстън. Инспектор Люк Каланак е oставил обещаваща кариера в Интерпол и след отвличането на втора преуспяла жена се впуска в надпревара със сериен убиец.

„Пътят на фрилансъра“ от Роберт Влах

Издава: „Локус Пъблишинг“
Дата на публикуване: 6 юни 2022 г.
Превод:  Тодор Кенов
Редакция: Саша Александрова
Дизайн на корицата: Емил Марков

За книгата: Най-изчерпателният пътеводител за фрилансъри, писан някога – изпълнен с доказано ефективно ноу-хау и ценни съвети от експерти от световна величина, като Дейвид Алън, Адам Грант, Дейвид Хансън. Несъмнено фриланс практиката е най-обичайният подход за работа на свободния пазар. С малък капитал, минимален риск и опростен инструментариум може да постигнете успешна бизнес кариера, да бъдете шеф сам на себе си и да вършите значима и добре платена работа.

„Порочна любов“ от Ана Хуанг

Издава: „Издателство Егмонт“
Дата на публикуване: 28 май 2022 г.
Преводач: Галя Евтимова
Редакция: Надя Калъчева
Коректор: Милена Александрова
Илюстрация на корицата: Мира Минкова

За книгата: Алекс Волков е дявол с ангелско лице и прокълнато минало, от което не може да избяга. Трагедия белязва живота му още в ранна детска възраст и определя пътя към отмъщение на всяка цена. В сърцето му няма място за никого. Но когато е принуден да се погрижи за малката сестра на най-добрия си приятел, дълбоко в него се пробужда нещо. Пукнатина. Пламък. Огън, който е напът да опожари света му.

„Кой си ти?“ от Лиз Бурбо

Издава: „Enthusiast“
Дата на публикуване: 6 юни 2022 г.
Превод: Гергана Соколова
Редакция: Йоана Йорданова
Дизайн на корицата: Enthusiast

За книгата: Любознателният читател, който се обръща към себе си, задавайки си въпроса „Кой съм аз?“, ще открие в тази книга важни напътствия за дългия и предизвикателен процес на себеопознаването. Благодарение на практични примери от всекидневието и анализирайки какво мисли, казва, чува, вижда или чувства, той ще научи много за себе си. Лиз Бурбо описва в детайли и значението на формата на тялото на човек, а повече от 250 неразположения и болести са обяснени от гледна точка на тяхната метафизична същност, като по този начин се дава възможност да бъдат открити първопричините им. В резултат получаваме изцеление, подобряване на качеството на общуване между хората и на живота като цяло. И достигане до една по-добра форма на нашия Аз.

„Мотоциклетни дневници“ от Ернесто Че Гевара

Издава: „Асеневци“
Дата на публикуване: 6 юни 2022 г.
Редакция: Кристина Петрова, Цветина Цолова
Дизайн на корицата: Anthe Studio

За книгата: Ернесто Гевара и Алберто Гранадо са в своите ранни 20 години, когато поемат на път с мотоциклет Norton, търсейки приключение. За 9 месеца успяват да прекосят 8000 км и да преминат през Аржентина, Чили, Перу, Колумбия и Венецуела. Прекосяват Андите, пустинята Атакама и басейна на Амазонка. Пътуват на автостоп, параход и дори на кон. Потопени в суровите условия, в които живеят жителите на Латинска Америка, Гевара и Гранадо завинаги променят своите мироглед, нагласи, представи и възприятия. Стават свидетели на социалната несправедливост към миньорите, преследването на комунисти, прогонването на прокажени и отритването на наследниците на инките.

„Ловецът на русалки“ от Красимир Димовски

Издава: “Хермес”
Дата на публикуване: 7 юни 2022 г.
Редакция: Стойо Вартоломеев
Дизайн на корицата: Георги Станков                                                                                          

За книгата: „Ловецът на русалки“ – три новели за любовта и яростта. Любовта към сътворението – последният ключ, който отваря вратата между жената и мъжа. Любовта към властта – последният ключ, който отваря вратата между човеците и ада. Три истории, пропити с мистичност, вълшебна еротика и драматизъм, олекотен от хумористичните ситуации, в които изпадат героите, водени от своите страсти и стремежи. Смъртоносният стремеж на един мъж да владее света, любовният на една жена да владее мъжа и стремежът към свободата носят хоризонт на „малкото човечество“, обречено да живее между Могила и Могилчица… Един малък свят, населен с големи идеи, познат от „Момичето, което предсказваше миналото“. Открит и пресътворен с неповторимия стил на Димовски.

„Синовете на Джо” от Луиза Мей Олкът

Издава: „Ciela“
Дата на публикуване: 8 юни 2022 г.
Отговорен редактор: Милена Ташева
Превод: Росица Тодорова
Редактор и коректор: Велислава Вълканова
Дизайнер на корица: Фиделия Косева 

За книгата: Трогателният финал на класическата семейна сага за малки и големи и последна среща с любимите герои от „Малки жени“ – сестрите Марч и техните съпрузи. Десет години след края на „Малки мъже“ нежното перо на американската писателка Луиза Мей Олкът отново ни отвежда в имението „Пламфийлд“, което Джо и професор Баер са превърнали в необикновено училище и убежище за дузина момчета. Днес синовете на Джо са пораснали и поели по пътя си, но все още носят в душите си ценностите и заръките на жената, която е отворила дома и сърцето си за тях. В дни на трудности, житейски бури и крушения, те знаят, че в „Пламфийлд“ ги очаква дом – спокоен пристан и прегръдка, способна да излекува всяка рана.

„Пазителят на сънищата“ от Робърт Ингпен

Издава: „Лабиринт“
Дата на публикуване: 9 юни 2022 г.
Превод: Емилия Л. Масларова
Илюстрации: Робърт Ингпен

За книгата: Откъде идват сънищата?

Къде живеят?

От какво са направени?

Защо не дават да ги помним и след като се събудим?

Едва ли има дете, пък и възрастен, които да не са задавали тези въпроси.

Световноизвестният художник и писател РОБЪРТ ИНГПЕН, носител на наградата „Андерсен“, наричана и „Нобел за детска литература“, отговаря на тях с приказни рисунки и текст, в които разказва на внучка си Алис за Пазителя на сънища, когото никой не е виждал, но който има какви ли не капани и примки и лови с тях кошмарите – да не би да се сбъднат, а също смалява с отвари змейове и вещици, за да не пакостят на децата.

„Семейните фантоми“ от Брюно Клавие

Издава: „Колибри“
Дата на публикуване: 10 юни 2022 г.
Превод: Красимир Петров
Дизайн на корицата: Стефан Касъров

За книгата

Какво е „семеен фантом“, как въздейства върху членовете на семействата и техните потомци, как се предава от несъзнавано на несъзнавано, защо някои деца са обсебени от своите предци, а немалко жени цял живот чакат да се появи принцът на бял кон? На тези въпроси – и на много други – отговаря Брюно Клавие в „Семейните фантоми“ (2013), книга, чрез която ни въвежда в един изумителен свят, където „всичко неказано се повтаря“. Тайни, страхове, травми, неврози и налудности се възпроизвеждат от поколение на поколение. Всеки може да стане жертва на призрак, дори великите. Освен случаите на деца и възрастни, с които запознава читателя, Клавие подлага на задочна трансгенерационна психоанализа Артюр Рембо, Винсент ван Гог и самия Зигмунд Фройд. Това придава допълнителен интерес на едно крайно любопитно четиво, написано на ясен и популярен език в духа на Ан Анслен Шютценбергер и Франсоаз Долто.

Ако искате да включим и ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на editors@azcheta.com поне няколко дни преди излизането ѝ на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.

Можете да поръчате тези книги и други ненамалени продукти с 5% отстъпка от Ozone.bg, като ползвате код azcheta22q2 при завършване на поръчката си. Всички кодове за отстъпка за читателите на „Аз чета“ можете да видите тук.

[ + ]