fb
@-книгиНовите книги на седмицатаСпециални

Новите книги на седмицата – 13 декември 2020 г.

11 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим за вас. Защото искаме да обичате книгите още повече!

„Коледното яйце” от Мери Кели

Издава: “Еднорог”
Дата на публикуване: 7 декември 2020 г.
Превод: Боряна Джанабетска
Редакция: Юлия Костова

За книгата: В „Коледното яйце“, част от поредицата на Британската библиотека, представяща забравени шедьоври от златните години на британската криминална проза, възрастна жена е открита мъртва в своя занемарен апартамент в Лондон. Изглежда невероятно, но това е княгиня Олга Карухина, избягала от родната си Русия непосредствено след революцията. А сандъкът, който дълги години е държала под леглото си и в който е пренесла родовите си скъпоценности и накити, включително и безценно яйце на Фаберже, е празен. Дали тя е убита и кой е успял да обере съкровището й? Това трябва да разкрият инспектор Брет Найтингейл и сержант Бедоус. 

„Това е ритуалът” от Роб Дойл

Издава: “АМАТ-АХ”
Дата на публикуване: 7 декември 2020 г.
Превод: Мирела Христова
Редакция: Мирела Христова
Дизайн на корицата:  Христина Стоянова

За книгата: Млад мъж броди из пуст индустриален терен в покрайнините на Дъблин, където среща странен скитник в хватката на опасна идеология. Оглежда се в трескавия му поглед, за да види какво: бездната на празното си бъдеще или може би спасение? Жена бяга от провалената си връзка и се оказва участник в спящ експеримент. Обсебен от Ницше мъж се вкопчва отчаяно в червените обувки на гаджето си. 

„От мен до другото безсмъртие“ от Ива Спиридонова

Издава: „Библиотека България“
Дата на публикуване
: 7 декември 2020 г.
Редакция: Камелия Кондова
Дизайн на корицата: Александрина Валенти

За книгата: Ива Спиридонова има дълбоко уважение към думите, което я застрахова да ги употребява напразно. Разпознаваема е нейната поезия, което я прави автор с физиономия, с послания от сърцето, но от грамотното сърце, което първо се е научило да обича, а после да пише, че обича. „От мен до другото безсмъртие“ е любовна книга. Но не само. Откровена книга. Но не само. Смела книга. Но не само. Това „още нещо“, което я прави безспорен литературен факт, е точно този респект от думите – много близко до призванието, до неизбежната потребност да се разголиш до сричка и до… душа” – Камелия Кондова, редактор

„Тъмна звезда” от Браян Фрийман

Издава: “Ера”
Дата на публикуване: 7 декември 2020 г.
Превод: Марин Загорчев
Редакция: Гриша Атанасов
Дизайн на корицата: Мира Минкова

За книгата: Браян Фрийман се завръща с нов наелектризиращ роман, който светкавично се превръща в бестселър. Лайза Пауър е успешен автор на трилъри, но след поредица от травматични загуби се усамотява в отдалечената си къща, за да лекува своята болка. Самотата ѝ обаче не трае дълго…Една вечер мистериозно момче без име и спомени се появява в дома ѝ. Единственото, което помни са последните няколко часа. Шокиращата му история изненадващо съвпада с откъси от собствения ѝ роман. В името на безопасността на момчето, Лайза решава да разкрие мистерията, но могъщи хора застават на пътя ѝ. Капанът около двамата се затяга все по-бързо. Но дали всичко е такова, каквото изглежда?

„На смелите се прощава“ от Крис Клийв

Издава: “ICU”
Дата на публикуване: 8 декември 2020 г.
Превод
: Невена Дишлиева-Кръстева
Редакция: Надежда Розова
Корекция: Ива Колева
Дизайн на корицата: Живко Петров

За книгата: „На смелите се прощава“ е роман взрив. Тук любовта е спасение, приятелството – въпрос на чест, а разстоянията сближават. Характерният стил на Крис Клийв е още по-зрял и запомнящ се, а разтърсващите сцени на човечност са на всяка страница. „На смелите се прощава“ е роман за дързостта да бъдеш себе си в немислими ситуации на крайност; за крехкостта на живота и смелостта на мечтите. За Лондон – градът на началата. И най-вече за любовта.

„Другата истина“ от Александра Маринина

Издава: “Хермес”
Дата на публикуване: 8 декември 2020 г.
Превод
: Здравка Петрова
Редакция: Даниела Атанасова
Дизайн на корицата: Георги Станков

За книгата: Анастасия Каменская се съгласява да направи необичайна услуга – да научи младия журналист и начинаещ писател на детективски романи Пьотър Кравченко да чете криминално дело. За целта той настоява да разгледат старо дело за тройно убийство на семейство в Москва. Докато внимателно разглежда делото, Каменская започва да си задава редица въпроси. Всъщност истината винаги ли е една?

„Десет слепи срещи“ от Ашли Елстън

Издава: “Ибис”
Дата на публикуване: 8 декември 2020 г. 
Превод: Боряна Даракчиева
Редакция: Преслава Колева
Дизайн на корицата: Кремена Петрова

За книгата: Софи няма търпение да прекара повече време насаме с приятеля си Грифин. Но когато разбира, че той иска малко почивка и свобода от връзката им, тя търси утеха в къщата на баба си и дядо си, където останалата част от голямото им семейство са се събрали за празника. Тогава баба ѝ измисля блестящ (или може би не) план – през следващите десет дни София ще отиде на десет слепи срещи с различни кандидати, избрани от нейните роднини. Сладката ѝ братовчедка Сара ще я изпрати на среща с атрактивен колежанин. Леля ѝ Патрис ще я запише за водеща роля в пиеса за Рождество Христово, а кавалерът ѝ едва ще стига до рамото ѝ. И ще има истинско ревящо бебе. Когато Грифин се появява неочаквано и моли за втори шанс, Софи се чувства по-объркана от всякога. Защото може би тя е започнала да изпитва чувства към някой друг. Изглежда, това ще са най-лошите коледни празници. Или пък не?…. 

„Фрида Кало и цветовете на живота“ от Каролине Бернард

Издава: “Емас”
Дата на публикуване: 9 декември 2020 г.
Превод: Ваня Пенева   
Редакция: Цвета Германова
Дизайн на корицата: Златина Зарева

За книгата: Новото попълнение в популярната Колекция „Музи“ е романът за живота на несломимата, ярката, непокорната Фрида Кало от авторката на „Музата на Виена“ и „Рандеву в „Кафе дьо Флор“ Каролине Бернард.

„Някога и в бъдеще: Кралят е жив мъртвец“ от Кийрън Гилън и Дан Мора

Издава: „Студиото Артлайн“
Дата на публикуване: 9 декември 2020 г.
Превод: Здравко Генов

За комикса: Легендите, историите…До една са верни. Група националисти открива ножницата на прочутия Екскалибур и използва магическите ѝ свойства, за да възкреси крал Артур и да изпълни мрачно пророчество. Само един ловец на чудовища – пенсионерката Бриджит МакГуайър, знае как да спре тези митични сили. Тя въвлича своя внук, Дънкан, в свят, който за него е съществувал само в приказките, и двамата заедно се отправят на пътешествие, което ще им разкрие сложната история на семейство МакГуайър и ще доведе до сблъсък със смъртоносните тайни от миналото на Великобритания, които заплашват и бъдещето ѝ.

„Денят, в който мама отиде на небето” от Петър Станимиров

Издава: “Сиела”
Дата на публикуване: 9 декември 2020
Редакция: Благой Иванов
Корица: Петър Станимиров

За книгата: Две деца, заченати в грях, трябва да оцелеят. Сами и привидно беззащитни, те се лутат в пущинака и търсят пътя към своето неясно бъдеще. По петите им е техният баща – свиреп, безмилостен, жаден за кръв и подвластен на древен демон, обсебил душата му. Закрила ще открият у своята майка – свръхестествено създание, което съществува между този и онзи свят. Предстои им сблъсък със самата съдба!

“Смели и различни. Историите на 50 удивителни българки” от Деси Нико

Издава: “Ракета”
Дата на публикуване: 9 декември 2020 г.
Научен редактор: Катя Зографова
Илюстрации: Петя Димитрова – Leupep
Дизайн на корицата: Георги Вълков

За книгата: Кои са имената зад тези впечатляващи истории и постижения? Някои от героините са познати като имена на децата. За други вероятно никога не са чували. А те заслужават историите им да бъдат разказвани! Смели момичета, които са се преобличали в мъжки дрехи, за да се бият за свобода. Самарянката Райна Касабова, която хвърляла бележки с призиви за мир от самолет. Жени, помогнали за спасяването на всички български евреи по време на Втората световна война. Първата жена  дипломат в Европа. Княгини и царици, които не са се глезили с богатствата си, а са помагали на нуждаещите се. Жена архитект, построила някои от най-внушителните сгради в София – Виктория Ангелова-Винарова. Жена режисьор, която се е качвала на огромни кранове, за да снима филмите си. Пътешественички, актриси, певици, балерини, спортистки, писателки с невероятни истории. Брилянтни жени учени, които са правели открития в ядрената физика, в психиатрията, гмуркали са се да търсят останки от потънали градове в морските дълбини.

„Митология“ от Едит Хамилтън

Издава: “Изток-Запад”
Дата на публикуване: 10 декември 2020 г.
Превод: Мария Кондакова
Редакция: Вера Янчелова
Адаптация на корицата: Деница Трифонова

За книгата:  Световно призната класика, която завладява милиони читатели по света с безсмъртните си разкази за богове и герои. „Митология“ на Едит Хамилтън успява по-убедително от всяка друга книга да съживи за съвременния читател гръцките, римските и скандинавските митове, които са от първостепенно значение за западната култура – историите за богове и герои, които вдъхновяват хората от Античността до настоящето.

„Дванайсет коледни с героите на Роалд Дал“

Издава: “Enthusiast”
Дата на публикуване
: 11 декември 2020 г.
Превод: Катя Перчинкова
Редакция: Петя К. Димитрова
Дизайн на корицата: Куентин Блейк; Адаптация – Яна Аргиропулос
Илюстрации: Куентин Блейк

За книгата: С бляскаво-сладки рецепти за празнично пиршество, хитри закачки, които да ви вкарат в списъка на непослушните, невероятни коледни активности и духовити шеги, които ще разсмеят дори Дядо Коледа, Разказвач №1 в света ви поднася всичко, от което се нуждаете за една много весела Коледа!

„Писател, моряк, войник, шпионин“ от Никълъс Рейнолдс

Издава: „Лабиринт“
Дата на публикуване: 11 декември 2020 г.
Превод: Юлия Гешакова
Редактор: Мила Томанова
Художник на корицата: Иван Масларов

За книгата: Хемингуей, един от най-четените писатели на нашето време, удостоен с Нобелова награда за литература, е прочут със страстта си към приключенията, опасностите и тайните операции. Като убеден антифашист той се включва в Гражданската война в Испания, посещава Китай в разгара на Китайско-японската война, издирва германски подводници в Карибско море, участва в освобождаването на Париж през Втората световна война, подкрепя революцията в Куба и режима на Фидел Кастро. Съпричастността към тези преломни събития му носи нови впечатления и подхранва творчеството му, но в крайна сметка се превръща в една от причините за трагичния му край.

„Моят път. Един италианец, намерил себе си в България“ от Лео Бианки и Георги Тошев

Издава: „AMG Publishing“
Дата на публикуване: 11 декември 2020 г.
Редакция: Анелия Дионисова
Дизайн и оформление: Сунай Джумалъ

За книгата: Готвач, пицар, майстор на пастата, телевизионна звезда, герой от „Биг Брадър“, „Мастър шеф“, водещ на „Животът е прекрасен“ по bTV, певец, при това рапър… Невъзможно е човек да не разпознае чаровния акцент на Лео Бианки – италианецът, който от години е част от родната артистична сцена и кулинарния бизнес. Какво обаче е довело момчето от италианската провинция именно в България? Защо е решило да остане, а по-късно да отглежда децата си и да развива бизнеса си тук?

Ако искате да включим и ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на [email protected] поне няколко дни преди излизането ѝ на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.

Можете да поръчате тези книги и други ненамалени продукти с 5% отстъпка от Ozone.bg, като ползвате код  AZCHETA20Q4 при завършване на поръчката си.